Contemporanul » Românii de pretutindeni » Puterea soarelui în mâinile noastre

Puterea soarelui în mâinile noastre

Israelul este o ţară mică, iar clima nu a fost foarte generoasă cu resursele energetice clasice ale acestui stat. Râurile sunt puţine, apa este o resursă foarte preţioasă în Ţara Sfântă. Nu există în Israel mine de cărbune şi, de aceea, preţiosul zăcământ natural este importat şi adus cu vapoarele pentru a asigura funcţionarea centralei electrice de pe Malul Mediteranei.

Israelienii sunt oameni creativi, ei ştiu că ţara lor, această mică bucăţică de pământ din Orientul Mijlociu, este bunul lor cel mai de preţ. Oricare ar fi condiţiile naturale, ei trebuie să lupte pentru ceea ce le‑a dat Dumnezeu şi de aceea investesc în cercetare şi dezvoltarea de tehnologii noi.

„Dacă apă nu avem, atunci să profităm că suntem pe malul Mediteranei”, şi‑au zis locuitorii micului stat şi au făcut numeroase centrale de desalinizare a apei. Dacă altădată apa potabilă era o mare problemă în Israel şi ea era adusă cu vapoarele din Turcia, astăzi agricultura înfloreşte, iar deşertul israelian este transformat într‑o grădină. Dar instalaţiile de desalinizare nu pot asigura necesarul unei hidrocentrale pentru producerea energiei electrice, iar centralele termice care funcţionează cu cărbune sunt poluante. Aşa că trebuia folosită o altă resursă pe care micul Israel o are din plin: soarele.

Autoritatea pentru energie electrică (AEE) şi ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, au aprobat recent începerea activităţii la o nouă centrală de producere a energiei electrice care foloseşte energia solară. Centrala Ashalim este situată în deşertul Negev, la sud de oraşul Beer Sheva şi este garantată să producă energie fără poluare pentru o perioadă de douăzeci de ani.

Este o victorie a ştiinţei de trecere de la combustibilii fosili la energie regenerabilă ecologică, fiind cea mai mare centrală cu panouri solare ce funcţionează fără a genera poluare sau emisii de gaze cu efect de seră.

Staţia masivă, care se întinde pe o suprafaţă de 125 de hectare, a fost construită cu o investiţie de circa 600 de milioane de şekeli (aprox. 721 milioane lei) şi îşi propune să ofere energie solară reţelei naţionale israeliene, furnizând energie pentru aproximativ 60.000 de gospodării.

Ca urmare a descoperirilor în domeniul tehnologiei fotovoltaice şi pentru a reduce costurile pentru consumatorul israelian, AEE a decis să construiască centrala fotovoltaică Ashalim, economisind populaţiei aproximativ 120 milioane de şekeli pe an (aprox. 144 milioane lei).

„Sunt mândru că conduc Ministerul Energiei, care – împreună cu AEE – au ajutat la avansarea utilizării energiei solare pentru a crea cea mai mare producţie de energie electrică înregistrată în domeniu în ultimul deceniu”, a spus ministrul Steinitz. Şi, într‑adevăr, folosirea puterii soarelui este o mândrie naţională pentru Israel. Oamenii de ştiinţă israelieni ne promit că nu se vor opri aici, stă în puterea omului de a folosi resursele naturale fără a polua şi a distruge planeta.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now