Contemporanul » Actualități - Comunicate » Turneul Internațional Stradivarius 2021 – „Odă bucuriei”. Muzica aduce bucurie! Împreună aducem bucurie!

Turneul Internațional Stradivarius 2021 – „Odă bucuriei”. Muzica aduce bucurie! Împreună aducem bucurie!

Violonistul Alexandru Tomescu declara înainte de a începe turneul: „Cu înfrigurare, în ciuda temperaturilor toride de afară şi cu un entuziasm trepidant, aştept cu maximă nerăbdare plecarea în Turneul Internaţional Stradivarius 2021 – Odă bucuriei. Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni îşi asumă întreaga încărcătură emoţională şi muzicală a Simfoniei a 9‑a de Beethoven. Transcripţia încredinţează viorii şi pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenţi, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru solişti, dirijorul… Mesajul pe care ni‑l transmite celebra odă este clar şi dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poţi fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanţare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă, celestă. Până în momentul de faţă, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei bucuriei a lui Schiller. Vă mulţumim că iubiţi muzica şi vă aşteptăm la concerte cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria şi prietenia”.

Cu multă bucurie, publicul iubitor de muzică clasică a participat la seria de 13 concerte în România, între 25 iulie şi 11 august 2021, susţinute de violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder‑Voicu şi pianistul spaniol Josu de Solaun, la Sibiu – în curtea exterioară a Muzeului Brukenthal, care aniversează 3 secole de la naşterea Baronului Samuel von Brukenthal, Reşiţa – în Centrul Civic (piaţeta din faţa Primăriei), Timişoara – Biserica Romano‑Catolică „Elisabetini”, Oradea – Catedrala Greco‑Catolică „Sfântul Nicolae”, Bistriţa – Sinagoga, Cluj –Biserica Romano‑Catolică „Sfânta Treime‑Piarista”, Sebeş – Catedrala Evanghelică‑Reformată, Braşov – Biserica Neagră, Ghimeş‑Făget/ Bacău – Biserica Catolică Mică, Mihăileni/ Botoşani – Căminul Cultural, Târgu‑Jiu – Parcul Coloanei Fără Sfârşit a lui Brâncuşi şi Bucureşti – Catedrala „Sfântul Iosif” şi Sala Radio.

Acum 14 ani, Turneul Stradivarius a pornit de la o idee şi trebuia să se întâmple măcar o singură dată: Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Naţional, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulţi spectatori, adevăraţii proprietari ai instrumentului, declara violonistul Alexandru Tomescu. Astăzi, acest proiect este un experiment cultural de anvergură, care continuă, an de an, şi spune poveştile muzicii clasice, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini comunitatea să înţeleagă, să empatizeze, să descopere muzica şi să participe. Credem că Turneul Stradivarius a strâns astăzi o colecţie a celor mai frumoase şi inspirate muzici ale secolelor, o serie de poveşti pe care le găseşti rar şi pe care le iubeşti toată viaţa. „Muzica este cea care aduce bucurie şi îi aduce împreună pe oameni. Sunt extrem de emoţionat şi am un sentiment de bucurie imensă că, împreună cu bunul meu prieten şi partener, Alexandru Tomescu, vom porni în acest an în Turneul Stradivarius. Acest proiect, cu concerte în toată România, este, pentru mine, o călătorie culturală şi muzicală pe care mi‑am dorit‑o de mult timp, pentru că este ţara pe care o iubesc la fel de mult ca pe Spania – ţara mea de origine şi emoţia întâlnirii cu publicul este extrem de puternică. Cred că în aceste momente nimic nu poate fi mai potrivit ca această propunere muzicală – Simfonia a 9‑a – Odă bucuriei de Ludwig van Beethoven, într‑o transcripţie pentru vioară şi pian după Hans Sitt, pentru că Bucuria şi Prietenia sunt cele mai puternice emoţii ale unui om”, declară pianistul spaniol Josu De Solaun.

Pericolul cu care se confruntă întreaga lume, în aceste zile, ne‑a impus noi reguli sociale. Cu toate acestea, trebuie să încercăm să convertim sentimentele negative în experienţe pozitive, să le folosim în mod creativ, acum şi în viitor. Violonistul Alexandru Tomescu a încercat, în toată această perioadă, menţinerea legăturii cu publicul prin intermediul tehnologiei, întâlnirile cu studenţii, când live, când online, şi, provocarea cea mai mare: Turneul Stradivarius şi întâlnirea directă şi emoţionantă cu publicul. „Îi suntem recunoscători lui Alexandru Tomescu şi prietenilor săi muzicieni pentru că ne reamintesc mereu că muzica are puterea de a ne aduce împreună, de a ne umple sufletele de bucurie, de a ne ajuta să ne regăsim şi să mergem mai departe! Este mesajul Turneului Stradivarius, eveniment pe care‑l susţinem cu mândrie şi în acest an. Şi este şi mesajul noii noastre platforme de muzică BRD Rezonanţe, care îşi propune să aducă muzica clasică în cât mai multe locuri din ţară, în localităţi oricât de mici. Ştim deja că, făcând asta în mod constant, cu perseverenţă şi pasiune, rezultatele şi beneficiile pentru noi toţi nu întârzie să apară. Care sunt ele? Multe, dar poate cel mai important este acela că muzica ne învaţă să ne ascultăm mai mult unii pe alţii, să fim mai toleranţi şi mai generoşi, să avem curajul să construim noi perspective şi noi lumi posibile, să preţuim prietenia şi iubirea de oameni. Este convingerea noastră că fără artă şi cultură nu putem privi înainte, cu speranţă, spre viitor. De aceea am fost, suntem şi vom fi suporterii înfocaţi ai artei şi culturii din România”, susţine Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale

Odă bucuriei (1785) are o durată de 75 de minute şi este renumită şi pentru grandiosul final coral pe versurile poetului şi istoricului german Friedrich Schiller, fiind una dintre cele mai renumite compoziţii ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumită şi pentru faptul că este imnul Uniunii Europene, având premiera în 1827. Aşa cum spunea şi Sergiu Celibidache: „Beethoven, fiind surd atunci când a scris simfonia, a avut nevoie de o putere mare de spiritualizare pentru a fi sigur de frumuseţea simfoniei lui”.

Turneul Internaţional Stradivarius 2021 este dedicat şi în acest an unei cauze de interes public: se lansează Bursa „Adrian Tomescu” (reputat pianist, tatăl violonistului Alexandru Tomescu), care va fi acordată unui tânăr muzician activ al Fundaţiei Culturale „Remember Enescu”, în urma deciziei unui juriu.

Întreaga echipă a Turneului Internaţional Stradivarius 2021 are în vedere schimbările şi adaptarea la noile condiţii de pandemie. Facem un efort comun care să dea încredere şi siguranţă, toate planurile noastre sunt în concordanţă cu restricţiile impuse de autorităţi şi spectatorii respectă regulile impuse pentru a fi protejaţi.

Totodată, anunţăm că în cadrul turneului, împreună cu reţeaua naţională de librării Cărtureşti, a fost lansat discul Odă bucuriei.

Departament Comunicare Turneul Stradivarius

Alexandru Tomescu – Josu De Solaun

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre de Solaun Josu

Josu de Solaun (Valencia, 1981), pianist cu dublă cetățenie, spaniolă și americană, este câștigătorul Premiului I la cea de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de Pian George Enescu (2014), a cărui listă de câștigători include nume celebre ale pianului modern, [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest