Contemporanul » Comunicat de presă » Gala Premiilor Muzeului Naţional al Literaturii Române

Gala Premiilor Muzeului Naţional al Literaturii Române

În cadrul unui eveniment special organizat în Salonul „Carol I” al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Muzeul Naţional al Literaturii Române a acordat premiile pentru apariţiile editoriale din 2015 care au reuşit să contribuie, alături de numeroase alte nume şi titluri, la completarea valorilor culturale din spaţiul românesc.

În cadrul evenimentului găzduit de Ioan Cristescu, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române, au fost anunţate numele premianţilor celei de-a VIII-a ediţii, aleşi de juriul format din acad. prof. univ. dr. Eugen SIMION (preşedinte), prof. univ. dr. Silviu ANGELESCU, conf. univ. dr. Ioan CRISTESCU (Director M.N.L.R.), prof. univ. dr. Nicolae MECU, prof. univ. dr. Lucian CHIŞU, cărora li s-a alăturat, în calitate de consultant pentru decernarea Premiului Petru Creţia (filologie clasică), prof. univ. dr. Liviu FRANGA:

Premiul Perpessicius  –  ediţii critice:
Alexandru Ruja pentru îngrijirea ediţiei din opera lui Ioan Alexandru: Volumele I – II, apărute în colecţia „Opere fundamentale”, Academia Română / Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (Bucureşti, 2015)

Premiul Şerban Cioculescu – memorialistică şi istorie literară:
Se acordă ex-aequo:
Ioana Diaconescu pentru volumul Marin Preda. Un portret în arhivele Securităţii, Editura Muzeul Literaturii Române, în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, 2015
şi
Dora Mezdrea pentru volumul Nae Ionescu şi discipolii săi în arhiva Securităţii. Vol. VI: Petru Manoliu, Editura Muzeul Literaturii Române, 2015

Premiul Petru Creţia – filologie clasică:
Constantin GEORGESCU, Simona GEORGESCU, Theodor GEORGESCU, Dicţionar grec-român.Volumul I. A. Bucureşti, Nemira Publishing House, 2015

Premiul Tudor Vianu – pentru teoria literaturii şi a culturii:
prof. univ. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române

Premiul Alexandru Piru – pentru încurajarea tinerilor cercetători:
Oana Soare, pentru volumul Stéphane Lupasco – Infinitul şi experienţa (corespondenţă primită/ articole/ interviuri), Editura Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, 2015

Premiul George Călinescu – pentru întreaga activitate:
prof. univ. dr. Marin Diaconu
prof. univ. dr. Mircea Muthu

Premiul Eugen Lovinescu – pentru promovarea limbii şi literaturii române în străinătate:
Virgil Tănase
Jean-Louis Courriol

Premiul pentru sprijinirea culturii române:
Eugen Patraş – Vicepreşedinte al Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi
Diplomă de Excelenţă – pentru susţinerea şi promovarea culturii naţionale:
acad. Ioan Aurel Pop
Diplomă de Excelenţă – pentru susţinerea şi promovarea culturii naţionale:
acad. Alexandru Zub

Cum am putea îmbunătăți acest articol?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

Anticariat online

Pin It on Pinterest