Contemporanul » Românii de pretutindeni » Pericolul iranian

Pericolul iranian

Tensiunile din Golful Persic ating cote alarmante. Iranul este la un pas de bomba atomică şi, cu aroganţă, Teheranul a anunţat că a început să îmbogăţească uraniul peste nivelul permis de înţelegerea încheiată cu marile puteri ale lumii. Ayatolahilor nu le mai pasă nici de americani şi nici de restul lumii, acum au o singură ţintă: să devină putere atomică pentru a‑i şantaja şi ameninţa pe aceia care le stau în cale. Nu este de mirare că Israelul, singura bucăţică de pământ din Orientul Mijlociu pe care nu o pot supune, le stă ca un ghimpe în coaste.

Investiţii masive au pornit din Iran către grupările teroriste din Siria într‑o accelerare fără precedent a eforturilor de a crea un al doilea front împotriva Israelului din partea siriană a Înălţimilor Golan. Împreună cu Hezbollahul din sudul Libanului, grupările militare iraniene sunt gata de un atac asupra statului evreu, soluţia cea mai potrivită care le va sluji interesele în conflictul cu Statele Unite.

Ce face Europa? Bătrânul Continent doarme cu gândul la vremurile apuse de glorie. În loc să refacă unitatea apuseană, astfel încât vestul să aibă un singur glas şi să dobândească o autoritate sporită, europenii îşi manifestă în continuare laşitatea, egoismul şi împăciuitorismul. Cele trei puteri europene semnatare ale acordului nuclear cu Iranul, în speţă Franţa, Marea Britanie şi Germania, s‑au plasat alături de Rusia şi China comunistă, refuzând, încă, să se alăture SUA şi să procedeze la reluarea sancţiunilor impuse Iranului, aşa cum prevede, în fapt, acordul nuclear.

În timp ce anglo‑americanii le reproşează iranienilor acte de piraterie asupra petrolierelor din zonă, Uniunea Europeană rămâne plasată între ciocan şi nicovală. Ea este presată şi de iranieni şi de americani să salveze situaţia prin solidaritate cu propria tabără. Franţa, care are notabile interese economice în Iran, face, împreună cu Germania, eforturi disperate de a salva un acord născut, din capul locului, mort.

Între timp, Iranul a ameninţat Israelul cu genocidul. Deloc de mirare că statul evreu se simte serios periclitat de Teheran. Premierul israelian Netanyahu a replicat recent repetatelor ameninţări ale ayatolahilor, afirmând că avioanele militare israeliene au o rază de acţiune care include „orice loc din Orientul Mijlociu”.

Armata israeliană e la datorie şi nu este un secret faptul că militarii evrei încearcă în mod activ să înlăture orice efort de consolidare a grupărilor iraniene pe partea siriană a Înălţimilor Golan, aproape de linia de încetare a focului stabilită după războiul din 1973. Iranul a investit enorm în construirea unei infrastructuri teroriste aproape de graniţa siriană cu Israelul, iar forţele lor de pe teren sunt în mare parte operatori ai Hezbollah. Gărzilor Revoluţionare din Iran le este interzisă înfiinţarea unei prezenţe în zonă în urma unui acord încheiat cu armata rusă, care asigură Israelul că nu există forţe iraniene la mai puţin de 80 de kilometri de graniţă.

Militarii ruşi pun în aplicare acordul, motiv pentru care Hezbollahul are sarcina de a crea infrastructura din zonă, care include posturi de observare şi instalaţii care ar susţine viitoarele atacuri ale Hezbollahului asupra Israelului.

Oficiali de securitate de la cel mai înalt nivel din SUA, Israel şi Federaţia Rusă s‑au întâlnit pentru un summit extrem de rar în care s‑a discutat problema iraniană. Dacă oficialul american împreună cu omologul său israelian au avut opinii convergente – linia de urmat fiind aceea de îngrădire a Iranului, atât în tentativa de a dezvolta capabilităţi nucleare, dar şi pe plan economic – consilierul preşedintelui Vladimir Putin a fost mai reţinut în declaraţii, limitându‑se la a spune că „Iranul a fost şi va fi un aliat şi partener al nostru, cu care ne‑am dezvoltat legături de ceva timp, atât bilateral, cât şi multilateral“. Rusia a respins şi acuzaţiile conform cărora Iranul a atacat petrolierele în Strâmtoarea Hormuz, mai mult, în opinia lui drona americană a violat spaţiul aerian iranian. Oficialul rus a mai afirmat că „trebuie depuse eforturi pentru reducerea tensiunilor dintre Israel şi Iran“.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu crede în spusele ayatolahilor şi nici în protecţia ruşilor. Israelul se pregăteşte să‑şi protejeze teritoriul de orice atac al inamicului. Războiul nu‑i mai sperie pe evrei, acum au o ţară a lor pe care o apără cu orice preţ chiar dacă aceasta înseamnă sacrificiile militarilor ce sunt gata să‑şi dea viaţa pentru patria lor.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now