Contemporanul » Teatru - Dramaturgie » Zile şi nopţi de teatru la Brăila

Zile şi nopţi de teatru la Brăila

Trupa brăileană, dar şi celelalte trupe invitate, colective de actori, talentaţi şi uniţi, şi‑au purtat cu magie costumele prin decoruri inspirate, cu lumini şi efecte speciale extrem de reuşite…

Sosită vineri, 13 septembrie, spre seară, în oraşul natal al omagiatei doamne Cătălina Buzoianu, dar şi al atâtor altor nume celebre din istoria noastră culturală, m‑am bucurat să împărtăşesc bucuria lui Lucian Sabados de a vedea, în sfârşit, desăvârşirea muncii neostenite, a sa şi a directorilor antecesori, cu precădere a doamnei Veronica Dobrin, la restaurarea filigranată a Teatrului „Maria Filotti”, celebra clădire veche de 150 de ani, precum şi la formarea unei noi trupe teatrale. Am avut sentimentul că şi în Brăila amintirilor mele, cutreierate împreună cu unul dintre Frumoşii nebuni ai marilor oraşe, dragul nostru prieten, Fănuş Neagu, în străvechea noastră urbe se întâmplă, continuu, lucruri fabuloase. Vineri şi sâmbătă seara, în deschiderea festivalului „Zile şi Nopţi de teatru la Brăila”, ediţia 12+1, m‑am numărat printre cele câteva sute de norocoşi ce au umplut până la refuz Sala Mare şi Sala Studio a Teatrului, pentru că din primele zile de la punerea în vânzare toate biletele pentru cele 10 zile de festival s‑au epuizat. Primii pe care i‑am remarcat în mulţimea prezentă au fost cei ce au pus umărul la reuşita festivalului, domnul Marian Dragomir, primarul urbei, elegant şi foarte apropiat de elita culturală brăileană, atât emoţional, cât şi financiar, dornic de noi proiecte, dar şi pe distinsa, abila şi nu mai puţin frumoasa doamnă Doiniţa Ciocan, dornică mereu de a face din visuri – fapte. Astfel, am descoperit în oraşul cu salcâmi ai lui Mihail Sebastian, dar şi ai adolescenţei mele, un loc unde continuă să se joace teatru la cote înalte, unde muzica, luminile, costumele şi scenografia se împletesc fabulos, spun poveşti despre lumea care există atât de aproape de noi. Prin tema generoasă a ediţiei de anul acesta, „Criza familiei în lumea contemporană”, managerul teatrului, Lucian Sabados, a propus publicului piese dense, uneori excentrice, dar atât de frumos spuse şi jucate, încât să farmece spectatorii, să‑i întoarcă spre taina şi lumina existenţei lor.

Trupa brăileană, dar şi celelalte trupe invitate, colective de actori, talentaţi şi uniţi, şi‑au purtat cu magie costumele prin decoruri inspirate, cu lumini şi efecte speciale extrem de reuşite. Aplauzele călduroase, chemările la rampă, ploaia de flori au exprimat cel mai bine nota maximă acordată de cei prezenţi unor spectacole de excepţie.

Post Scriptum: Minunate au fost şi serile de After Party, când, pe acorduri de jazz, ne‑am strâns cu toţii, la un shot, în cinstea celor care ne‑au făcut ziua frumoasă, Actorii. Cu sound‑ul unor piese legendare, ne‑a surprins şi ne‑a încântat pe toţi fermecătorul regizor şi jazzman Lucian Sabados, cel care a purtat grija fiecărui om din echipă, a fiecărui invitat, a fiecărui spectator. Prezent sus, în Sala oglinzilor, la întâlnirea cu foştii şi actualii angajaţi ai teatrului, prezent jos, la hotel Traian, pentru întâmpinarea curtenitoare a invitaţilor ce veneau în valuri, la sala mare, la cea mică sau în foaier, la lansările de carte. Omniprezent! Chapeau bas! Noi, cei care l‑am ascultat cu toată fiinţa, ne‑am armonizat şi revigorat ore bune în noapte, eliberaţi de limitele lumii! Memorabile zile şi nopţi, la Brăila!

Ada Vertan

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now