Arhiva Contemporanul

Revista Contemporanul nr. 09 / 2014:

contemporanul-sigla-buna-300x69


Citiți în nr. 9 / 2014 al revistei Contemporanul

Din sumar:

■ Nicolae Breban. Când se omite adevărul

■ Clubul Ideea europeană. O carte în dezbatere Eugen Uricaru, Beniamin

■ Comentarii critice de Bogdan Crețu, Adrian Dinu Rachieru,

Marian Victor Buciu, Ştefan Borbély, Constantin Cubleșan, Alex Ștefănescuseptembrie_2014_reader-1

■ Luiza Barcan. Trei Alexandri

■ Dana Duma. Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul 2014

■ Când se întoarce acasă Dumnezeu

■ Andrei Marga · China în cultura lumii de azi

■ Eveniment · Festivalul Internațional de Poezie Qinghai ● 2014

Aura Christi · Visul din somnul altcuiva

Editorial

Nicolae Breban · Când se omite adevărul

(CON)TEXTE

Maria-Ana Tupan · Pământul irenic

Lecturi

Bogdan Crețu · Nichita Stănescu – inventarea unui teritoriu liric

Nichita Stănescu este unanim recunoscut drept un mare poet. Şi nu doar raportat la literatura mutilată a deceniului anterior, ci mai ales confruntat cu poezia română autentică, din epoca interbelică

Rameseptembrie_2014_reader-2

Liviu Franga · Scriitor, a scrie

Lecturi

Marian Victor Buciu · Matei Călinescu și uimirea de a fi

Dintr-o haltă părăsită

Cassian Maria Spiridon

Modele

Theodor Codreanu · Dumitru Radu Popescu și est-etica „anticomunistă”

Profil

Adrian Dinu Rachieru · Daniel Drăgan sau simfonia vieții

Detector

Liviu Franga · Suferințele limbii române

Lecturi

Nedelea · Împlinire a unei meniri asumate/ cronica 2

Rondul de zi

Gelu Negrea · Visul unei nopți de coșmar

Literatura română după o revoluție

Alex. Ștefănescu · Un scriitor sub acoperire: Codin Maticiuc

Polemice

Magda Ursache · Născuți sacrificați

Clubul Ideea europeană

O carte în dezbaterecop-Beniamin-eugen-uricaru

Eugen Uricaru, Beniamin, Editura Cartea Românească, 2014

Adrian Dinu Rachieru · Dincolo de realitate

Inventând şi stăpânind o lume, harnic şi cu har, Eugen Uricaru crede în realitatea care se naşte din cuvânt. Stivuite, cărţile sale par „cronica” unei ficţiuni, dilatată, inundând şi ocupând Lumea, trecută, totuşi, prin furcile istoriei. Scriitorul iubeşte misterul şi ceremonialul, farmecul arhaic şi ne reaminteşte, prin personajele sale, că visul este o parte din viaţă

Marian Victor Buciu · Noua „Bunavestire

Ştefan Borbély · Epifania

Constantin Cubleșan · Revoluția română sub semnul „Mântuitorului”

Povestea subteranei

Aura Christi · Când se întoarce acasă Dumnezeu

Un diamant acest Beniamin, adus de creatorul său, romancierul Eugen Uricaru, într-o margine tristă a României, pentru a ne arăta cât de minunată și cât de tristă e țara noastră, Doamne, cum nu e, totuși, chiar totul pierdut și cum poate renaște, în sfârșit, după o îndelungată orbecăire: prin ea însăși, prin eroii și sfinții ei, care sunt – susține autorul cu o jumătate de voce, favorizând ambiguitatea ridicată la rang de realitate evanghelică – pretutindeni; doar că noi nu-i vedem

Istoria mentalităților

Andrei Marga · China în cultura lumii de azi

Nu întâmplător, după preluarea mandatului la Departamentul de Stat, Hillary Clinton a făcut prima vizită în China și a exprimat evaluarea de cotitură: „împreună, SUA și China pot soluționa criza din lume”. Iar președintele de atunci al Chinei, Hu Jintao, a putut spune la Casa Albă că țara sa nu este loc al crizei și nu a produs-o, dar își asumă să coopereze la soluții.

Președintele Xi Jinping spunea că „lumea ar trebui să cunoască mai mult despre China”. Iar această cunoaștere pretinde un rol sporit din partea culturii și a limbajului. În interacțiunile culturale de astăzi, reprezentanții chinezi delimitează cu limpezime momentele respect, cunoaștere, înțelegere, comunicare și evaluare. Ei observă cu luciditate că se intră într-o lume în care un sfert din populația globului sunt chinezi, care folosesc o limbă străveche, vorbită de cei mai mulți oameni pe glob, și care sunt parte a acestei lumi

Eveniment1-Republica-poetilor-si-Acoperisul-Lumii

Festivalul Internațional de Poezie Qinghai ● 2014

Aura Christi

Visul din somnul altcuiva

Iosif Brodski vorbea despre poezie ca despre o școală a sentimentului. Cred că poezia este și va rămâne o școală de recucerire, de reumanizare a umanității. Poate, s-a ajuns în punctul critic în care se impune nietzscheana revoluționare a omului din om, ca să folosesc o expresie dragă lui Fiodor Mihailovici Dostoievski.

Puține întâmplări mi-au tăiat respirația, în timp ce – ochi și urechi – înaintam2-Jidi-Majia-si-Zolani-Mkiva printr-un spațiu nemaivăzut, făcând efortul să-mi scape cât mai puține lucruri, cât mai puține detalii și nuanțe. Între acestea: descoperirea făcută în altarul unui uriaș templu taoist, desfășurat spectaculos pe câteva nivele, unde odată ajunși – după un urcuș de mai bine de o jumătate de oră – la nivelul superior, un uruit afund, uluitor, venit dinspre altar, pur și simplu mi-a înghețat sângele în vene.

Incredibil, deci, adevărat: visul de a fonda o Republică a Poeților a prins realitate pe platoul tibetan, în timp ce câțiva privilegiați recitau poeme în chineză, engleză, franceză, română, spaniolă…, visând la un lanț viu de poeți ai lumii, dotați cu puterea de a salva omul din om – poate, cea mai convingătoare reacție la globalizarea receptată, câteodată, neadecvat, ca să nu spunem abuziv.

 

Un imperiu împresurat de temple

Nu mă punea pe gânduri faptul că nu pricepeam din ce motive îmi lăsam pașii să mă ducă oriîncotro mă tenta ceva, ci că nici nu-mi doream să înțeleg, alegând să mă reduc la privire. Să las tot ce mi se întâmplă să mă locuiască un timp și să treacă prin mi6-Gao-Xingne, ca și cum ar fi lunecat prin altcineva, îmi tot repetam și înaintam ca vrăjită de la un templu budist la altul, taoist, de la templele, grădinile și drago3-Fernando-Rendonnii impresionanți la cocostârcii căzuți pe gânduri parcă, apoi prin rețeaua labirintică, alcătuită de străzile minuscule, cuceritoare și întortocheate, numite în Beijing hutonguri, pentru a reveni spre sufletul Chinei – celebra Piață Tiananmen, unde simți prin toți porii măreția acestei țări incredibile – și porțile Orașului Interzis, unde mai mult în joacă, încercam să identific cele trei săli: Sala Armoniei Supreme, Sala Armoniei Mijlocii și Sala Conservării Armoniei. Făceam efortul să urc nenumăratele trepte ce curg spre cer din marginea zidurilor. Impresionată de ziua cu un soare de vis – ceața sau pâcla opacă, lăsată aproape zi de zi peste Beijingul toropit, dispăruse ca prin miracol – mânată de opulența culorilor melodioase, nu mai știam unde se termină7-Shu-Cai treptele și unde încep zidurile, căci pretutindeni vedeam trepte în preajma altor trepte, ziduri desprinse din alte ziduri, readucându-mi-se în actualitatea duhului fascinația pentru ziduri. Când și când mă opream locului, pentru a-mi trage suflet1-a-Republica-Poetilorul în acest imperiu al forței, eleganței și al supremației imperiale; un imperiu împresurat de temple, clădiri sub formă de turn, ale căror streșini ce mărginesc multiplele etaje somptuoase curg spre cer și poartă dulcele nume de pagode, cu semne, dragoni și ceasuri solare, broaște țestoase, elefanți și cocostârci, vaze chinezești uriașe și vase de dimensiuni impresionante, folosite pe vremuri pentru păstrarea apei în caz de incendii. Preț de câteva fracțiuni de secundă m-a cuprins regretul de a nu avea posibilitatea de a admira și interioarele acestor palate împărătești decât prin ferestrele mari, cu draperiile trase. Părerea de rău se făcuse praf și pulbere însă cât ai clipi, de parcă sufletul n-ar fi avut suficient timp pentru a luneca pe o pantă descendentă.

Ochii și sufletul aveau de lucru enorm. Lăsând pliantele și ghidul la o parte, e limpede că până să li se facă ochilor somn 8-Templul-poezieitrebuia contemplat și înregistrat totul: spectacolul dezarmant de culori, bogăția însemnelor regale, t9-Mite-Stefoski-Christi-Ataol-Behramoglu-Javier-Bozalongorecerile uneori line, alte dăți abrupte și surprinzătoare de la un palat la altul, de la un urcuș spre o altă poartă, la fel de imprevizibilă, de la o zeitate la alta, la fel de misterioasă. Am căutat cu sufletul la gură statuile lui Buddha, surprins în diferite ipostaze, încercând să identific cel puțin nouă; cifra nouă are o semnificație specială în civilizația chineză, unde se consideră că există nouă niveluri până a se ajunge în paradis, așa cum pentru creștinii ortodocși numărul trei cuprinde în matrița sa misterioasă trei figuri sfinte: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Între Împăratul de Jad, Cei Trei Nepătați și Zeii taoiști de la ușă, a căror menire e să apere un așezământ de spiritele rele, între Regina Paradisului și Cei Patru Împărați Celești, imaginația mea exasperant de înceată îngăduia, previzibil, asupra Zeului Războiului – Gunadi – care poartă armură, fiind, totodată, și zeul literaturii.

Editura Academiei Române ● Noutăți editoriale ● Știri ● Evenimente

Clubul Ideea europeană

Semnal editorial

Carmen Andrei · Viziunea critică a lui Nicolae Balotăfoto-Alexandru-Nancu

Inedit

Nicolae Balotă · În Castelul Veturiei (II)

Cronica plastică

Luiza Barcan · Trei Alexandri

Film

Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul 2014

Dana Duma · Centrul și margineaCaliman-afis

Călin Căliman · O Săptămână cinematografică la Codlea

Lecturi

Constantin Coroiu · Când istoria se ascunde în spatele ei înseşi

Poeme

Radu Cange

Corespondență din Țara Sfântă

Mosari · De trei ori în Grecia

Punctul critic/ 37 coloana din dreapta raster

Lecturi

Florin-Corneliu Popovici · Rebeli în guerrilla urban

Vă dorim lectură plăcută!

Doriți să citiți anumite articole din numărul curent dați (click aici)

AFCN-SIGLA-proiect-editorial-2013

Vă aducem la cunostință că nr. 11/2014 al revistei Contemporanul apare cu suplimentul Comunismul cu rele și rele.

 

Arhiva revistei Contemporanul (Click aici)


Revista în format tipărit este distribuită de Editura Regală SRL (tel.: 021 317 90 81).

În format tipărit poate fi cumpărată din următoarele magazine și librării:
InMedio, Relay
Cărturești – Verona București.

 

Abonamentele se pot face la sediul redacţiei sau prin:
Compania naţională „Poşta Romană” SA, Acta Legis SRL, Zirkon Media,
SC Orion Press Impex 2000 SRL, SC Manpres Distribution SRL.
 
Adresa redacţiei:
Asociaţia Contemporanul
CP-113, OP-22, Sect. 1, Bucureşti, cod 014780
Tel./fax: 4021 212 56 92; 4021 310 66 18.
E-mail: [email protected]; [email protected]

Salvează

Total 1 Votes
1

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button