Contemporanul » Teatru - Dramaturgie » Cel mai bun actor în rolul lui Richard al III‑lea

Cel mai bun actor în rolul lui Richard al III‑lea

M‑am întors de la Teatrul Bulandra şi păstrez emoţia şi plenitudinea pe care ţi‑o dă un spectacol bun. Am mai rămas în sala Liviu Ciulei până s‑a făcut linişte, aerul, pereţii, totul încă fremăta… Afară, pe trotuarul din faţa teatrului lumea vorbea, parcă nu voia să plece, să se desprindă de vrajă, de lumea creată de Andrei Şerban… O lume în care tristul spectacol al actorilor politici de la noi s‑a mutat pe scenă. Textul spectacolului esre o adaptare în care apar scurte replici din Caragiale, Muşatescu, Beaumarchais, spiritul politicianului corupt, infatuat, arogant este urcat pe scenă astfel încât piesa devine o tragedie comică, aşa cum a şi precizat Andrei Serban la începutul spectacolului… Înainte de începerea spectacolului, regizorul Andrei Serban a declarat că spectacolul este dedicat regizorului Lucian Pintilie, care tot la Teatrul Bulandra, prin 1972, cred, punea în scenă Revizorul, piesă interzisă după 3 zile de regimul comunist, şi regizorului Liviu Ciulei. Mi‑am amintit în clipa aceea de ultima piesă regizată pe aceeaşi scenă de Liviu Ciulei – Şase personaje în căutarea unui autor – iar cel care l‑a ajutat să urce pe scenă atunci era regizorul Ducu Darie. Ce bine că avem regizori mari, talentaţi, cu har şi inteligenţă artistică! Apoi s‑a auzit vocea lui Marius Manole, scrâşnind printre dinţi, deja intrat în rol, sfătuindu‑i pe spectatori să‑şi închidă telefoanele mobile pentru că altminteri le vor fi confiscate de Richard al III‑lea însuşi!

După 25 de ani de la legendara interpretare a lui Marcel Iureş şi după 35 de ani de la interpretarea lui Radu Beligan, Richard, regele shakespearian posedat de patima pentru putere absolută, reînvie la Bulandra cu versatilul Marius Manole în rolul principal. Conceptul etern al „copilului” neînţeles, răzbunător, care devine tot mai rău, trădător, criminal, el însuşi nu e decât o imagine a trădărilor, minciunilor, a crimelor. Talent, forţă, dăruire, cred că nimic nu e mai important pentru un actor de talia sa decât teatrul! Richard al III‑lea este şi un spectacol al lui Marius Manole. Richard al III‑lea este obligatoriu de văzut. Interpretarea e dificilă, actorul recită, cântă, dansează, face o gimanstică… adaptată şi sugestivă. O să‑l vedeţi exact ca în fotografie, cu faţa transfigurată, udă de multe ori, dar conştient de valoarea interpretării sale. Bravo, Marius Manole!

În rolul Lady Anne, mai târziu ducesă de Gloucester şi regină, văduva lui Eduard, fiul regelui Henric al VI‑lea – actriţa Alexandra Fasolă. Richard al III‑lea este unul dintre cele mai întunecate personaje din opera lui Shakespeare, fiind adesea comparat cu Macbeth în privinţa cruzimii cu care îsi urmează destinul. Descris în piesă ca diform, de parcă dramaturgul şi‑ar fi propus să‑l pedepsească în acest fel, Richard al III-lea îşi revarsă pornirile atavice pentru a‑şi atinge scopurile, urzind planuri machiavelice, menite să‑i confere puterea politică absolută. Diabolismul său este perfect încadrat de scenă, iar spectatorul se cutremură în faţa succesiunii de replici presărate cu râsete sardonice, când Richard îşi gratulează propria perfidie. Scenele conturează fiecare personaj din spectacol, la liniile shakespeariene regizorul adăugând o remarcabilă tuşă orientală. Richard al III-lea este altfel construit de Wang Xiaoying; este lipsit de stigmatul fizic, este zvelt şi uneori comic si încearcă să o cucerească pe proaspăt văduvita Lady Anne. Adevăratul Richard din istorie nu avea un handicap, noul Richard se doreşte întruchiparea politicianului actual, iar protagonistul îşi domină publicul printr‑o interpretare de excepţie, cea a lui Marius Manole.

Liliana Popa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now