Contemporanul » Românii de pretutindeni » Pacea e un obiect de lux

Pacea e un obiect de lux

Se apropie Sărbătoarea de Paşte, cea mai importantă sărbătoare creştină, dar şi Pesahul, care este cea mai importantă sărbătoare iudaică. Milioane de credincioşi îşi vor îndrepta privirile spre Ierusalim, Oraşul Sfânt, locul de unde creştinii aşteaptă Lumina Sfântă de la Dumnezeu. Preoţi, clerici şi pelerini din toată lumea se pregătesc să sosească la Ierusalim, numai că s‑ar putea să fie întâmpinaţi cu o ploaie de rachete.

Nu e linişte în Ţara Sfântă. Câteva rachete trase din Gaza au reaprins flacăra războiului. Hamasul, formaţiunea teroristă care conduce Fâşia, a zdruncinat liniştea aparentă care domnea în Israel. Un proiectil cu rază lungă de acţiune care a fost tras din Gaza a parcurs aproximativ 120 km, trecând deasupra oraşelor israeliene de coastă, şi a căzut peste o casă pe care a făcut‑o praf. Din fericire, locuitorii intraseră în adăpost şi nu au fost victime omeneşti.

Lansarea rachetei a luat Israelul complet prin surprindere. Este vorba de o rachetă mare, de tipul M‑75 iranian, care a ajuns într‑o zonă considerată sigură de către armată, unde nici nu se instalaseră baterii ale sistemului de apărare „Cupola de Fier”. Spun prin surprindere, pentru că între cele două părţi se purtau discuţii, prin intermediul unei comisii egiptene, pentru încheierea unor înţelegeri care să aducă liniştea la graniţă.

După toate tratativele şi încercările de a stabili un calm între Israel şi Gaza, s‑a crezut iniţial că Jihadul Islamic a tras racheta, dar o anchetă a armatei a arătat că, de fapt, Hamasul a efectuat lansarea.

Aparent, această mişcare este contrară intereselor organizaţiei, care spera să obţină ajutor de la Israel, Egipt şi Qatar atât pentru sine, cât şi pentru locuitorii din Gaza. O delegaţie de mediatori egipteni trebuia să sosească în Gaza pentru a reînnoi negocierile şi a stabili calmul pe termen lung.

Dar se pare că Hamasul nu este interesat de o înţelegere corectă; ei vor totul sau nimic, nu fac nicio concesie; iar, în schimb, vor să li se îndeplinească toate cererile şi condiţiile. Teroriştii continuă să hărţuiască populaţia şi să perturbe viaţa israelienilor, deosebindu‑se însă de poziţia preşedintelui palestinian Abu Mazen, care practică o „rezistenţă populară” mai puţin violentă.

Hamasnicii au anticipat greşit situaţia. De data aceasta, Israelul a renunţat la politica sa de răspuns punctual şi, chiar dacă teroriştii au anunţat că doresc încetarea imediată a focului, armata israeliană a dat o serie de răspunsuri militare foarte dure.

Grupul terorist care guvernează Gaza a mers de data aceasta prea departe şi va plăti un preţ greu. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care are şi funcţia de ministru al Apărării, şi‑a scurtat vizita în SUA şi s‑a întors de urgenţă în Israel. Tancurile şi blindatele au început să se adune la graniţa cu Gaza, forţe masive se mobilizează pentru a intra în Fâşie, iar aviaţia a lovit deja un număr de ţinte militare. Se atacă obiectivele încet şi sistematic, având în vedere două obiective principale: distrugerea capacităţilor şi infrastructurii militare ale Hamasului, şi lovirea grupului terorist cât mai puternic, mai ales în centrele de comandă.

Mesajul Israelului este că nu mai permite astfel de provocări şi că orice acţiune care va pune în pericol populaţia civilă din Israel va primi un răspuns foarte dur.

Hamasul se confruntă cu propria supravieţuire, nu doar fizic, pentru că Mossadul a început să‑i vâneze pe conducătorii terorişti, ci şi pentru că populaţia din Fâşia Gaza va înţelege că regimul Hamas nu o mai poate reprezenta şi probabil se va răscula.

E din nou război în Ţara Sfântă. Chiar dacă Donald Trump promite o soluţie pentru pace, chiar dacă România doreşte să mute Ambasada la Ierusalim şi chiar dacă se apropie Sfintele Sărbători de Paşti, nu e linişte în Israel.

Un Paşte Fericit şi Şalom de la Ierusalim!

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now