Contemporanul » Teatru - Dramaturgie » Amplitudine, anvergură și creativitate la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Amplitudine, anvergură și creativitate la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Hrănit de propriul său har, om de gând, făptuitor de aleasă nobleţe în perimetrul artistic, Constantin Chiriac, lider charismatic al ultimului deceniu, a sfinţit viaţa Sibiului cu darul său managerial. Constructor de exemplaritate culturală, artistul desăvârşit prin viziunea sa integratoare a conectat întreaga lume teatrală la pulsaţiile proiectelor sale. Înţelept şi demn în structura sa explozivă, Constantin Chiriac şi‑a structurat opera în taina smereniei conţinute lăuntric împotriva fariseismului şi fanfaronadei, modestiei trucate de abilităţi mistificatoare care ne domină.

În perioada 14‑23 iunie 2019 a avut loc cea de‑a 26‑a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, având ca temă Arta de a dărui.

Acest eveniment a adus la Sibiu peste 3.300 de artişti din 73 de ţări, care au prezentat 585 de evenimente în 75 de spaţii de joc, având zilnic ca audienţă în jur de 70.000 de spectatori. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locală, regională şi internaţională, reprezentanţi mass‑media, formatori de opinie s‑au întâlnit la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a zece zile, creaţia şi creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural unic ce a urmărit promovarea reperelor valorii şi diversităţii creativităţii valabile la nivel mondial. Cu generozitate, bordul festivalului mi‑a oferit datele necesare cuprinderii întregului ansamblu de evenimente.

Filosofia acestui festival, aşa cum mărturisesc organizatorii, este promovarea calităţii artistice performante, realizată printr‑o selecţie riguroasă, descoperirea sensurilor unicităţii şi diversităţii artistice de pe toate continentele în dialog cu artiştii români şi europeni, şi aducerea fascinaţiei, miracolului şi a emoţiei în stradă, în biserici, în situri istorice şi în spaţii publice, în faţa spectatorilor care nu au obiceiul sau posibilitatea de a merge la spectacole! FITS oferă la fiecare ediţie accesibilitate tuturor categoriilor de public. Astfel, Constantin Chiriac naşte şi întreţine trasee de creativitate ale unei audienţe atât de diversificate, ca pregătire, mentalitate, vârstă şi experienţă. Directorul General al festivalului a fortificat această construcţie cu piloni durabili:

„Programul de Voluntariat este un program educaţional complex bazat pe selecţie, voluntariat şi training în domeniul artelor spectacolului şi al managementului cultural.

Voluntariatul este o expresie a libertăţii şi a iubirii. Voluntarul munceşte pentru că îşi doreşte, nu din necesităţi financiare sau obligaţii morale, ci din dragoste pentru semeni, din plăcere pentru viaţă, nevoie de autocunoaştere şi dorinţă pentru noi descoperiri”.

Voluntarii FITS sunt oameni deosebiţi, care se dedică anual reconstrucţiei acestui fenomen cultural, participând la fiecare etapă de selecţie şi pregătire a lor, dedicându‑şi timpul liber şi energiile cu mai mult de jumătate de an înainte de începerea festivalului. Astfel, şi în această ediţie, aproximativ 500 de voluntari din toate colţurile lumii, antrenaţi şi grupaţi în funcţie de preferinţele personale şi profesionale, au păşit alături de echipa organizatoare în vraja celui mai mare festival a artelor spectacolului din România.

Divers prin unitate, unitar prin valoare, festivalul se ramifică prin ideile sale într‑o totalitate conceptuală, vizionară, pe care cu toţii am simţit‑o vibrând de‑a lungul întregii manifestări.

Platforma doctorală în artele spectacolului şi management cultural, dezvoltată împreună cu şcoala doctorală a Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu şi a altor 19 universităţi de pe toate continentele, un program academic în vederea susţinerii excelenţei în cercetarea artistică, plecând de la coerenţa specifică dimensiunii practice spectaculară, dublată cu eficienţă de o înaltă capacitate de diseminare teoretică.

Totodată, prin Festivalul Universităţilor de Teatru şi Management Cultural, devenit spaţiu‑şcoală, în care noile talente, la fiecare ediţie, se afirmă în faţa numelor de rezonanţă a istoriei contemporane artelor spectacolului.

Se urmăreşte constant promovarea noii dramaturgii prin spectacole lectură, publice şi radiofonice, şi prin editarea unei antologii multilingve.

Conferinţele de anvergură şi publicarea unor cărţi fundamentale despre teatru şi artele spectacolului, încă de la primele ediţii, sunt o sarcină profesională, onorantă, pe care FITS şi‑a asumat‑o în intenţia sa programatică de a dezvolta o dimensiune culturală şi educaţională de excepţie. Prin acestea marile personalităţi ale lumii dialoghează la Sibiu, într‑un raport de comuniune şi cooperare pe par­cursul întregului festival. Pe parcursul întregului an principalele cărţi de teatru şi de estetică a artelor spectacolului, din lume, publicate, sunt prezente şi vizibile în România prin structura complexă a festivalului.

Graţie evenimentului internaţional FITS, prin Secţiunea Film şi Platforma de arte vizuale, Sibiul devine o scenă uriaşă, pe care artişti importanţi performează în numele calităţii şi a diversităţii de genuri artistice. Mulţi dintre cei prezenţi în festival, regizori, actori, scenografi, compozitori sau participanţi direcţi la filme distinse cu importante premii, au fost prezenţi într‑o secţiune specială.

La această ediţie, pe faimoasa Alee a Celebrităţilor, la cele 37 de stele acordate în ultimii 6 ani, s‑au adăugat încă 6 noi personalităţi ce au marcat istoria artelor spectacolului: Sidi Larbi Cherkaoui, Pippo Delbono, Stan Lai, Michael Thalheimer, Maia Morgenstern, Emmanuel Demarcy – Mota.

Ştim acum că, de‑a lungul celor 26 de ediţii, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a demonstrat cu prestanţă cum o comunitate poate fi întărită prin cultură şi cum poate găsi strategii inovatoare şi creatoare, modele şi parteneriate, apte de a integra cultura şi arta în mod personal în procesul de constituire, regenerare şi vieţuire al întregii comunităţi. Festivalul este gândit să ofere oportunităţi pentru probleme de incluziune şi coeziune socială, educaţie, turism, patrimoniu şi regenerare urbană la toate nivelurile. Evenimentul pune cultura în centrul vieţii oraşului şi caută în ea inspiraţie pentru a conduce comunitatea spre viitor.

În cadrul Sezonului România‑Franţa 2018‑2019, instituţia noastră are în desfăşurare o serie de proiecte de mare anvergură. Una dintre iniţiativele pe care ne dorim să o permanentizăm este Micro‑Folie, proiect‑pilot în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2018.

Creat ca o platformă dinamică, proiectul Micro‑Folie reprezintă o ofertă culturală unică, dezvoltată de Ministerul Culturii din Franţa, coordonată de Parc de la Villette Paris şi susţinută de Preşedintele Franţei, dl. Emmanuel Macron: Muzeul digital realizat în parteneriat cu 12 dintre cele mai importante instituţii culturale din Franţa, Luvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay şi Festivalul de la Avignon. Aducând laolaltă peste 500 de opere de artă, acest muzeu unic este o călătorie digitală dedicată oamenilor de toate vârstele.

Prin acest proiect, publicul e invitat să interacţioneze, prin intermediul unor dispozitive tehnologice de ultimă generaţie, cu câteva dintre cele mai importante creaţii artistice ale lumii.

Prin acest proiect, urmărim ca Micro‑Folie Sibiu să devină un centru permanent de dezvoltare a creativităţii, de educaţie non‑formală, de experimentare a unor noi tehnologii, de interacţiune şi, nu în ultimul rând, de experimentare a unei noi viziuni în ceea ce priveşte cultura şi interdisciplinaritatea artelor, model excelent pentru Programul Naţional Şcoala‑Altfel.

Un alt parteneriat strategic pe care îl continuăm este cel cu Statele Unite ale Americii, în cadrul căruia vom prezenta cu cinci evenimente mai mult faţă de anul trecut, obiectivul principal fiind spectacolele speciale dedicate militarilor NATO. Pentru aceştia, dar şi pentru publicul obişnuit, aducem la Sibiu nume precum: Thaddeus Phillips, Annie Saunders, Paul Lazar. Departamentele de artă teatrală ale Pace University, Brown University, Yale University, Conservatory of the Arts San Jose California, vor fi, de asemenea, prezente la Sibiu, susţinând dimensiunea educaţională în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Continuăm relaţia strategică cu China, alături de care celebrăm, anul acesta, 70 de ani de relaţii diplomatice. Faţă de anul trecut, sezonul chinez prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este triplat, ca mărime. Astfel, venim în întâmpinarea acestei celebrări cu un program complex de evenimente culturale prin care urmărim întărirea parteneriatului strategic cu China. O delegaţie formată din 30 de operatori culturali, directori de festivaluri şi teatre, directori de centre culturale, selecţioneri pentru festivaluri, lideri culturali din China, sprijinită de Ministerul Culturii din China, a fost prezentă la Sibiu în cadrul Bursei de Spectacole, unde au prezentat atât oferta culturală, cât şi organizaţiile din care provin pentru a dezvolta împreună un program unitar de evenimente în anul viitor, dar şi pe termen lung.

Sezonul german pe care îl pregătim pentru ediţia din acest an a festivalului continuă relaţia strategică pe care am dezvoltat‑o cu Germania încă de la primele ediţii. Anul acesta, Aleea Celebrităţilor de la Sibiu se va îmbogăţi cu o nouă stea, acordată unuia dintre cei mai importanţi regizori germani, Michael Thalheimer, iar spectatorii noştri vor avea ocazia de a urmări spectacolele prezentate de companii germane de renume.

Continuăm relaţia strategică cu Israelul, prin conceperea unui sezon de spectacole, dar şi ateliere ale artiştilor din Israel: Batsheva Dance Company, Vertigo Dance Company, Tzavtat Theatre – TauTheatre, atelierul făcut de coregraful Ohad Naharin cu voluntarii FITS, în Piaţa Mare din Sibiu, aplicând metoda Gaga elaborată de artist.

Relaţia specială cu partenerii din Japonia este, de asemenea, evidenţiată în cadrul ediţiei din acest an a festivalului, printr‑un program bogat de spectacole, ateliere, expoziţii şi conferinţe ale artiştilor japonezi. Totodată, spectacolul Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu – Povestea prinţesei deocheate, regia Silviu Purcărete, va fi prezentat la Jocurile Culturale şi Olimpice Tokyo 2020”, mi‑a mărturisit actorul, profesorul şi managerul Constantin Chiriac, cuprins de frenezia ideilor care îl trăiesc şi pe care le transformă zilnic în realităţi viabile.

Agenda de evenimente a festivalului ediţia 2019, a adus publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi, în cetăţile şi bisericile fortificate din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru‑dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, conferinţe, dezbateri, expoziţii, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au avut loc atât în spaţii convenţionale, cât mai ales în spaţii neconvenţionale, transformând întreaga zonă a Sibiului într‑o autentică, cuceritoare capitală culturală a lumii.

Despre spectacole, remarcabile multe dintre ele, voi vorbi într‑un număr viitor.

Confirmat şi autorizat, cu drepturi depline ca ambasador al excelenţei culturii noastre la nivel internaţional, Constantin Chiriac cu siguranţă va avea numele, ca simbol al prezenţei sale vizionare distincte, înscris pe Aleea Celebrităţilor.

Finis coronat opus.

Alexa Visarion

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Visarion Alexa

Alexa Visarion s-a născut la 11 septembrie 1947 în comuna Băluşeni, jud. Botoşani. Este căsătorit şi are doi băieţi – Felix Alexa şi Cristian Alexa. Este regizor de teatru şi film, scenarist, profesor univ. dr. A absolvit Magna cum laude [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now