Contemporanul » Românii de pretutindeni » O lume de vis în pustiu

O lume de vis în pustiu

Prin Nevada la Las Vegas

La Mesquite ajungem în statul deşertului Nevada, ţara jocurilor de noroc. Un gust anticipat pentru Las Vegas ni se oferă în cazinoul unui orăşel unde ne‑am refugiat din arşiţa amiezii: un bufet dejunal şi fiecare masă este în acelaşi timp şi o masă de joc cu nenumărate numere integrate pe suprafaţa ei; e de‑ajuns să însemni şapte numere: cinic corecte, aduc deja un câştig. Cu trei dolari, Barbara blondă de la masa vecină câştigase 300 de dolari – o adevărată pregătire pentru Las Vegas.

Iadul jocului pe nisip

Miercuri, ora 15: intrăm în Las Vegas: 48 de grade C la umbră. Din autocarul climatizat ne năpustim în hotelul Excalibur, nume provenit de la sabia regelui Arthur, un edificiu asemănător unei clădiri monstruoase din Evul Mediu – cu patru turnuri uriaşe – oferind 4032 paturi. De pe etajul 26, privirile noastre cuprind construcţia soră, şi anume hotelul Luxor în formă piramidală, la parterul căruia te poţi plimba cu barca pe un pseudo‑Nil. Las Vegas – o lume de vis în deşert, care trăieşte din patimă şi din viciu, probabil din ambele laolaltă. Dar şi aici climat familial, astfel şi pentru cei mici – clienţii de mâine – sunt instalate automate de joc. Totul funcţionează simplu, după principiul banii săşi schimbe posesorul.

În uriaşele hale hoteliere sunt instalaţi aşa-numiţii Bandiţi cu un singur braţ, mese tip ruletă, la care poţi juca 24 de ore necontenit. Schimbătorii de bani trec cu căruciorul lor de la masă la masă.

Fete în superminijup servesc băuturi răcoritoare. La etajul I, restaurante, bufete, cafenele etc. oferă clienţilor serviciile lor, consolându‑i astfel pe ghinionişti sau îi invită, în cazul că norocul le‑a surâs, pe câştigători să‑şi serbeze succesul. Abia de la etajul III sunt amplasate camerele de hotel. Clientul este ademenit prin preţuri scăzute la cazare, ca să‑şi cheltuie banii la jocurile de noroc. Cei peste 40 de milioane de vizitatori pe an aduc oraşului un câştig de peste 2 miliarde de dolari. Abia la un câştig de peste 750 dolari câştigătorul plăteşte un impozit de 30%. Locuitorii permanenţi ai oraşului Las Vegas sunt scutiţi de impozit pe salariu sau alte venituri.

Abia seara oraşul din pustiu, apărând în luciul iluminaţiilor, prinde viaţă. Stau templele de joc, zise Iadul jocurilor, înşirate ca perlele: Treasure Island, Cesar’s Palace, Circus Maximus, Aladin, Flamengo, MGM cu 5000 paturi, un monstru hotelier, Mirage, The Golden Nugget, Tropicana, Imperial Palace, Excalibur, Luxor şi altele, oricum s‑ar numi.

Chiar şi turiştii umblaţi prin lume se pierd minunându‑se. E aproape de miezul nopţii, şi cele 35 grade persistă. Asistăm – după un tur prin centru – la un show al piraţilor (în aer liber): echipele celor două nave se luptă între ele în apă şi sub focul tunurilor.

Numele lui Julio Iglesias îi ademeneşte pe vizitatori de pe un panou uriaş, multicolor; vizavi, la Bally’s Casino, cântă Engelbert.

Oraşul, cu cei aproximativ 650.000 de locuitori şi cu peste 60.000 de paturi, înregistrează cea mai rapidă creştere anuală în Statele Unite, industria jocului de noroc oferind locuri de muncă atrăgătoare, cu bacşişuri serioase.

În primul rând, locuitorii Californiei sunt în marea majoritate clientela din Las Vegas, găsind aici şi case la preţuri convenabile. La renumitul „trip” de 5 km lungime se frecventează nu numai cazinouri. Aici înfloreşte turismul cununiilor şi al divorţurilor: multe vedete din lumea mondenă se căsătoresc în renumita capelă „Little White Chapel”.

A te afla la Las Vegas fără a fi angajat într‑o formă sau alta într‑un joc de noroc e ca şi când ai fi la Viena fără să frecventezi un „Heuriger” sau la München fără a intra într‑o berărie…

E trecut de miezul nopţii; întors la Excalibur, sunt implicat şi eu într‑un joc de noroc cu o miză minimală – 4 x 25 cenţi. Waltraud încearcă şi ea: 8 x 25 cenţi: Ne‑am achitat „datoria”, un alibi faţă de Las Vegas. Pretutindeni se poate observa goana după client, care – cel puţin aici – e, conform zicalei, „rege”, însă în zorii zilei poate fi deja degradat la „cerşetor”… Dar patima cui se ţine la Las Vegas în frâu?

Prin pustiu

Ora 9 dimineaţa: încă sau din nou 30 de grade. Părăsim Las Vegasul înspre nord, ajungând în pustiul Nevada – zonă militară de altădată cu acces interzis pe o suprafaţă de 3000 km2, unde din 1962 au avut loc teste cu arme nucleare. Acum, după o perioadă lungă, s‑a ridicat interdicţia, nemaifiind niciun pericol. După o oră de deplasare din Las Vegas zărim „ceva” în pustiu… un „Chicken‑House”. În aparenţă, ne gândim la o fermă de păsări… Greşit. E un alt fel de fermă – casa de toleranţă Amargosa, alcătuită din patru edificii înşirate tip Western‑Saloon; în faţa lor o spânzurătoare… în aşteptare.

În S.U.A., prostituţia e interzisă, exceptând statul Nevada. De la Las Vegas, care vrea să pară prietenos cu copiii, unde clientul este uşurat de bani la jocuri, „duduile” au fost evacuate în pustiu.

Kilometri interminabili prin pustiul din vestul statului Nevada. Dincolo de frontiera imaginară cu California, cvasiparalelă, se întinde Valea Moartă (Death Valley), unde, cu 57 de grade C, s‑a înregsitrat prin anii 1950 cea mai ridicată temperatură de pe glob. Ajungem prin oraşul căutătorilor de aur de altădată – Goldfield (Câmpul de aur), cu câteva clădiri istorice, relicte din timpul „Vestului sălbatic”.

Deşertul, abia populat – dintr‑un milion de locuitori, vieţuiesc aproape majoritatea la Las Vegas, Reno şi Carson City. Astăzi se extrag doar zăcăminte de cupru, perioada de aur e depăşită de mult.

Hans Dama

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now