Contemporanul » Românii de pretutindeni » Dragoş Nelersa: Tehnologie şi politică

Dragoş Nelersa: Tehnologie şi politică

Corespondenţă din Ţara Sfântă

Tehnologia modernă şi în special comunicarea a ajuns astăzi la un nivel care acum 100 de ani părea imposibil de rea­lizat. Copiii zilelor noastre sunt atât de „tehnologizaţi”, încât dacă ajung în zone mai puţin dezvoltate îşi întreabă părinţii cu naivitate: „Mămico, ce fel de loc ciudat este acesta fără legătură la internet?”. Lipsa unui telefon mobil, a computerului sau a energiei electrice li se par asemenea lipsei elementelor vitale. Cum să te duci undeva şi să nu ai semnal la telefon?

Această adevărată industrie a comunicării s-⁠a dezvoltat atât de rapid încât chiar şi specialiştilor le este greu să ţină pasul cu ea. Iar dacă pentru generaţia tânără termeni ca Facebook, Instagram sau Whatsapp sunt banalităţi pentru generaţia a treia sunt adevărate hieroglife. Bunicii au fost nevoiţi să se adapteze. Au luat lecţii de computere, şi-⁠au cumpărat telefoane inteligente şi s-⁠au înscris pe reţelele de socializare. Vrei nu vrei trebuie să te descurci în această junglă tehnologică în care în fiecare secundă eşti „bombardat” cu cantităţi impresionante de informaţie.

Din cauza vitezei imense cu care circulă această informaţie ne este din ce în ce mai greu să sortăm şi să decidem ce ne este folositor şi ce nu sau ce este adevărat şi ce este fals. Dacă o ştire falsă care spune că a decedat o anume personalitate de rang mondial poate fi controlată din mai multe surse, o ştire care ne spune că consumul boabelor de cafea tratează epilepsia este mai greu de verificat.
În felul acesta ajungem la domeniul politic şi constatăm că politicienii s-⁠au adaptat foarte repede acestor tehnologii. Prin intermediul internetului se pot transmite informaţii maselor electorale pentru a le canaliza către o anumită ideologie. Nu cred că mai este astăzi în lume politician cu anumite pretenţii, şef de stat sau guvernant care să nu aibă o echipă angajată pentru transmiterea mesajelor şi a informaţiilor prin reţelele de socializare. Se lansează astfel dezbateri pe anumite teme prin care politicianul respectiv poate afla foarte simplu care este dorinţa electoratului său.

Bineînţeles că primul ministru Benjamin Netanyahu nu a stat departe de aceste instrumente. Premierul ştie că comunicarea cu publicul este un factor de influenţă electorală foarte important. Echipa sa face informări zilnice, iar Netanyahu personal apare în diferite filmuleţe în care se adresează publicului.

„Puneţi-⁠mi o întrebare” – acesta este tit­lul unui nou program lansat de departamentul de presă digital al Primului Ministru prin Instagram. Primul ministru israelian permite publicului larg să-⁠i pună întrebări prin această facilitate introdusă pe reţelele de socializare. Cu toate acestea, conţinutul este puternic cenzurat pentru a nu-⁠l obliga pe Netanyahu să răspundă la întrebări incomode sau să abordeze subiecte controversate.

Ce fel de funcţionar public nu visează să fie scutit de obligaţia de a oferi răspunsuri incomode electoratului? Consilierii primului-⁠ministru decid ce întrebări să publice şi ce întrebări să rămână fără răspuns. Pentru Netanyahu, aceasta este o afacere de vis, deoarece nu implică jurnalişti incomozi şi îi oferă controlul deplin asupra conţinutului.

Judecând după alegerea întrebărilor şi răspunsurilor care au fost publicate până în prezent, ciclul de informări ale lui Netanyahu include toate elementele unei adevărate campanii electorale. Titlul generic al programului „Puneţi-⁠mi o întrebare” este ca o glumă în detrimentul respondentului. De fapt este începutul unei campanii electorale complexe care ne anunţă schimbări în viitorul apropiat în guvernul Netanyahu.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now