Lecturi - Despre Cărți

Sub semnul Sfântului Gheorghe

Fundaţia Culturală Ideea Europeană – în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române – a organizat lansarea volumului‑eveniment „Timpul care se varsă în veşnicie – Scurtă biografie a satului Sfântu Gheorghe”, apărut la Editura Ideea Europeană, în Colecţia Istoria mentalităţilor, şi semnat de unul dintre scriitorii postdecembrişti străluciţi: Anca Simitopol. Născută în data de 22 octombrie 1981 la Tulcea, Anca Simitopol este doctor în Ştiinţe Politice (2012) al Universităţii din Ottawa, Canada.

„Timpul care se varsă în veşnicie este deopotrivă o istorie personală, multigeneraţională, şi o monografie a satului Sfântu Gheorghe. Aflată la gurile Dunării, această comunitate este definită de stepă, ape şi cer. Istoria ei începe să se desfăşoare din secolul al XIX‑lea şi ţesătura sa este alcătuită din vieţile ucrainenilor, ale cazacilor, ale grecilor şi ale românilor, sau, în mare, din vieţile pescarilor şi ale negustorilor. Înaintând în secolul al XX‑lea, ţesătura devine tot mai uniformă şi se subţiază. Sfântu Gheorghe a fost dintotdeauna o localitate mică şi izolată, dându‑ţi senzaţia de capăt al lumii şi al timpului. Dacă însă este privită şi ascultată cu atenţie, istoria comunităţii se dovedeşte a fi vibrantă, conectată la marile evenimente mondiale. URSS, Franţa, Algeria sunt legate într‑un fel sau altul, aici, de Sfântu Gheorghe. Această microistorie este scrisă dintr‑un ataşament faţă de trecutul viu, fără de care viitorul e vid. Viitorul nu există, el e creat de trecut şi de prezent. La fel ca în Împărăţia Cerurilor, în viitor nimeni nu se duce singur, cu mâinile goale, ci cu trecuturile de care aparţine şi cu percepţiile proprii despre acestea.”

Lansarea‑eveniment a avut loc în Grădina de vară a Muzeului Naţional al Literaturii Române din str. Nicolae Creţulescu nr. 8, Bucureşti, în data de 28 septembrie 2023, la ora 18.30. Invitaţi: Ionuţ Butoi, Vasile Ernu, Anca Simitopol şi Arthur Suciu. Amfitrioni: Aura Christi şi Loreta Popa

Lansarea acestui volum‑eveniment se înscrie în seria de evenimente prin care sărbătorim aniversarea de 20 de ani de când a luat fiinţă, juridic vorbind, Fundaţia Culturală Ideea Europeană. Ideea Europeană este, la origine, după cum se ştie, revista înfiinţată de Constantin Rădulescu Motru la 1919. În aprilie 1990, romancierul Nicolae Breban a adăugat acest titlu brandului naţional Contemporanul.

Anca Simitopol a publicat studii de istoria ideilor în reviste de specialitate şi în reviste culturale din ţară şi a tradus numeroase cărţi din domeniul istoriei, al ştiinţelor politice şi al filosofiei pentru editurile Litera, Tact şi Alexandria. Biografia satului Sfântu Gheorghe este debutul editorial al autoarei.

Fundaţia Culturală Ideea Europeană

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button