Din ultimul număr:
Contemporanul » Românii de pretutindeni » Un artist fenomenal

Un artist fenomenal

Tânărul pictor Sergiu Roman este cu siguranţă un căutător febril al adevărurilor lumii, avansând pe calea sigură a reuşitei spectaculoase

Într‑o zi de vineri, pe 8 martie 2019, am susţinut vernisajul expoziţiei „Mise en scene” a lui Sergiu Roman, artist român rezident în Shanghai. Lume puhoi. Se dusese vestea prezentării în Beijing a unor creaţii de excepţie. Într‑adevăr, Sergiu Roman îşi construieşte tablourile cu migală şi o logică a sa, controlată de o gândire filosofică. El creează o lume care îi aparţine, se foloseşte de spaţiu, când vesel, luminos, plăcut, în culori deschise, cu deosebire roz, când încifrat în simboluri abstracte pentru a transmite emoţie, pentru a se exprima pe sine. Sergiu Roman dă dovada unui gânditor dublat cu fecunditate de pictorul stăpân pe uneltele sale, promotorul unui stil care va marca, suntem siguri, pictura secolului XXI.

Artistul s‑a prezentat el însuşi publicului captat de lucrările care înveşmântaseră pereţii intitutului în crâmpeie de lumină. Se aştepta cheia descifrării acesti arte nobile, surprinzătoare, acaparatoare, misterioase.

Sergiu Roman este un bărbat nu foarte înalt, simplu, modest, cu o dublă aparenţă – robusteţe şi fragilitate, ilustrată, deopotrivă pentru om şi artist, prin pasiune şi cultură. Vorbeşte calm, cu tâlc şi se simte siguranţa ideilor în tonul blând, grijuliu de a nu lăsa nimic nedefinit. La festivitatea de la institut, expresia personală a facilitat înţelegerea atât a imaginilor încorporate, cât şi a ansamblului lucrărilor, precum şi paleta modernă a creaţiei româneşti contemporane.

El a prezentat convingător „contribuţiile româneşti” în arta modernă, încheind cu eleganţă: „Pe lângă eforturile personale ale artiştilor de promovare prin expoziţii şi publicaţii interne şi internaţionale, cea mai importantă instituţie care aduce la cunoştinţa publicului din toată lumea ultimele noutăţi din arta românească este Institutul Cultural Român, autoritate fără de care cultura României nu ar putea ajunge atât de uşor pe trei continente.”

Specialiştii chinezi prezenţi s‑au grăbit să publice comentarii în termeni elogioşi despre expoziţie şi artistul român.

Doamna Liu Lijun, curator: „Lucrările pictorului Sergiu Roman sunt profunde, emană sensuri filosofice, o înţelegere a universului, reprezintă o analiză a inteligenţei omenirii, dar şi explorarea inimii. Picturile exprimă diferite forme de artă, inclusiv esenţa picturii orientale, într‑un colorit perfect, în linii picturale netede, abilităţi picturale solide.”

Zhang Wenxiang, prof.univ.dr., unul dintre personalităţile de seamă ale artei plastice chineze de azi, portretist căutat: „Am participat şi am luat cuvântul la vernisajul de la Institutul Cultural Român de la Beijing al expoziţiei pictorului Sergiu Roman, o personalitate distinctă. El posedă un stil realist şi totodată romantic, impresionist. În lucrările sale se poate observa coexistenţa armonioasă a omului cu natura, unde viaţa îşi are originea într‑un spaţiu tridimensional din străfundurile universului.”

Doamna Tao Hong, ziarist, Revista Schimburi Culturale: „Expoziţia deschisă la Institutul Cultural Român de la Beijing este impresionantă. Lucrările artistului român, de la „The first living creature was like a lion” şi până la lucrările de mari dimensiuni de reală ţinută, ca „Ides of March”, cuprind diverse simboluri şi litere aşternute pe pânză şi ele par relativ simple, iar culorile sunt calde. La acestea se adaugă însă tonuri gri, simbolurile, literele şi alte elemente devin complicate, subsumând ideea că omul trebuie să cerceteze, să descopere, să gândească multitudinea de lumi în permanentă schimbare. Caracteristica de bază a acestor creaţii este exprimarea prin concepte filosofice. Cu toate că n‑am putut descifra toate simbolurile şi literele picturilor, privindu‑le, am avut un sentiment de seninătate şi lumină intensă”.

Pictorul She De, cunoscut sub numele cu care semnează lucrările de caligrafie mai ales, Liang Zheng, a scris pe larg, însă spaţiul editorial nu ne permite să‑i preluăm articolul de substanţă. El scrie: „Mijloacele de modelare bogate, cum sunt spaţiul, culoarea şi utilizarea liniei, reprezintă caracteristicile sale cele mai de seamă. Reţine tehnica de pictură a emoţiei sumbre, care conţine culoarea mistică, emoţia fricii, conotaţia elevată. Sergiu Roman ştie să transforme expresia naturală în abstracţiune. Lucrările lui pot deveni pentru noi material de referinţă şi de studiu a artei României moderne.”

Într‑o intervenţie de final, absolut necesară pentru fixarea ideilor celor prezenţi la vernisaj, Diana Roman, curator, critic şi consilier artistic, a evidenţiat sensurile exacte ale evenimentului şi ale tablourilor expuse.

„Artistul îl face pe privitor martor la crearea lumii, al pre‑ordonării lucrurilor”, explică Diana Roman, „utilizând tehnici diferite (desen în cărbune, tuşe gestuale, expresioniste, pointillisme, impasto, dripping), suprapunând zone diferite ca mod de semnificare (color field versus scriere etc.), ca şi când ar intenţiona să înfăţişeze simbolic, simultan, toate nivelurile existenţei: micro şi macrocosmosul, lumea interioară şi cea fizică, istoria omenirii şi destinul individual, ordinea şi haosul, trecutul şi prezentul. Arta lui Sergiu Roman are impact imediat asupra privitorului prin forţa compoziţiilor, prin cromatica puternică în care contrastele de calitate joacă un rol principal în accentuarea elementelor structurale ale pânzelor sale.”

Istorisirea acestui reper al artei româneşti şi europene nu poate să nu ofere spaţiu unei precizari deloc de circumstanţă a artiştilor: „În încheiere, aş vrea să precizez că acest proiect personal artistic al lui Sergiu Roman şi de curatoriat, în ceea ce mă priveşte pe mine, a beneficiat din start de extraordinara colaborare a echipei ICR Beijing şi vreau cu această ocazie să mulţumim din suflet domnului director Constantin Lupeanu şi doamnei referent principal Antonina Dragne Ciuceanu pentru sprijinul oferit în materializarea acestui eveniment”.

Tânărul pictor Sergiu Roman este cu siguranţă un căutător febril al adevărurilor lumii, avansând pe calea sigură a reuşitei spectaculoase.

Beijing, Martie 2019
Constantin Lupeanu

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Constantin Lupeanu

Constantin Lupeanu –  scriitor, traducător, sinolog și diplomat din România. Născut în data de 4 august 1941 în com. Murgași, Dolj. Este un scriitor, traducător, sinolog și diplomat din România. A studiat la școala generală în comuna Murgași din județul [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now