Contemporanul » Românii de pretutindeni » Toamnă israeliană de foc

Toamnă israeliană de foc

Sudul Israelului este din nou greu încercat de valul de rachete trase de Hamas din Gaza. Deocamdată Tzahalul, armata israeliană, se apără şi răspunde doar punctual, dar un conflict major poate izbucni în orice clipă. Guvernul de la Ierusalim nu mai are opţiuni diplomatice; strategiile de abordare a apărării graniţei cu Fâşia Gaza par că s‑au epuizat.

Au trecut cinci ani de la ultimul conflict major din Gaza şi 13 ani de la sfârşitul celui de‑al doilea război din Liban. Graniţa de nord a Israelului cu Libanul a fost calmă de la sfârşitul luptelor, însă, în sud, Israelul a obţinut doar o „remiză strategică asimetrică” şi nimic nu s‑a schimbat după cele 51 de zile de luptă din 2014.

Războiul de acum cinci ani, cunoscut sub numele de operaţiunea „Stânca Indestructibilă”, a oferit israelienilor din sud doar trei ani şi jumătate de linişte. Din martie 2018, tirurile de rachete, încercările de trecere frauduloasă a graniţei şi atentatele de la frontieră au avut loc în fiecare lună. În ciuda tehnologiei armate superioare, oraşele israeliene din jurul Fâşiei Gaza trăiesc cu sabia lui Damocles deasupra capului.

Scopul misiunii – liniştea la frontieră după ce o lovitură fatală a fost adusă Hamasului – nu a fost niciodată atins. Deşi un anumit calm a fost menţinut o perioadă, aripa militară a Hamasului nu a fost niciodată slăbită în aşa o măsură în care să fie descurajată complet. Nici Israelul nu a fost suficient de dur în acţiuni pentru a dicta sfârşitul conflictului.

Dorinţa de a‑i vedea pe conducătorii Hamas din Fâşie drept responsabili de tot ceea ce are loc în Gaza a creat obiective conflictuale şi a împiedicat o lovitură fatală pentru aripa militară a grupului terorist. Acest lucru nu l‑a lăsat pe Hamas nici slab, nici descurajat.

Din ce în ce mai multe voci spun că retragerea din Fâşia Gaza a armatei israeliene a fost o greşeală. Conducerea dictatorială a Hamasului nu a adus nici pacea şi nici bunăstarea locuitorilor care trăiesc astăzi într‑o sărăcie lucie.

Orice campanie militară trebuie să fie urmată de una diplomatică. Operaţiunea „Stânca Indestructibilă” s‑a încheiat fără urmări diplomatice. ONU nu s‑a implicat, statele arabe nici nu au vrut să audă, iar Autoritatea Palestiniană condusă de preşedintele Abu Mazen a intrat în conflict deschis cu Hamasul.

Sfârşitul conflictului din 2014 nu a inclus dezarmarea Hamasului sau eliminarea cu succes a capacităţii sale de reînarmare. De aici converge şi situaţia în care Israelul se regăseşte astăzi având în faţă un adversar mult mai puternic şi mai bine dotat.

La 17 septembrie, vor avea loc alegeri în Israel. Nu ne putem aştepta la nicio schimbare de politică în perioada electorală; va fi sarcina următorului guvern să găsească o schimbare substanţială a echilibrului strategic de putere dintre Israel şi Hamas.

Situaţia de hărţuială în care se găseşte Israelul astăzi nu mai poate continua mult timp. Există câteva alternative viabile din care se poate alege:

  1. Continuarea politicii existente: gestionarea conflictului, crearea condiţiilor pentru perioade prelungite de calm bazate pe apărare şi descurajare, care va continua până când o parte sau cealaltă face o mişcare greşită care va declanşa un conflict violent.
  2. Încheierea unui acord pe termen lung cu Hamasul pentru încetarea violenţei, cu condiţia ca guvernul israelian să nu se predea unor cereri nejustificate ale grupului terorist. Cu toate acestea, din experienţă, un acord pe termen lung poate fi atins doar după o campanie militară amplă.
  3. Promovarea reconcilierii palestiniene interne, ceea ce ar duce la o demilitarizare a Fâşiei Gaza şi ar permite Autorităţii Palestiniene să reia controlul asupra enclavei asediate. Reconcilierea de succes între facţiunile Hamas şi Fatah ar merge contrar politicii israeliene actuale, care consideră cele două entităţi palestiniene ca fiind separate.
  4. Izolarea completă a Fâşiei Gaza prin sigilarea graniţelor şi permiterea cetăţenilor din Fâşie să acceseze coasta mediteraneană, în prezent restricţionată, precum şi Peninsula Sinai, prin partea partea egipteană a graniţei. Acest lucru poate deschide calea Iranului de a prelua controlul complet asupra Fâşiei, asigurându‑şi astfel capacitatea de a provoca daune grave Israelului într‑un conflict viitor inevitabil.
  5. Începerea unui nou război pentru a distruge aripa militară a Hamasului, punând capăt stăpânirii organizaţiei asupra Fâşiei Gaza şi organizarea de alegeri democratice.

Toate opţiunile impun slăbirea substanţială a aripii militare Hamas, dar impun şi Israelului să adopte o abordare militară şi politică complet nouă, diferită de cea folosită în urmă cu cinci ani.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now