Contemporanul » Comunicat de presă » Vă invităm: Între documentul istoric şi obiectul estetic

Vă invităm: Între documentul istoric şi obiectul estetic

Avem deosebita plăcere şi onoare de a vă invita să participaţi la Simpozionul Naţional Memorialistica românească: între documentul istoric şi obiectul estetic, organizat de Institutul de Filologie Română „A. Philippide” şi de Asociaţia Culturală „A. Philippide”, la Iaşi, 4 – 5 iunie 2015. După cum se ştie, cercetătorii de la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” din Bucureşti, împreună cu cei de la Departamentul de istorie literară de la Institutul de Filologie Română „A. PhilippidInstitutul-de-Filologie-Romana-A-Philippide-fotoe” din Iaşi, alături de colegii de la alte institute similare din ţară lucrează la ediţia a doua a Dicţionarului General al Literaturii Române – program fundamental al Academiei Române. La institutul din Iaşi a început lucrul şi la altă temă, sub egida Academiei Române, respectiv Enciclopedia scrierilor memorialistice româneşti. Pornind de la acest proiect, organizatorii simpozionului doresc să stabilească un dialog cu specialişti din întreaga ţară astfel încât fiecare participant să pună în evidenţă informaţii inedite dobândite în cursul cercetărilor sale cu referire la aria vastă dar nu suficient de cunoscută a memorialisticii româneşti. Propunem câteva perspective în abordarea tematicii simpozionului: Tipuri de scrieri memorialistice româneşti în secolul al XIX-⁠lea; Tipuri de discurs în scrierile memorialistice; Către o teorie a discursului memorialistic (memorie, amintire, uitare, autoficţiune, mărturie, document); Memorie şi istorie; memorialistică şi genealogie; Memorialistica spaţiilor concentraţionare; Memorie colectivă, patrimoniu cultural, locuri ale memoriei; Memorii, jurnale, scrieri de călătorie – documente ale trecutului.

Desigur că lista rămâne deschisă propunerilor dumneavoastră. Vă rugăm să trimiteţi pe adresa organizatorilor sau să aduceţi cărţi şi alte publicaţii reprezentative pentru activitatea dumneavoastră, astfel încât să organizăm o expoziţie, cu prilejul acestui eveniment, la Filiala din Iaşi a Academiei Române. Programul Simpozionului va fi publicat în timp util pe site-⁠ul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” (www.philippide.ro). Lucrările simpozionului se vor desfăşura în Aula Filialei Iaşi a Academiei Române. Taxa de participare la simpozion este de 50 de lei, sumă care va acoperi costurile de organizare (mapa cu documentele simpozionului, certificatul de participare, pauzele de cafea). Volumul care va reuni comunicările, selectate riguros de referenţi, va fi publicat la o editură acreditată CNCS. Taxa va fi achitată în contul Asociaţiei Culturale „A. Philippide” (pe care îl vom comunica ulterior). Cheltuielile pentru transport şi sejur (masă şi cazare) vor fi suportate de participanţi.

Fiecărei comunicări îi sunt rezervate 30 de minute (inclusiv întrebările şi discuţiile). Vă rugăm să trimiteţi titlul, rezumatul comunicării (30 de rânduri, în limba română), o bibliografie minimală şi date privind afilierea dumneavoastră instituţională, la adresa memorialistica@gmail.com, până la data de 20 aprilie 2015. Veţi primi răspunsul Comitetului Ştiinţific până pe 30 aprilie 2015. Vom reveni cu informaţii suplimentare într-⁠o circulară ulterioară.

Comitetul Ştiinţific: Bogdan CREŢU (Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Iaşi, Preşedinte); acad. Eugen SIMION (Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”, Bucureşti); Mircea ANGHELESCU (Universitatea din Bucureşti); Ştefan BORBELY (Universitatea „Babeş-⁠Bolyai”, Cluj-⁠Napoca); Gheorghe CLIVETI (Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Iaşi); Florin FAIFER (Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Iaşi); Sanda GOLOPENŢIA (Brown University, SUA); Ştefan S. GOROVEI (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi); Ştefan LEMNY (Biblioteca Naţională a Franţei, Paris); Antonio PATRAŞ (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi); Ion SIMUŢ (Universitatea din Oradea); Elvira SOROHAN (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi); Andrei TERIAN (Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu); Cornel UNGUREANU (Universitatea de Vest, Timişoara).

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest