Comunicat de presă

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a desemnat laureaţii ediţiei 2017

„În acest premiu parcă vibrează duhul antichităţii mediteraneene şi fervoarea unei licori magice. Oricum, acest premiu are în vedere mai toate dimensiunile culturale ale Premiului Nobel, (…) am putea spune, păstrând, evident, proporţiile, că, în România, Premiul poate fi numit nepotul Premiului Nobel!”

Aproape 800 de invitaţi atât din ţară, cât şi din străinătate au participat marti seara în clădirea-⁠simbol a culturii româneşti la decernarea premiilor Constantin Brancoveanu oferite de Fundaţia Alexandrion.

„Este o mare onoare pentru mine şi pentru Fundaţia Alexandrion să ne aflăm în această seară la Ateneul Român. Şi sunt foarte bucuros că Gala Premiilor „Constantin Brâncoveanu” a ajuns la cea de-⁠a patra ediţie. Sunt fericit să constat că aproape un sfert dintre invitaţii la această Gală vin din alte colţuri ale lumii – din SUA, Franţa, Cipru, Africa de Sud, Brazilia. Suntem alături de oamenii de valoare ai culturii şi ştiinţei din România şi dorim să continuăm să îi onorăm şi să îi susţinem în noile lor proiecte” a spus Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

Şi în 2017, Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a urmat aceeaşi procedură de selecţie democratică, ca şi la ediţiile din anii trecuţi, pe o structură de jurizare similară. Preşedintele juriului de anul acesta a fost academicianul Dan Berindei, vicepreşedinte prof. univ. dr. Andrei Marga. Din juriu au mai făcut parte acad. Dumitru Radu Popescu, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, prof. univ. arh. Marian Moiceanu, dr. Dana Safta, Ştefan Râmniceanu – artist plastic, laureat al premiului Academiei şi al premiilor Brâncoveanu, Magda Mihăilescu – critic de film, prof. univ. dr. Victor Ioan Frunză şi Dumitru Constantin – secretarul Juriului.

Potrivit Regulamentului Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, fiecare laureat a primit câte o distincţie specială, o lucrare în bronz a reputatului sculptor Ion Bolborea. De asemenea, Fundaţia Alexandrion va susţine un proiect ulterior al laureatului, în baza unei decizii a Comitetului Director al Fundaţiei.

Anul acesta s-⁠a înregistrat şi o premieră – au fost decernate prima dată premiile pentru Economie şi Medicină, pe lângă cele acordate de juriu pentru întreaga carieră şi două distincţii post-⁠mortem. Fundaţia îşi rezervă dreptul de a oferi până la două premii speciale – anul acesta Premiul Special al Fundaţiei a fost oferit Sanctităţii Sale, Patriarhul Mor Ignatius Aphrem al II-⁠lea, Patriarh Siro-Ortodox al Antiohiei şi al întregului Orient.

Laureaţii Premiilor „Constantin Brâncoveanu” 2017 sunt:
• Premiul la categoria Arte Plastice – Geta Brătescu
Artist vizual, una dintre cele mai importante figuri ale artei plastice româneşti. Opera sa include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie şi ilustraţie de carte.
• Premiul la categoria Muzică – Horia Andreescu
Dirijor-⁠şef al formaţiilor muzicale din Radiodifuziunea Română, dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, fondator al orchestrei „Virtuozii din Bucureşti.” A colaborat cu mari orchestre din Europa, printre care London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philarmonic Orchestra. A fost onorat cu premii şi distincţii importante în ţară şi peste hotare.
• Premiul la categoria Arhitectură – prof. univ. arh. Dorin Ştefan
„Arhitectura vine să ajute acest proiect fantastic care este omul să vieţuiască mai bine (…) Ceauşescu poate că a ridicat ziduri mai înalte decât Brâncoveanu. Dar acelea nu au devenit zidiri pentru că le lipseau credinţa şi cultura”, a mărturisit Dorin Ştefan la primirea distincţiei” Constantin Brâncoveanu”.
• Premiul la categoria Teatru – Oana Pellea
„Dedic acest premiu truditorilor care îşi lasă pe scenă gând, vis şi sudoare seară de seară. (…) Fără cultură, un popor nu are nicio şansă”, a declarat Oana Pellea, actriţă, personalitate de prim-⁠plan a teatrului românesc.
• Premiul la categoria Film – Luminiţa Gheorghiu
Actriţă, prezenţă inconfundabilă timp de peste 30 de ani în lumea celei de-⁠a şaptea arte. A devenit cunoscută cu rolul asistentei din pelicula „Moartea domnului Lăzărescu”, iar rolul din „Poziţia copilului” (2013) i-⁠a adus acesteia Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de la Berlin.
• Premiul la categoria Istorie – prof. univ. Carol Iancu
„Sper că putem vorbi despre recunoaşterea importanţei muncii celor care investighează istoria comunităţilor etnice care au contribuit la prosperitatea statului român”, a spus reputatul istoric, cu o bogată activitate ştiinţifică axată pe istoria relaţiilor internaţionale şi istoria evreilor.
• Premiul la categoria Medicină – acad. Leon Dănăilă
Somitate a neurochirurgiei mondiale, cu o activitate prodigioasă neîntreruptă în acelaşi spital timp de 55 de ani. În calitatea sa de medic neurochirurg la Spitalul „Gheorghe Marinescu” din Bucureşti a efectuat peste 40.000 de operaţii. Domnia sa este cel care a introdus aici microscopul şi laserul în chirurgia vasculară şi tumorală cerebrală.
• Premiul la categoria Economie – prof. univ. dr. Ilie Şerbănescu
Doctor în economie, analist economic cu o carieră de aproape jumătate de secol în presa scrisă şi televiziune, fost ministru de Finanţe.
• Distincţie post-⁠mortem – acad. Augustin Buzura
Unul dintre cei mai valoroşi romancieri români contemporani, o conştiinţă angajată exemplar în promovarea valorilor şi în apărarea identităţii naţionale. De altfel, în 2014, la prima ediţie a Premiilor „Constantin Brâncoveanu”, Augustin Buzura a făcut parte din juriu.
• Distincţie (post-⁠mortem) – prof. univ. Mihai Maxim
Turcolog şi osmanist român de renume internaţional. Este autorul importantului volum „Brâncoveanu şi Înalta Poartă. Documente noi din arhive turceşti”, care a adus contribuţii fundamentale referitoare la domnia şi relaţiile voievodului cu Imperiul Otoman.
• Premiul Special al Fundaţiei Alexandrion – Sanctitatea Sa Mor Ignatius Aphrem al II-⁠lea, Patriarh Siro-⁠Ortodox al Antiohiei şi al întregului Orient
„Suntem foarte bucuroşi să fim în România, printre români. Poporul român ne-⁠a fost mereu prieten. Voievodul Constantin Brâncoveanu, cel al cărui nume îl poartă aceste premii, s-⁠a jertfit în numele credinţei. (…) Sperăm ca şi noi, să îi urmăm exemplul şi să nu cedăm în faţa duşmanilor şi să ne păstrăm credinţa.”, a declarat Sanctitatea Sa la momentul primirii premiului pe scena Ateneului Român.
• Bursa „Nawaf Salameh” – Maria Bianca Doriţă – pentru rezultate excelente la învăţătură.
Bursa „Nawaf Salameh” a devenit deja o tradiţie – în fiecare an un elev al şcolii din comuna Brâncoveni primeşte un astfel de premiu, ca recunoaştere pentru rezultate deosebite la învăţătură.

Pentru cei care nu au putut fi prezenţi, premiile au fost ridicate de rude sau de prieteni. Astfel, în numele Getei Brătescu a fost prezentă prietena artistei, Alina Ledeanu. Pentru Luminiţa Gheorghiu, premiul a fost primit de către soţul acesteia, Corneliu Botău. Mihai Buzura a primit distincţia la categoria Literatură în numele tatălui său, Augustin Buzura (post-mortem). Iar pentru istoricul Mihai Maxim premiul a fost ridicat de vicepreşedintele juriului Andrei Marga.

Anul acesta, Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a avut o amploare desosebită: mai multe premii, invitaţii din străinătate au fost mai numeroşi, iar programul artistic a fost mai bogat şi s-⁠a desfăşurat pe scena celui mai important templu al culturii române, Atheneul Român.

Patru soprane de talie internaţională: Oana Andra, Andrea Rost, Radostina Nikolaeva şi Sanja Radisic, alături de o orchestră formată din 51 de instrumentişti, dirijată de maestrul Alexandru Petrovici au încântat publicul.

Pentru prima dată, spectacolul a beneficiat de regia cunoscutei regizoare de operă, Anda Tăbăcaru Hogea, care a „dirijat” întregul spectacol al premiilor şi recitalul care i-⁠a încântat pe cei 800 de oaspeţi ai Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanu”.

Fundaţia Alexandrion intenţionează să organizeze evenimente similare, în onoarea valorilor culturii române de peste hotare la Londra, New York şi Berlin. Astfel, Fundaţia respectă angajamentul de a onora valorile culturii române, aşa cum spunea academicianul Dumitru Radu Popescu în discursul rostit la ceremonia de la Palatul Mogoşoaia în 2015, la cea de-⁠a doua ediţie a Galelor, atunci când a primit Premiul Constantin Brâncoveanu pentru literatură.

„Se pare că astăzi, în România, cel mai important premiu acordat oamenilor de cultură vine din partea Fundaţiei Alexandrion. În acest premiu parcă vibrează duhul antichităţii mediteraneene şi fervoarea unei licori magice. Oricum, acest premiu are în vedere mai toate dimensiunile culturale ale Premiului Nobel, (…) am putea spune, păstrând, evident, proporţiile, că, în România, Premiul poate fi numit nepotul Premiului Nobel!” (acad. Dumitru Radu Popescu).

Alexandra Bajureanu

Total 3 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button