Actualități - Comunicate

Academician Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, ales membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei

Academician Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a fost ales membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Alegerea a avut loc în cadrul Adunării Generale şi a fost aprobată, prin vot secret, în unanimitate. Ceremonia de acordare a însemne­lor a avut loc în data de 31 august 2022, la Chişinău, în Sala Azurie a AŞM.

Academician Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a transmis un mesaj de felicitare, în care arată: „Cu sentimente de adâncă satisfacţie şi gratitudine, vă felicit cu ocazia alegerii dumneavoastră în calitate de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Susţinerea unanimă a alegerii dumneavoastră din partea academicienilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul Adunării Geneale din 8 iunie 2022, a reconfirmat înalta apreciere a activităţii dumneavoastră ştiinţifice prestigioase, recunoscute nu numai în spaţiul românesc, dar şi în întreaga lume.

Cercetătorii din mediul academic‑universitar din Republica Moldova vă sunt recunoscători pentru sprijinul pe care l‑aţi acordat pe parcursul deceniilor, pentru contribuţia adusă la educarea tinerilor specialişti, care ulterior au devenit savanţi ce au îmbogăţit patrimoniul ştiinţific cu lucrări de incontestabilă valoare”.

Biroul de comunicare al Academiei Române

Total 0 Votes
0

Razvan Theodorescu

Răzvan Theodorescu s-a născut 22 mai 1939, București. Istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice
Preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române.  Secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene. Profesor la Universitatea de Arte. Membru titular al Academiei Române din 2000 (corespondent – 1993)

Biografie
La data de 9 februarie 1990, Răzvan Theodorescu a fost numit în funcția de președinte al Radioteleviziunii Române. A fost criticat pentru manipulările proferate de Televiziunea Română sub directoratul său, în legătură cu mineriada din iune 1990.
La 14 decembrie 2004 a fost numit în funcția de membru în Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.
În ianuarie 2007 a fost ales membru în două academii din sud-estul Europei: Academia Albaneză și Academia Macedoneană.
În 2008 a fost desemnat ambasador al Alianței Civilizațiilor pentru România.
Este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR).

Lucrări publicate
Răzvan Theodorescu a publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și circa 600 de articole în reviste din țară și străinătate.
Mănăstirea Dragomirna (1965); Mănăstirea Bistrița (1966); Biserica Stavropoleos (1967); Bizanțul, Balcanii și Occidentul la începuturile culturii medievale românești (Secolele X-XIV) (Editura Academiei Române, 1974); Un mileniu de artă la gurile Dunării (400-1400) (Editura Meridiane, București, 1976); Itinerarii medievale (Editura Meridiane, București, 1979); Piatra celor trei prelați (Editura Meridiane, București, 1979); Apel la istorie (Editura Sport-Turism, București, 1980); Civilizația românilor între medieval și modern. Orizontul imaginii (1550-1800) – 2 vol. (Editura Meridiane, București, 1992); Drumuri spre ieri (Editura Fundației Culturale Române, București, 1992); 900 zile de manipulare (Editura Tinerama, București, 1994); Pictura murală moldovenească din secolele XV și XVI (Editura UNESCO, București, 1995); Românii și Balcanicii în Civilizația sud-est europeană (Editura Enciclopedică, București, 1999); Puțină Istorie (Editura Fundației Culturale Române, București, 1999)

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button