Eseu - Publicistică

Un popas pentru suflet

Indiferent cât de frumos eşti la exterior, evident, nu vei reuşi să‑ţi găseşti echilibrul şi pacea interioară atât timp cât nu mergi pe urmele sufletului tău şi nu descoperi ce înseamnă şi cum poţi să fii frumos pe dinlăuntru. Nu cred că ne‑am pus vreodată întrebarea de ce ne dorim să avem mereu aproape oameni cu „suflete frumoase”, pur şi simplu simţim că asta ne face bine. Ulterior, din contactul cu asemenea oameni, constatăm că cei ale căror suflete radiază blândeţe, bucurie, speranţă sunt oameni spirituali, oameni cu inima curată.

Alergăm prin viaţă de parcă am fi într‑un maraton, încercând să îndeplinim zeci de obligaţii care parcă nu se mai termină şi uităm de noi, uităm că avem nevoie să ne descoperim, uităm că avem nevoie de repaus pentru suflete. Înfrânţi de real, prin condiţia noastră muritoare, ne refugiem în matricea poeziei, pentru că poezia nu este doar o promotoare de valori, ci e un întreg univers al cărui creator este un „suflet frumos”, poetul.

De un astfel de repaus pentru suflet s‑au bucurat deopotrivă români şi spanioli, toţi cei care au ales să participe la serile culturale organizate de Fundaţia Culturală Ideea Europeană în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Madrid şi revista Contemporanul, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

În perioada 17‑20 octombrie 2023, am avut deosebita onoare, în calitate de jurnalist, să mă alătur echipei Fundaţiei Culturale Ideea Europeană, coordonată de Andrei Potlog, din care au făcut parte: Aura Christi, poet, redactor‑şef al revistei Contemporanul, Melania Florea, consilier de imagine, şi Dana Oprica, scriitor şi traducător. Împreună am plecat la Madrid, unde preţ de câteva zile am redescoperit cum poezia creează cadrul perfect pentru celebrarea marilor valori, oferind o rază de speranţă şi linişte pentru suflet.

Prin proiectul internaţional, al cărui coordonator a fost Andrei Potlog, s‑au adus în prim‑plan, în patria lui Cervantes, valorile româneşti şi identitatea naţională. Desfăşurat în mai multe locuri, săli elegante şi luminoase, precum Institutul Cultural Român din Madrid, Biblioteca Municipală din Coslada, sala de evenimente a Departamentului de Cultură a Primăriei din Alcala de Henares, evenimentelor culturale li s‑a dat o notă de înaltă ţinută spirituală prin lecturile publice ale poemelor Aurei Christi, atât în limba română, cât şi în limba spaniolă.

Tema care a deschis suita de evenimente culturale a fost  „Frumuseţea va salva lumea. Valori româneşti – valori europene”.  Evenimentul, moderat de Maria Floarea Pop, director al Institutului Cultural Român din Madrid, a adunat, într‑un cadru primitor, atât români care trăiesc în diaspora, cât şi spanioli. Un discurs emoţionant a fost susţinut de editorul Angel Jimenes, care a povestit despre onoarea pe care a resimţit‑o publicând volumele Grădini austere şi Orbita zeilor, în ediţii bilingve româno‑spaniole. Poemele Aurei Christi au fost descrise ca reprezentând „frânturi de suflet”, menite să‑ţi ofere călăuzire spre o descoperire interioară. Seara culturală a găzduit şi un dialog iniţiat de profesorul Hector Brioso, cu rolul de a pătrunde în tainele genezei poemelor din cele două volume. Prin prisma numeroaselor emisiuni realizate împreună cu Aura Christi, nu aveam cum să nu remarc şi să subliniez faptul că poezia ia naştere din frumuseţea interioară, pentru că doar ea, frumuseţea, pune în relief valori de o înaltă ţinută morală şi spirituală. Traducerea pentru înţelegerea mesajului a fost asigurată de Dana Oprica, scriitor, jurnalist şi traducător. Şi publicul a luat parte activ la această seară încărcată de tot ce numim frumos prin poezie, adresând întrebări poetei Aura Christi. La finalul evenimentului cu toţii ne‑am bucurat de momente neobişnuite, ascultând poeme selectate şi citite de Aura din cele două volume amintite, atât în limba română, cât şi în limba spaniolă. De fapt, ce face Aura prin poemele sale, care sunt descinderi în abisul fiinţei? Apropo, de aici şi vraja care se lasă în sălile unde citeşte poezie. Ne invită, uneori, alteori ne somează, alte dăţi ne îndeamnă să ne întoarcem cu faţa spre propriul suflet, pentru că el contează, da, cu adevărat! A vorbi limbajul sufletului… Exclusiv coborând în forul tău lăuntric, ai şansa de a urca în Spirit.

Următorul popas cultural l‑am avut la Biblioteca Municipală din Coslada, unde echipa Fundaţiei Culturale Ideea Europeană a invitat participanţii la o discuţie pe marginea temei: Poezie şi destin. Panoramă a literaturii române contemporane. Seara a fost deschisă de Agustin Gonzáles Plasencia, consilier la Primăria din Madrid, care a urat bun-venit echipei din România şi a apreciat iniţiativa culturală a acesteia. Aura Christi a continuat seara, vorbind despre motivele identitare din cele mai reprezentative opere ale scriitorilor români. Şi în această ocazie am ţinut să evidenţiez celor prezenţi că dragostea pentru literatură este împărtăşită de acest poet şi în emisiunile pe care le realizăm împreună sub genericul „Lecţia de viaţă”, difuzate pe Speranţa TV şi Radio Vocea Speranţei, aceste intervenţii fiind urmărite de peste 50.000 de spectatori şi ascultători. Fiecare întâlnire reprezintă o serie de momente memorabile în care scriitoarea provoacă tânăra generaţie să purceadă la descoperirea sinelui, amintindu‑le, asemenea lui Tudor Vianu: „Cuvântul e sunet şi culoare, e mesagerul gândului uman”. Puterea cuvintelor care deschide porţi spre cunoaşterea de sine nu o poţi dobândi decât printr‑o aplecare asupra lecturii, acea oază de linişte pentru suflet, ce oferă înţelepciunea care te face şi te ajută să te descoperi pe tine şi misiunea pe care o ai de îndeplinit în călătoria prin viaţă. Seara s‑a încheiat în atmosfera poemelor Aurei Christi, care prin tonul blând al vocii a pătruns în sufletele celor prezenţi, transmiţându‑le o emoţie puternică. Participanţii vorbitori de limba spaniolă s‑au bucurat şi au trăit aceleaşi emoţii pentru că poemele au fost citite şi în limba spaniolă de Dana Oprica.

Următoarea oprire a echipei venite din România a fost în Alcala de Henares. Momentele poetice oferite de Aura Christi, Corina Oproae şi Elisabeta Boţan au fost presărate cu selecţii muzicale din repertoriul clasic, alese de Luminiţa Soporan, profesor de muzică. Publicul prezent la eveniment a apreciat în mod deosebit originalitatea limbajului şi discursul personalizat al poetei Aura Christi. Din mesajele transmise în acea ocazie, din lectura poeziilor, iubitorii de cultură prezenţi la evenimentul din Alcala de Henares au înţeles că fără pasiune, fără sacrificiu, fără dragostea pentru frumos şi dorinţa de a împărtăşi nu se poate realiza ceva valoros.

Ultima oprire din călătoria noastră a fost la sediul Uniunii Scriitorilor din Spania, unde alături de Maria Florea Pop, directorul Institutului Cultural Român din Spania, am fost primiţi de Manuel Rico, preşedinte al al Asociación Colegial de Escritores de España. În aceeaşi notă, de o înaltă ţinută culturală, Andrei Potlog, directorul Fundaţiei Culturale Ideea Europeană, împreună cu Aura Christi şi Manuel Rico au pus bazele pentru un acord literar româno‑spaniol.

Evenimentele culturale pe care echipa Fundaţiei Culturale Ideea Europeană din România le‑a desfăşurat în Spania au pus în valoare sărbătorirea a 10 ani de emisiuni în limba română la postul public spaniol Radio Villalba, realizate admirabil de Dana Oprica, precum şi 20 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei Culturale Ideea Europeană, Ideea Europeană fiind o instituţie centenară.

Deplasarea în patria lui Cervantes e un popas pentru suflet. Au fost câteva zile în care, în primul rând, noi, românii, ne‑am reapropiat de valorile româneşti pe care avem datoria de a le face cunoscute şi de a le împărtăşi celorlalţi, iar spaniolii au aflat despre scriitorii clasici şi contemporani veniţi din singura ţară de origine latină de la graniţa din estul Europei. Au fost zile în care s‑a vorbit frumos, necesar, despre literatura română şi valorile naţionale descinse din patria lui Eminescu în patria Împăratului Traian. S‑a vorbit frumos, aplicat despre marii titani ai literaturii române ca Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Nicolae Breban, Augustin Buzura şi alţii. Scrierile lor îmbogăţesc spectrul literar universal şi reprezintă, neîndoielnic, un patrimoniu cultural european valoros. Evenimente precum cele organizate de Fundaţia Culturală Ideea Europeană în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Madrid şi revista Contemporanul încurajează străinii să ne cunoască valorile noastre naţionale, încurajează dezbaterile publice literare şi invită spre reflecţie, o moştenire durabilă care influenţează atât literatura, cât şi cultura românească contemporană.

Fac, cu respect, o reverenţă în faţa iniţiativei Fundaţiei Culturale Ideea Europeană şi mulţumesc pentru oportunitatea şi marea onoare pe care am resimţit‑o, făcând parte din echipa lor.

■ Jurnalist, consilier la Ministerul Educaţiei din România

Grupaj realizat de Andrei Potlog sub auspiciile proiectului „Radio Villalba – 10 ani de emisiuni în limba română”, organizat de Fundaţia Culturală Ideea Europeană şi finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Fotografii de Melania Florea şi Andrei Potlog

Mihaela Rusu

Total 1 Votes
0

Mihaela Rusu

Mihaela Rusu, jurnalist, publicist: „Ceea ce le spun studenților e valabil și pentru mine. Fiecare zi ne oferă posibilitatea să învățăm o lecție de viață, iar noi, pentru a ne urma visul, trebuie să luam notițe, să facem ajustări din mers și să investim în dezvoltarea noastră. «Prin educație și credință totul este posibil!» spunea unul dintre invitații mei, iar de la Einstein am învățat că «viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi înainte». E ceea ce fac și eu, merg înainte și încerc prin tot ce fac să-I ajut și pe alții să o facă.”

Mihaela Rusu (n. 24 mai la Melinești, Dolj) a terminat facultatea de Litere din Craiova.  Pe lângă cursurile și orele de practică la catedră a făcut voluntariat la un post de televiziune local. După ce a terminat cursurile facultății, a predat la catedră, apoi a venit în București, unde lucrează în radio și TV. A urmat cursurile Masterului în Jurnalism și Multimedia (Universitatea din București), apoi cursurile Masterul în Comunicare Audio-Video (SNSPA, București). Doctor în Științele Comunicării în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative Curs: Producător TV (2012). Curs: Eliminarea stereotipurilor de gen din mass-media și societatea românească – ADAF (2013), Curs: Dicție (2011). Curs: Protocol și etichetă în diplomație – Institutul Diplomatic Român, Ministerul Afacerilor Externe (2016). Curs de Formator – Proeuro-Cons (2021), Curs: Leadership în Comunicare – Academia de Leadership Politic (2022), Curs Leadership în diplomație – Academia de Leadership Politic (2022). Curs: Leadership în diplomație și guvernare absolvit cu distincția Magna cum laude – Institutul Diplomatic Român și Ministerul Afacerilor Externe (2023)

Emisiunea Lecția de viață, pe care o realizează în prezent, difuzată simultan la Radio Vocea Speranței și Speranța TV, îmbină cele două pasiuni. Emisiunea se adresează tinerilor, ajutându-i să-și dezvolte o scală a valorilor și își propune să depisteze repere care să aducă un plus de valoare vieții. Alături de invitații ei care sunt de o înaltă ținută intelectuală, reprezentativi pentru timpurile noastre, ține cursuri despre viață nu doar unei clase cu 30 de elevi, sau unui amfiteatru cu 200 de studenți, ci tuturor celor care cred în ideea că omul cât trăiește învață. A ținut cursuri în săli publice, în București și Craiova, cu tema: „Dicție și atitudine. Scapă de teama de a vorbi în public!” Mesajul evidențiat e că tinerii trebuie să știe că o vorbire clară, o voce stăpână pe sine va da un plus de încredere. Nu contează domeniul în care aleg să activeze, tinerii au nevoie să transmită în mod coerent, expresiv și bine structurat ceea ce gândesc, astfel încât, mesajul lor să ajungă la interlocutor exact în forma în care l-au gândit. În prezent acest curs l-a inclus în syllabusul cursului „Discurs informațional în radio și TV”, pe care îl predă studenților de la masteratul de Comunicare Audio-Video, precum și studenților din anul lll de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice (SNSPA, București). Realizator la Speranța TV și Radio Vocea Speranței. Consilier la Ministerul Educației. Este inițiatoarea proiectului – „Măsuri integrate de asigurare a educației universitare incluzive și de calitate pentru studenții cu dizabilități și / sau CES”. Coordonatoarea – Cursului postuniversitar de specializare: „Dezvoltare personală pentru educația incluzivă la nivelul comunităților academice” organizat de Ministerul Educației în colaborare cu Academia Română (350 participanți dintre care reprezentanți ai conducerii, cadre didactice și consilieri de la toate universitățile din întreaga țară). Este autoarea unor cărți și articole de comunicare axate pe subiecte de interes cum sunt, bunăoară, geopolitica, analize economice și calitatea actului medical în context pandemic, analize discursive, strategii internaționale de criză. Dintre acestea, menționăm: Holograma Rusia. Kremlinul între discurs și realitate, Educația încotro?, Revenirea la “normal”, o nouă provocare. În curs de publicare Dizabilitate și incluziune în mediul universitar. Acceptare, Înțelegere, Comunicare – Ediție gândită, alcătuită și îngrijită de Mihaela Rusu în colaborare cu paisprezece specialiști din domeniul psihopedagogiei speciale din țară, dar și din străinătate.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button