Contemporanul » Lecturi - Despre Cărți » Eminescu la Beijing

Eminescu la Beijing

Eminescu la Beijing

Versurile marelui poet român, Mihai Eminescu au fost recitate la Catedra de limba română a Centrului de Studii pentru Europa Centrală şi de Est din cadrul Universităţii de Studii Străine din Beijing. Profesorii chinezi de aici, care predau limba română, au organizat o manifestare culturală dedicată poetului naţional al României, la care au participat cei mai importanţi traducători românologi, marcanţi mai ales în cercetarea şi traducerea operelor eminesciene, precum prof.univ.dr. Feng Zhichen, profesor-⁠jurnalist Luo Dongquan, Xu Wenbref-p-2-Constantin-Lupeanu-director-Institutului-Cultural-Roman-din-Beijingde, Gao Xing şi alţii. Cei mai importanţi promotori ai culturii româneşti în China au vorbit despre personalitatea marelui poet, despre frumuseţea şi sensibilitatea versurilor sale şi despre România legendară pe care o descoperi, citindu-⁠i operele.

La evenimentul organizat în noua bibliotecă universitară a fost prezent şi directorul Centrului Cultural Român de la Beijing, Constantin Lupeanu. El a spus că data de 15 ianuarie înseamnă, pe lângă omagierea celui mai complex şi desăvârşit poet al României, şi aniversarea culturii române şi deschiderea Centrului Cultural Român la Beijing. Instituţia îşi propune să promoveze valorile artei şi culturii româneşti în China, cultura şi civilizaţia României, artiştii de referinţă, dar şi cunoaşterea şi pătrunderea în România a cât mai multor opere ale unor autori chinezi. Constantin Lupeanu a mai spus că deschiderea oficială a Centrului Cultural Român la Beijing ar putea avea loc în luna aprilie a acestui an. Studenţii chinezi care învaţă limba română au recitat poezii din Mihai Eminescu, atât în română, cât şi în chineză şi au interpretat la vioară Balada lui Ciprian Porumbescu.

Poezie cu prieteni – Sub semnul lui Eminescu

Joi, 15 ianuarie 2015, ora 19.30, în Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti (Calea Victoriei 40 – 42, sector 1), Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (MNLR) şi Teatrul Odeon, cu sprijinul Ministerului Culturii, a organizat o ediţie specială a Serilor de poezie şi jazz-⁠Poezie cu prieteni – Sub semnul lui Eminescu dedicată Zilei Culturii Naţionale. Poeţi contemporani din generaţii diferite, precum Nora Iuga, Ioana Crăciunescu, Eugen Suciu, Florin Iaru şi Horia Gârbea au recitat poeme de Mihai bref-p-2-ziua-lui-mihai-eminescuEminescu şi din creaţia proprie, iar maestrul Mircea Tiberian şi Nadia Trohin au interpretat romanţe eminesciene preluate din culegeri rare publicate la 1900. Moderatorul evenimentului – poetul Dan Mircea Cipariu. Evenimentul s-⁠a bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

„Am deschis Serile de la Odeon, pe 25 noiembrie 2014, sub semnul unui mare poet român contemporan, Ion Mureşan, care a aniversat, zilele trecute, 60 de ani. Formatul acestor Seri propune un mare poet şi prietenii lui. Ne-⁠am închipuit, de Ziua Culturii Naţionale, că putem pune poezia lui Eminescu sub pecetea unei prietenii spirituale, din care să nu lipsească jazz-⁠ul şi spiritul de romanţă”, a declarat Dan Mircea Cipariu.

„Muzeul Naţional al Literaturii Române a participat la manifestările legate de Ziua Culturii Naţionale, implicân­du-⁠se în organizarea unei expoziţii la Biblioteca Academiei dedicată lui Mihai Eminescu, a Galei Tinerilor Scriitori şi a unei ediţii speciale a Serilor de poezie şi jazz. Cele trei manifestări se înscriu în ceea ce noi consideram a fi misiunea instituţiei noastre: Patrimoniu. Identitate. Creaţie. Scopul nostru principal nu este de a crea literatură, ci de a oferi condiţii favorabile păstrării, conservării şi valorificării patrimoniului literar, precum şi dezvoltării şi promovării ei” a declarat Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest