Contemporanul » Românii de pretutindeni » O carte-⁠jurnal: Floarea din asflat de Alexandra Svet

O carte-⁠jurnal: Floarea din asflat de Alexandra Svet

Este o carte în care istoria României este turnată pe harta geografică a României şi a lumii. Este o carte în care sufletul românesc, simplu, dar puternic, uşor, dar trainic ni se oferă în exemple de iubire, de credinţă, de lacrimi de durere şi de bucurie, de jertfă a înaintaşilor întru dăinuirea neamului

Cine sunt? Iată cine sunt. Ia românească.
Steinhard, Jurnalul Fericirii

Metaniile de la mănăstiri. Crucea Sfântă de la Ierusalim.
Crucea de la Sfânta Varvara (Sfânta cea mai iubită).
Ray Ban. Geanta din Ecuador…
Vise neîmplinite care nu îmi dau pace.
Da, ele sunt scânteile din ochi.”
Alexandra Svet, Floarea din asfalt

Marcel Petrişor, scriitor, fost deţinut politic, coleg de celulă al Părintelui Gheorghe Calciu-⁠⁠Dumitreasa, al lui Costache Oprişan şi prieten cu Petre Ţuţea, semnează prefaţa debordantului volum de 600 de pagini, Floarea din Asfalt, scris parcă dintr-⁠⁠o suflare, semnat de, aşa cum îşi zice autoarea însăşi, fiica României Mari, Alexandra Svet.

Este o carte-⁠⁠definiţie, făcută corect prin genul proxim şi diferenţa specifică, prin amintirea locurilor, a istoriei, a bunicilor şi străbunicilor care respectau tradiţiile, care îşi iubeau ţara mai mult decât pe sine, care aveau ca reper biserica şi şcoala, şi profesorii, care vărsau lacrimi la cimitir, care îndrăgeau pădurea şi se rostogoleau în iarbă: „Inima mea are rădăcini care merg mult mai adânc şi mult mai departe decât poţi sesiza privind în grabă. Sufletul meu nu e frunză liberă purtată de vânt, ci trunchi străjer care înalţă ramuri spre cer, pornind din rădăcini imemoriale. Asemenea unui stejar bătrân, sufletul meu se hrăneşte din rădăcini adânc înfipte Acolo… în pământul străbunilor mei. Îmi trag seva vieţii din ele! (…) Când am venit pe lume, în primul meu strigăt s-⁠⁠au împletit strigătul de durere al bunicilor mei, plânsul înfundat al părinţilor după copilăria smulsă şi cel al tuturor străbunilor care au plătit cu sânge dreptul meu la viaţă. (…) Îi port cu mine, mereu. Şi am o datorie sfântă faţă de toţi cei care şi-⁠⁠au smuls bucăţi din suflet pentru ca al meu să le poată da astăzi măcar dreptul la amintire. Măcar atât!”

Este o carte-⁠⁠jurnal, o colecţie de cărţi poştale scrise din locurile pe care le-⁠⁠a văzut, unde a lăsat urme româneşti şi a preluat fie o poezie, fie bucuria unui copil care se joacă pe malul mării, fie smerenia unui chip în faţa icoanei Maicii Domnului, fie înălţarea unui cuplu prin iubire, fie parfumul unei flori care răsare îndrăzneaţă din asfalt, fie splendoarea vieţii care, prin păienjenişul de obstacole, găseşte mereu o cale să ţâşnească. Fiecare oraş, piaţă, monument e desenat în culorile care îl luminau atunci când Alexandra l-⁠⁠a simţit, când s-⁠⁠a conectat la istoria şi cunoaşterea pe care le dezvăluie doar celui care ştie să i se apropie. Sunt presărate cântece, versuri, citate care te urmăresc, precum cel al Sfântului Serafim de Sarov: „Dobândeşte pacea şi mii de oameni din jurul tău se vor mântui”.

Este o carte-⁠⁠reţea care uneşte păreri ale prietenilor de aiurea care răspundeau la postările sale pe pagini internaute sau în varii publicaţii moderne: Q Magazine, Money Chanel, Business Standard, cu un limbaj mixt, jucăuş: „…Ce mi-⁠⁠a plăcut când le-⁠⁠ai spus ălora că tu un vrei să fii Martin Luther King, ci Rosa Parks… thumbs up! Suntem cu tine!”

Este un manual de comportament şi norme esenţiale: Întrebare pentru fiecare seară: „Astăzi unde am trăit?”. „Să nu credeţi că veţi intra după moarte în împărăţia în care n-⁠⁠aţi trăit pe pământ.” (Părintele Arsenie Boca). „Purtaţi-⁠⁠vă crucea!”

Este o carte în care istoria României este turnată pe harta geografică a României şi a lumii. Este o carte în care sufletul românesc, simplu, dar puternic, uşor, dar trainic ni se oferă în exemple de iubire, de credinţă, de lacrimi de durere şi de bucurie, de jertfă a înaintaşilor întru dăinuirea neamului.

E o carte tinerească, scrisă din dragoste pentru părinţi şi pentru ţară, care, deşi se susţine greu în mâini, datorită volumului, se citeşte aşa cum s-⁠⁠a scris, dintr-⁠⁠o suflare.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Dana Oprica

Alexandra-Daniela Oprică s-a născut în data de 10 noiembrie 1970, într-o familie de profesori, care au părăsit fiecare satul natal pentru a urma o carieră universitară la Craiova –oraș oarecum depărtat de freamătul cultural, economic și social al capitalei, dar [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now