Istorie – Documente – Politică

După 100 de ani… parfumul Reginei Maria

Pentru a sărbători 100 de ani de la realizarea magnificului elixir „Mon Boudoir”, casa de parfumuri Houbigant a reînviat parfumul‑semnătură al celebrei Regine Maria. Notele sale puternice se traduc într‑un parfum perfect potrivit modernităţii contemporane. Parfumul a fost creat iniţial de legendarul parfumier Robert Bienaimé şi a fost lansat în 1919, dar în 1938, după decesul reginei, s‑a decis retragerea acestuia de pe piaţă, în semn de respect faţă de Majestatea Sa Regina Maria. Aceasta a fost imaginea oficială a produselor marca Houbigant şi prima personalitate care şi‑a asociat imaginea cu un brand de de lux.

Considerată „cea mai frumoasă regină a Europei”, Regina Maria a devenit rapid sinonimul eleganţei şi modernismului acelor vremuri. Ea ajunge să reprezinte, prin imaginea acesteia, colecţiile emblematice de pomade, pudre, colonii şi parfumuri în 1922, toate comercializate de acelaşi brand, Houbigant Paris. Parfumul „Mon Boudoir”, care era preferatul Reginei Maria, avea note de bază ce includ florile de violete şi iris, favoritele sale, precum şi note subtile de paciuli şi lemn de santal. „Mon Boudoir” este un parfum ambrat, cu tonuri orientale, uşoare. O caracteristică a parfumeriei timpurii a fost utilizarea chihlimbarului, care este folosit şi astăzi în parfumerie, ca infuzie, ingredient care este foarte scump şi greu de găsit în industria parfumurilor. Sufletul floral al parfumului derivă din efectul pudrat al violetelor obţinute dintr‑o moleculă sintetică inovatoare, atât de la modă la acea vreme, şi untul de iris, cea mai preţioasă materie primă din industria parfumului. În piramida olfactivă găsim esenţe de trandafir bulgăresc, de asemenea la modă în secolul XX, iasomie, bergamotă, lemn de santal şi paciuli, iar ingredientele de bază ale parfumului includ note de chihlimbar. Pentru aroma dulce de vanilie s‑a folosit vanilină, pudră de vanilie tahitiană.

Un nou element care a fost încorporat în parfum este furnizat de o moleculă sintetică numită ambroxan, care înlocuieşte ambra gri. Moscurile de animale obţinute în mod natural nu mai sunt disponibile din motive etice. Aşa că reprezentanţii Houbigant au apelat şi la varianta sintetică de mosc, care respectă toate cerinţele europene în materie de legislaţie şi sustenabilitate. Recreând efectul cald al parfumului, notele picante sunt derivate din piper roz, o altă notă modernă.

Producătorul de parfumuri Jean‑François Houbigant este cel mai reprezentativ în domeniu, iar când parfumul „Mont Boudoir” a fost creat, în 1918, a detronat mărci cunoscute, devenind astfel cel mai apreciat parfum din Europa. Pe lângă „Mon Boudoir”, producătorul de parfumuri vrea să readucă pe piaţă o altă serie de parfumuri creată cu zeci de ani în urmă.

Regina Maria, cea care a fost cea mai populară regină a României, a fost de curând omagiată şi la Paris. După relansarea parfumului, poporul francez i‑a adus un omagiu Reginei Maria. O stradă de pe malul Senei, lângă Turnul Eiffel, este numită „Regina Marie a României”. Astfel, se aduce un omagiu reginei care a cucerit inimile francezilor.

Regina Maria s‑a dovedit a fi o diplomată înnăscută, folosind toată influenţa şi farmecul ei pentru a asigura întoarcerea Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei în România. Harta actuală a României se datorează în mare măsură eforturilor de lobby ale Reginei Maria la Paris la acea vreme, în cadrul Conferinţei de Pace, având ca scop discutarea noii configuraţii politico‑teritoriale şi rezolvarea problemelor economice cauzate de Primul Război Mondial.

***

Regina Maria, primul cap încoronat din istorie care a promovat un produs de lux. Pasiunea Reginei Maria pentru violete a început în copilărie, când mama ei, ducesa Maria Alexandrovna, fiica ţarului Alexandru al II‑lea, a plantat un pat de violete, iar Maria s‑a îndrăgostit imediat. Aşa că nu este de mirare că parfumul preferat al Reginei se dovedeşte a fi „Mon Boudoir”, un amestec de violetă şi iasomie care probabil îi amintea de mama ei. Dar Regina Maria nu numai că a purtat acest parfum, ci a fost şi prima persoană încoronată care face reclamă pentru unul. Reclama vremii spunea că „azi, ca şi pe vremea lui Maria‑Antoinette, femeile din familiile aristocratice preferă parfumurile Houbigant faţă de toate celelalte mărci. Houbigant este parfumierul Reginei Maria a României”.

Cunoscută drept „Mama răniţilor” sau „Regina soldaţilor” pentru serviciul său activ pentru răniţi în Primul Război Mondial, în 1924, la vârsta de 49 de ani, Regina Maria a acceptat invitaţia de a deveni imaginea unor produse cosmetice. „Nici o femeie nu e atât de sus plasată încât să‑şi permită să‑şi neglijeze aspectul. Imaginea personală este vitală pentru succesul ei şi nu poate îngădui ca semnele obişnuite de oboseală să se vadă pe chipul ei. Sunt încredinţată că frumuseţea poate fi menţinută prin folosirea zilnică a cremelor”, era îndemnul reginei către femeile din Europa şi America.

Datorită legăturii strânse cu Regina Maria, reprezentanţii casei Houbigant au ales, în semn de omagiu, să retragă acest parfum de pe piaţă în 1938, anul în care a murit regina. Casa de parfumuri Houbigant a fost fondată în secolul al XVIII‑lea de Jean‑François Houbigant. La 23 de ani, a creat „Eau D’Houbigant”, care a devenit parfumul preferat al nobilimii vremii. Apoi au venit „Eau de Mousseline”, „Eau de Millefleurs”, creaţii care au fost apreciate de aristocraţi din întreaga lume.

Regina Maria Antoaneta a Franţei, Împără­teasa Josephine a Franţei, Prinţesa Adélaïde
d’Orléans, Împărăteasa Eugénie a Franţei, Împăratul Napoleon al III‑lea, întregitorul europei moderne, Ţarul Nicolae al II‑lea al Rusiei şi Ţarina Rusiei, Alexandra Feodorovna Romanova, Regina Victoria a Spaniei, Prinţul de Battenberg, Ducele de Moucy, Lev Tolstoi, Guy de Maupassant, Regina Alexandrina Victoria a Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei, şi Regina Maria a României sunt câteva dintre personalităţile care au folosit şi îndrăgit produsele marca Houbigant.

Parfumul Reginei Maria a României, expus la Muzeul Parfumului din Bucureşti. O filă de istorie se păstrează şi astăzi, şi se poate vedea în cadrul Muzeului Parfumului din Bucureşti. Parfumurile regale pot primi aprecierea publicului larg, atât cel purtat de cea mai frumoasă regină a Europei din toate timpurile, Regina Maria a României, cât şi alte artefacte ale brandurilor europene care au semnat creaţii pentru casele regale europene.

Sticla originală cu parfumul Reginei Maria poate fi văzută la Muzeul Parfumului, situat în Bucureşti, pe strada Calea Dorobanţilor nr. 172, unde intrarea este liberă. Veţi găsi, printre sute de sticle, parfumuri ale altor personalităţi, precum Grace Kelly sau Audrey Hepburn, dar şi parfumuri româneşti din vremea comunistă, precum Farmec, Mirage sau Macul Roşu.

Regina Maria şi mitul castelului Pelişor. „De‑a lungul anilor, Castelul Peleş din Sinaia a fost invadat de un parfum cu note subtile de paciuli şi lemn de santal, precum şi parfum floral de violete, iris, preferatul Reginei Maria.” Cu toate acestea, în Pelişor, parfumul Reginei Maria putea fi simţit ocazional în anumite încăperi. Se numeşte „Mon Boudoir” şi în 2019, cu ocazia împlinirii a 100 de ani, celebra companie de parfumuri Houbigant a relansat, spuneam, compoziţia preferată a celei mai frumoase regine a Europei. „Apariţia” nu este asociată doar cu luna iulie, atunci când Regina României a decedat, ci şi cu câteva momente istorice importante. Există dovezi că imediat după abdicarea Regelui Mihai I în decembrie 1947 şi plecarea lui în exil, din Sinaia către Lausanne, în ianuarie 1948, camera Reginei mirosea a parfum exotic de violete indiene. Alte momente în care s‑a semnalat mirosul de parfum preferat de Regina Maria au fost: 10 mai 1948 (care era ziua Regalităţii până la 23 august 1945), 25 octombrie 1948, ziua de naştere a Regelui Mihai, şi 8 noiembrie 1948, ziua Sfinţilor Mihail şi Gavril, 30 decembrie 1948, la un an de la proclamarea Republicii Populare Române. Acest fenomen ar fi avut loc ultima dată în ziua morţii lui Gheorghe Gheorghiu‑Dej. Legendă sau nu, adevărul este că violetele erau preferatele suveranei României.

Regina Maria, se ştie, a fost foarte populară în România şi Europa, mai ales după ce a lucrat ca asistentă medicală în timpul Primului Război Mondial. Ea a avut 6 copii. Regele Carol al II‑lea al României, Elisabeta, regina Elena, Maria, regina Iugoslaviei, prinţul Nicolae, prinţesa Ileana şi prinţul Mircea, care a murit la vârsta de trei ani.

Val Iacob

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button