Comunicat de presă

Füst Milán: Nefericiţii spectacol de teatru la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București

Relativ recent, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti (str. Gina Patrichi nr. 8) a avut loc spectacolul de teatru Nefericiţii. Din distribuţie fac parte actorii: Ioan Mihai Cortea, Sabrina Iaşchevici, pag15_1Ştefana Manta, Alice Nicolae, Sânziana Tarţa, Silviu Debu, Corneliu Ulici; scenografia: Cristian Stănoiu; regia fiind semnată de Kovács Zsuzsánna. Spectacolul Nefericiţii, după piesa lui Füst Milán, prezintă o lume împotmolită la marginea societăţii, iar personajele ei sunt, fără excepţie, nefericiţi. Nefericirea nu este rezultatul determinărilor sociale, a credinţelor şi prejudecăţilor, a maniilor şi principiilor, nu este o consecinţă, este o stare de existenţă. Nefericirea există, în general. Vedem o lume care se învârte în cerc, iar personajele ei nu caută sau oferă răspunsuri, caută doar un azil.

Füst Milán (1888–1967, Budapesta) a fost recunoscut de către marele public pentru calitatea sa de romancier; a început încă din anul 1920 să scrie şi romane, fără să renunţe definitiv la poezie. A fost printre membrii fondatori ai revistei Nyugat şi este considerat, în poezia maghiară, părintele versului liber. A fost prpag15_2eocupat de aspecte legate de moarte şi de starea de dinainte de moarte devenind mai degrabă un filosof care se exprima liric. Pesimist a fost îngrozit de suferinţa celor din jur şi de ororile lumii distruse de două războaie, dar îşi iubea necondiţionat semenii. A fost respins de către comunişti, care şi-⁠au reconsiderat într-⁠un târziu poziţia faţă de poet, acordându-⁠i două premii naţionale. Füst Milán nu a scris foarte mult (are mai puţin de o sută de poeme), dar tot ce a lăsat în urmă este valoare certă. Piesa Nefericiţii scrisă în anul 1914 a fost inspirată de o ştire dintr-⁠o revistă. Piesa a rămas necunoscută pentru regizori până în a doua parte a anilor şaizeci.

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button