Actualități - Comunicate

Despre puterea de înţelegere şi unele neajunsuri astăzi

„Conexiuni” – Conferinţele Academiei Române

 

Conferinţa prof. Ştefan Afloroaei suscită o interogare asupra propriei înţelegeri în diferite contexte cu care ne confruntăm. În societatea contemporană oamenii au dobândit aproape un automatism în a confirma că au înţeles, însă nu ne este clar ce element marchează momentul înţelegerii. De câte ori am pătruns sensul unui lucru dincolo de subiectivitatea percepţiei noastre? Cât de mult ne îngrijorează faptul că nu ne putem raporta corect la unele situaţii? Profesorul Afloroaei identifică anumite mărci ale capacităţii de înţelegere şi exemplifică momente în care doar simpla percepţie a unui fapt nu conduce direct la descoperirea sensului. Răspunsul inadecvat la unele situaţii apare în lipsa unei inteligenţe comprehensive, capabilă să analizeze în profunzime situaţia şi să‑i identifice nivelurile sensului. Chiar dacă în era actuală accesul la informaţie este rapid şi aproape instantaneu, acest detaliu nu poate fi o garanţie de clarificare a faptelor sau de evaluare corectă a acestora. În acest context, profesorul Afloroaei semnalează că înţelegerea profundă a unor stări de lucruri facilitează buna convieţuire în orice comunitate.

Prof. Ştefan Afloroaei, membru corespondent al Academiei Române. Specialist în hermeneutică filosofică, ontologie, metafizică şi cercetarea spiritualităţii europene, profesorul Ştefan Afloroaei este membru al Departamentului de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, începând cu anul 1980. Între 2000‑2008 a fost decan al Facultăţii de Filosofie. Profesor asociat al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi (2004‑2008) şi al Universităţii din Bucureşti, Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (2005‑2010). În 1997 înfiinţează Centrul de Hermeneutică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, iar din anul 2009 este director al Centrului de Hermeneutică, Fenomenologie şi Filosofie Practică. Între 2012‑2016 a fost director al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie şi Ştiinţă din cadrul aceleiaşi universităţi. A publicat numeroase studii de hermeneutică, metafizică şi analiză a spiritualităţii europene. Ultimul volum, Despre simţul vieţii. Întrebări, perplexităţi, credinţe, apărut în 2021, este o reflecţie asupra imaginii şi sensului vieţii în lumea actuală, asupra sensibilităţii pe care o presupun alegerile şi credinţele noastre. Ştefan Afloroaei este laureat al mai multor premii, acordate pentru studiile realizate: Premiul „Vasile Conta” al Academiei Române (1992), Premiul „Lucian Blaga” pentru filosofie (1995), medalia de argint la Salonul Cărţii Româneşti (2008), premiile pentru cel mai bun eseu (în anii 1998, 2014, 2019).

„Conexiuni” – Conferinţele Academiei Române constituie un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere ştiinţifice şi culturale autentice pentru naţiunea română şi de a stimula viaţa intelectuală. Conferinţele sunt susţinute de membri ai Academiei Române şi de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarităţii. Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate şi sunt destinate publicului de orice vârstă şi de orice formare intelectuală, umanistă ori ştiinţifică, specialişti afirmaţi sau tineri aflaţi la început de carieră. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar şi chiar liceal, cu scopul de a orienta şi a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacităţii analitice şi manifestarea spiritului creativ. Conferinţele sunt înregistrate şi publicate pe canalul YouTube al Academiei Române, fiind disponibile în regim gratuit. Ele vor face, de asemenea, obiectul unor videobook‑uri editate de Editura Academiei Române şi vor fi distribuite în biblioteci, universităţi, licee şi librării.

Biroul de comunicare al Academiei Române

Ştefan Afloroaei

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button