Contemporanul » Românii de pretutindeni » Dragoş Nelersa: Siria – un nou început

Dragoş Nelersa: Siria – un nou început

Corespondenţă din Ţara Sfântă

Capturarea de către armata siriană a zonelor din provincia Daraa şi a localităţilor sudice de la frontiera cu Israelul, reprezintă o victorie psihologică importantă pentru preşedintele sirian Bashar Assad şi pentru ruşi. Este o lovitură gravă în moralul rebelilor suniţi pentru că Daraa era simbolul izbucnirii revoltei din urmă cu şapte ani. În tot acest timp, Daraa a rezistat eroic în ciuda atacurilor furibunde ale armatei regimului dictatorial, ale miliţiilor iraniene şi ale Hezbollahului. Practic, căderea provinciei înlătură motivaţia rebelilor de a continua lupta.

Provincia Daraa a rezistat atât de mult timp mulţumită întăririlor pe care le-⁠a primit din partea naţiunilor arabe – printre care Arabia Saudită şi naţiunile din Golf – prin Iordania. Regatul Haşemit a permis, de asemenea, americanilor şi britanicilor să-⁠i sprijine pe rebelii sirieni cu consilieri şi ajutoare de pe teritoriul său.

Acum, totul s-⁠a terminat. Armata siriană, care avansează pe două axe, a preluat trecerea frontierei cu Iordania, închizând uşa pe o rută de ajutor foarte importantă pentru rebelii din sudul Siriei. Mai există doar două provincii rămase în Siria sub controlul rebelilor, care se vor preda probabil, cât de curând, datorită acestor circumstanţe.

Un alt aspect care merită menţionat este faptul că zona Daraa era centrul de operaţiuni din Siria al organizaţiilor afiliate cu Al-⁠Qaeda. Cucerirea zonei elimină baza operaţiunilor pentru organizaţiile afiliate la Jihadul global. Mai există, de asemenea, câteva celule ale Statului Islamic, dar care şi ele sunt acum izolate, astfel încât capitularea lor este doar o chestiune de timp.
Toate acestea sunt veşti bune din punct de vedere al vecinului din sud, Statul Israel. Israelul va continua să ofere ajutor umanitar pentru rebelii şi refugiaţii din zona de frontieră Golan, dar nimic mai mult. De restul se ocupă sirienii şi ruşii.

Numai un număr foarte mic de forţe iraniene au participat la aceste operaţiuni militare, ceea ce demonstrează că ruşii au ţinut cont de avertismentele israeliene care au cerut ca iranienii să dispară din zonă.

Vestea proastă pentru Israel se referă la faptul că în armata siriană au fost înrolaţi tot felul de indivizi care se pot radicaliza foarte uşor. Forţele de menţinere a păcii ale ONU s-⁠au retras din zona tampon de la graniţa israeliano-⁠siriană. Există printre generalii israelieni îngrijorarea că aceste grupuri radicale îmbrăcate acum în haine militare ar putea să pună mâna pe arme şi să încerce să atace localităţile de la graniţă. Tocmai de aceea, deocamdată, armata israeliană a mobilizat forţe serioase pentru a preveni posibila infiltrare a unor forţe teroriste sub auspiciile forţelor armatei siriene.

Imaginea nu ar fi completă dacă nu am sublinia faptul că Rusia are în prezent un mare interes în a câştiga bunăvoinţa Israelului, astfel încât Israelul să nu se amestece în luptele de la graniţă. Ruşii doresc să ajungă la un acord pe termen lung care va duce la sfârşitul războiului din Siria, vor să reînnoiască controlul lui Assad asupra ţării sale şi, în acest scop, au nevoie ca Israelul să nu intervină. Prin urmare, Putin l-⁠a invitat rapid pe Netanyahu să urmărească cu el semifinala Cupei Mondiale, ca un gest de onoare şi prestigiu pentru a înmuia aşteptata rezistenţă israeliană la controlul armatei siriene asupra zonelor din apropierea graniţei. Putin, de asemenea, pare să accepte cererea Israelului ca iranienii să înceteze să-⁠şi înfiinţeze armata în Siria. Nu există niciun acord concret asupra problemei, dar ruşii cred că se va ajunge la o înţelegere cu israelienii.

Imaginea este una complicată şi războiul din Siria nu a fost încă încheiat, dar căderea provinciei Daraa este începutul sfârşitului şi atât Israelul, cât şi Orientul Mijlociu trebuie să se pregătească pentru a doua zi de după război.

Articolele din numărul curent le găsiți aici (Click)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now