Comunicat de presă

România citeşte vă recomandă… Gala Premiilor „Matei Brâncoveanu”

Premii de o valoare considerabilă au însoțit trofeele „Matei Brâncoveanu”

Prima vârstă a valorii

Miercuri, 7 decembrie, la Sala Atlas a hotelului Radisson Blu, profesionişti tineri din 10 domenii au fost nominalizaţi pentru Premiile „Matei Brâncoveanu”, cele mai consistente distincţii româneşti rezervate realizărilor dintr-⁠un an. Este a doua ediţie a Galei în care sunt acordate trofeele ce completează demersul de identificare a celor mai importante contribuţii aduse societăţii româneşti în arte şi ştiinţe susţinut de Fundaţia Alexandrion. Întreprinderea se orientează asupra creaţiei intelectuale sau artistice afirmate în anul care se încheie sub semnătura unor creatori care au depăşit faza debutului şi acum sunt în momentul în care s-⁠au afirmat deja, după cum spunea Preşedintele juriului, Ion Bogdan Lefter la Gala din acest an. Pe lângă arte şi ştiinţe umane, în 2016, juriul a luat în considerare şi realizările tinerilor din două noi domenii: Medicină şi Economie.

„Anul viitor, premiile Matei Brâncoveanu vor depăşi graniţele ţării” a anunţat Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, menţionând intenţia ca instituţia pe care o conduce să sprijine acest demers în 2017. Seara s-⁠a încheiat cu un recital susţinut de Mircea Tiberian şi invitaţii săi din Spania şi Statele Unite.

Câştigătorii Premiilor „Matei Brâncoveanu” (ediţia a II-⁠a)

• Medicină – Ilinca Gussi (profesoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti) – pentru contribuţia în domeniul tratamentului anemiilor fetale (transfuzii fetale): „Gestul de recunoaştere a muncii noastre acesta ne dă curaj şi perseverenţă”
• Literatură – Ştefania Mihalache – pentru „Sisteme de fixare şi de prindere” (poezie), Editura Nemira, 2016: „Compania în care a fost nominalizată cartea mea este mai mult decât onorantă şi însuşi faptul de a fi pe scenă după oameni care salvează copii in utero e extraordinar”.
• Arte vizuale – Cătălin Bădărău – pentru expoziţia personală „Perpetuum Violence” de la Năsui collection & gallery, în luna februarie a acestui an: „Trebuie să îi mulţumesc lui Cosmin Năsui care a curatoriat expoziţia pentru care am primit această distincţie.
• Teatru – Matei Lucaci-⁠Grünberg (regizor) – pentru alcătuirea grupului teatral „Jamais Vu” (Virgil Aioanei, arh. Gabi Albu, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Răzvan Bănică, Andrei Sever Bârzan, Tavi Costin, Mădălina Craiu, Ştefan Huluba şi Maria Obretin) împreună cu care a montat spectacolele „Sâmbătă, averse!” şi „Secretul armei secrete”: „Toţi cei din grup merită acest premiu. Ne ajută foarte mult orice asemenea gest de susţinere”.

•  Film – Bogdan Mirică (regizor) – pentru lung-⁠metrajul de ficţiune „Cîini”. Câştigătorul nu a ajuns la Gală, fiind în plină perioadă de filmări pentru un serial de televiziune.
• Dans – Mădălina Dan (coregrafă şi dansatoare) – pentru programul „Amprenta”: „Vreau să mulţumesc minunatei comunităţi de dans din ţară şi din străinătate”
• Muzică clasică – Mihai Măniceanu (compozitor, pianist) – pentru lucrarea „Mishiba” pentru 5 percuţionişti (compoziţie după o idee de Mircea Cărtărescu, interpretată de ansamblul de percuţie „Game” în cadrului festivalului Săptămîna Internaţională a Muzicii Noi, 22-⁠29 mai 2016) şi pentru concertele ca pianist din Festivalul Innersound (ArCuB Gabroveni, 30 septembrie 2016) şi din Festivalul internaţional Craiova Muzicală (22 noiembrie 2016): „Îi mulţumesc tatălui meu care m-⁠a susţinut emoţional şi spiritual”.
• Muzică experimentală/ alternativă/ jazz etc. – Cătălin Creţu (compozitor, cercetător şi sound artist) – pentru integrarea noilor tehnologii în muzică: „Îi cunosc foarte bine pe toţi ceilalţi nominalizaţi. Oricare dintre ei ar fi putut fi în locul meu”.
• Ştiinţe socio-⁠umane – Mihai Maci (lector la Universitatea din Oradea) – pentru volumul „Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe” (Editura Trei, Bucureşti, 2016): „Premiul arată că faptul de a scrie despre aceste lucruri nu a fost chiar zadarnic”.
• Economie – Mihai Copaciu (expert principal, Direcţia Modelare şi Prognoze Macroeconomice din Banca Naţională a României) – pentru realizarea unui model de prognoză economică adoptat în 2016 de Banca Naţională a României şi apoi de Fondul Monetar Internaţional: „Avem nevoie de o reformă a educaţiei în învăţământul economic”.

Alături de contribuţiile laureate, remarcabile au fost şi realizările nominalizate pentru distincţiile din acest an:
• Literatură: Radu Pavel Gheo (prozator, eseist), Dan Gulea (critic literar, eseist).
• Arte vizuale: Vlad Basarab (artist ceramist), Aurora Kiraly (artistă foto-⁠video-⁠multimedia)
• Teatru: Monica Andronescu (critic de teatru) Vlad Cristache (regizor)
• Film: Radu Jude (regizor) Adrian Sitaru (regizor)
• Dans: Corina Cimpoieru şi Igor Mocanu (critici de arte vizuale şi ale spectacolului) Arcadie Rusu (coregraf)
• Muzică clasică: Andrei Licareţ (pianist) Costin Soare (chitarist şi interpret la lăută)
• Muzică experimentală/ alternativă/ jazz etc: Alexandru Anastasiu şi Ansamblul Power Vibes,  Diana Rotaru şi Ansamblul SonoMania.
• Ştiinţe socio-⁠umane: Bogdan Bucur (profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – SNSPA) Irina Nastasă-⁠Matei (profesoară la Universitatea din Bucureşti)
• Medicină: Ruxandra Jurcuţ (profesoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti) Lucian Negreanu (profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti)
• Economie: Cristina Chiriac (preşedintă a Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor) Daniel Ştefan Armeanu (membru al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, profesor la Academia de Studii Economice, Bucureşti

Distincţiile iniţiate de Fundaţia Alexandrion au fost decise de un juriu format din Victor Ioan Frunză (regizor, profesor-⁠asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică), Irina Cios (critic de artă, profesoară-⁠asociată la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, directoare a AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional), Dan Dediu (compozitor, eseist pe teme muzicale, profesor şi preşedinte al Senatului Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti), Bogdan Murgescu (istoric, profesor şi director pentru studiile doctorale/ prorector al Universităţii din Bucureşti), Bogdan O. Popescu (medic, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davilla” din Bucureşti), Daniel Apostol (jurnalist economic, director editorial Economistul, profesor-⁠asociat la Universitatea Bucureşti) şi prezidat de Ion Bogdan Lefter (critic literar, profesor la Universitatea din Bucureşti).

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button