Comunicat de presă

Concurs de poezie şi proză scurtă „Vintilă Horia”

Concurs de poezie şi proză scurtă „Vintilă Horia”

Asociaţia culturală Carmina Balcanica, în parteneriat cu Direcţia judeţeană pentru Sport şi Tineret, Dolj, Asociaţia pentru Tineri Streets, Craiova, Casa de cultura „Traian Demetrescu”, Craiova, Biblioteca Vintila-horia-fotoorăşenească „Mircea Radina”, Segarcea, organizează un concurs de poezie şi proză scurtă pentru elevii între 14 – 19 ani (pe două grupe de vârstă: 14-⁠16 ani şi 17-⁠19 ani).

Autorii vor trimite
pentru Secţiunea de poezie: 5 poeme
pentru Secţiunea de proză: 2-⁠3 proze (maximum 10 pagini)

Cerinţe de redactare şi expediere. Textele vor fi redactate în Times New Roman, font 12. Expedierea textelor – electronic – în perioada mai – 1 august 2016, pe adresa [email protected]. Datele de identificare: pe colţul din dreapta, sus: nume, prenume, clasa, şcoala, localitatea. Premierea va avea loc la Biblioteca orăşenească „Mircea Radina” din Segarcea în data de 23 septembrie. Câştigătorii vor fi anunţaţi cu o săptămână înainte de această dată. Diplomele câştigătorilor care nu vor putea participa la festivitatea de premiere vor fi expediate prin poştă. Juriul este format din scriitori din Craiova, Bucureşti, Galaţi, Iaşi.

Ion Bogdan Lefter şi Ioan Groşan
la Casa Memorială „Tudor Arghezi”

Muzeul Naţional al Literaturii Române. Casa Memorială „Tudor Arghezi”. Discuţie în aer liber alături de criticul literar Ion Bogdan Lefter şi scriitorul Ioan Groşan. Întâlnirea a avut loc joi, 26 mai 2016, ora ioan-grosan12:00 şi s-⁠a desfăşurat în cadrul Cercului pedagogic organizat semestrial de unităţile şcolare din judeţul Argeş, la aceasta participând şi profesori de limba şi literatura română din unităţile respective. Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Casa Memorială „Tudor Arghezi” şi-⁠au propus prin această iniţiativă sprijinirea sistemului educaţional şi promovarea educaţiei non-⁠formale la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar. Astfel, s-⁠a desfăşurat o discuţie teoretică şi de contextualizare a literaturii române contemporane, în general, şi a romanului istoric, în mod particular, în cadrul căreia criticul Ion Bogdan Lefter a propus câteva direcţii de analiză, iar scriitorul Ioan Groşan a citit fragmente ilustrative din propria sa operă.

Premiile Filialei Sibiu a
Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2015

Duminică, 22 mai 2016, a avut loc, la Săliştea Sibiului, festivitatea de acordare a premiilor Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România pentru volume apărute în anul 2015. Evenimentul s-⁠a desfăşurat în cadrul manifestărilor culturale care au marcat împlinirea a 400 de ani de atestare documentară a Şcolii din Sălişte şi a beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi al Primăriei oraşului din Mărginimea Sibiului. Premierea a avut loc în Sala de Festivităţi a Şcolii de Jos, proaspăt refăcută, ca, de altfel, întreg localul şcolii din oraş.

Pentru acordarea premiilor filialei sibiene a USR pe anul 2015 juriul a fost format din criticii literari Ion Dur (preşedintele juriului), Dumitru Chioaru şi Dragoş Varga. Evenimentul a fost moderat de preşedintele Filialei Sibiu a USR, scriitorul Ioan Radu Văcărescu şi a beneficiat de un public numeros şi select, mai ales din sfera scriitoricească sau cea a educaţiei, atât din Sibiu, cât şi din Sălişte, „capitala Mărginimii”, localitate care a dat culturii noastre şapte membri ai Academiei Române.

Premiile acordate sunt următoarele:

Două premii Cartea Anului 2015, pentru volumul Ecce Nietzsche de Mircea Braga, Ed. Academiei Române, şi pentru volumul Realismul magic în proza latino-⁠americană a secolului XX. (Re)configurări formale şi de conţinut  de Rodica Grigore, Ed. Casa Cărţii de Ştiinţă.

Premiul pentru Poezie Cercul Literar de la Sibiu, volumul Hiatus de Mariana Codruţ, Ed. Paralela 45.

Premiul de eseu şi critică literară Piaţa Aurarilor, volumul Utopii, dileme, solitudini – pragurile poeticului în secolul XX de Diana Câmpan, Ed. Academiei Române.

Premiul pentru Publicistică Octavian Goga, volumul Lucian Blaga şi ultima lui muză de Anca Sârghie, Ed. TechnoMedia.

Premiul pentru Debut pentru volumul de poeme Cadrul 25 de Ana Donţu, Casa de Editură Max Blecher.

Peste 16.000 de vizitatori la muzeele literare ieşene cu ocazia Nopţii Muzeelor

Şi în acest an vizitatorii au ales muzeele literare ieşene ca destinaţie de vizitare la Noaptea Muzeelor.  Programul atractiv, expoziţiile speciale şi artiştii invitaţi cu această ocazie au atras 16.383 vizitatori la Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, cu peste 10% mai mulţi vizitatori faţă de anul 2015.noaptea-muzeelor

Printre obiectivele muzeale cele mai vizitate se numără Muzeul „Vasile Pogor”, Muzeul „Ion Creangă”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, Muzeul „Mihai Eminescu” şi Colecţia „Istoria teatrului românesc”. De asemenea, noile puncte muzeale inaugurate recent („Dimitrie Anghel” de la Miroslava şi „Ionel Teodoreanu” de la Golăieşti) au primit vizitatori pentru prima oară la Noaptea Muzeelor. Expoziţia de caricaturi a renumitului artist Costel Pătrăşcanu şi videoproiecţiile de caricaturi comentate live de artist s-⁠au bucurat de un mare succes, fiind vizitate la Noaptea Muzeelor de 1.000 de participanţi.

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi mulţumeşte tuturor vizitatorilor, voluntarilor care au contribuit la buna desfăşurare a Nopţii Muzeelor şi promite o experienţă interesantă de vizitare şi în cadrul ediţiei de anul viitor.

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button