Contemporanul » Actualități - Comunicate » Pandemia COVID‑19 în România (vol. I‑III)

Pandemia COVID‑19 în România (vol. I‑III)

Cele trei volume au apărut la Editura Academiei Române şi reprezintă rezultatul eforturilor depuse de Comisia de Epidemiologie înfiinţată de conducerea Secţiei de ştiinţe medicale din Academia Română, imediat după declanşarea pandemiei COVID‑19, cu scopul de a oferi o analiză corectă a situaţiei epidemiologice şi de a contribui la identificarea soluţiilor de stopare a fenomenului pandemic.

Primul volum, Aspecte clinice şi epidemiologice, coordonat de acad. Victor Voicu, acad. Costin Cernescu, prof. dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române, analizează aspecte epidemiologice, fizio­patologice, diagnostice, terapeutice şi necropsice ale infecţiei cu virusul SARS‑CoV‑2, pe baza experienţei dobândite în primele luni de la debutul pandemiei.

Cel de‑al II‑lea volum, intitulat Aspecte patogenice, clinice şi farmacoterapeutice, este complementar informaţiilor prezentate în volumul I şi oferă date la zi, abordând domenii noi. Spaţii ample (11 capitole) sunt acordate acţiunii virusului asupra organismului uman, mecanismelor fiziopatologice pe care le declanşează şi posibilităţilor de control farmacologic al acestor mecanisme. Capitole importante sunt dedicate prezentării mijloacelor terapeutice actuale şi evaluării eficienţei lor, precum şi descrierii tipurilor de vaccin. Volumul al II‑lea prezintă şi un prim studiu preliminar asupra gradului de imunizare post vaccin. În secţiuni distincte sunt descrise protocoalele de practică clinică în timpul pandemiei şi activitatea desfăşurată în secţiile de chirurgie şi cele de radioterapie. Finalul volumului tratează două teme medicale cu implicaţii majore asupra vieţii sociale: manifestările neurologice ale infecţiei cu virusul SARS‑CoV‑2 şi tulburările mentale înregistrate în timpul pandemiei.

Cele două volume ale lucrării „Pandemia COVID‑19 în România” se înscriu în seria numeroaselor cercetări realizate în cadrul sau sub egida Academiei Române asupra crizei provocate de situaţia sanitară.

Sechele post‑COVID‑19 sau boala post‑COVID‑19 prelungită (Sindromul post‑COVID), al cărui coordonator este acad. Victor Voicu, reprezintă o continuare logică a celorlalte două volume, publicate sub titlul general Pandemia COVID‑19 în România. În acest studiu sunt implicit prezentate, într‑o abordare sintetică, conceptul de boală COVID‑19 prelungită sau sechele post‑COVID‑19 şi încă nouă capitole vizând manifestări psihocomportamentale şi sechele neurologice, post‑Covid‑19, de mare interes medical şi socio‑medical. Alte capitole abordează complicaţiile respiratorii şi strategiile de management terapeutic, precum şi de reabilitare, de mare importanţă pentru calitatea vieţii convalescentului în cauză. În mod similar, sunt analizate afectarea cardiacă şi neurologică din infecţia cu SARS‑CoV‑2.

Un capitol de interes primordial îl constituie vaccinurile COVID‑19, vizând atât eficienţa, cât şi potenţiale efecte secundare, corelat cu vulnerabilitatea şi/sau comorbidităţi ale celor vaccinaţi. Este de menţionat, de asemenea, capitolul de mare actualitate care vizează pandemia dezinformării şi modalitatea de expunere a informaţiilor şi de manipulare a opiniei publice din România privind originea virusului, a impactului asupra sănătăţii publice a acestei viroze, a valorii măsurilor de protecţie prin vaccin sau de protecţie fizică etc.

Editura Academiei Române

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest