Contemporanul » Românii de pretutindeni » Netanyahu, între ciocan şi nicovală

Netanyahu, între ciocan şi nicovală

Mai există un scenariu. Din acest moment, orice membru Knesset, inclusiv Netanyahu, are la dispoziţie 21 de zile să formeze o coaliţie…

Aşa cum probabil aţi aflat deja, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a primit o lovitură politică uriaşă. Procurorul general al Statului, Avichai Mandelblit, a anunţat că a hotărât să‑l acuze pe premier în instanţă în toate cele trei cazuri de corupţie. Premierul va fi învinovăţit de luare de mită, fraudă şi încălcarea încrederii. Este pentru prima dată în istoria naţiunii când un premier în funcţie se confruntă cu acuzaţii penale. Acuzele reprezintă o lovitură grea pentru speranţele lui Netanyahu de a rămâne în funcţie, deşi el nu este obligat să demisioneze. Rechizitoriul împotriva prim‑ministrului Benjamin Netanyahu, care a fost anunţat joi seară de procurorul general Avichai Mandelblit, nu a fost încă înregistrat în instanţă şi, într‑adevăr, nu poate fi depus în curând.

Procedurile legale împotriva prim-ministrului nu pot continua până când nu are loc o audiere pentru a stabili starea imunităţii sale. Aşa că „procesul” lui Netanyahu va avea loc în mass‑media şi între vecinii care vor avea ce să comenteze.

Prim-ministrul, la fel ca orice alt membru Knesset, nu are imunitate automată împotriva urmăririi penale, dar are dreptul să o solicite în termen de 30 de zile de la primirea anunţului deciziei de a fi urmărit în justiţie.

Dezbaterea cu privire la această solicitare ar trebui să aibă loc într‑un Comitet Knesset, însă „cazul Netanyahu” nu poate fi prezentat în viitorul apropiat nici unui parlamentar, din cauza încurcăturii politice în care se află în prezent ţara noastră. Atât timp cât nu este format un Guvern şi nu există un acord de coaliţie, nu se poate mişca nimic în Knesset. Prin urmare, discuţia pe această temă nu va avea loc cel puţin în următoarele şase luni. Se poate presupune că anunţul deciziei de a‑l inculpa pe Netanyahu pentru luare de mită, fraudă şi încălcarea încrederii va declanşa o campanie politică şi mass‑media aprigă, care vizează slăbirea încrederii publicului în actualul premier prin decizia luată de Mandelblit.

Printre altele, ne putem aştepta şi la diverse scurgeri de informaţii din dosarele poliţiei, pentru a submina veridicitatea şi legitimitatea rechizitoriului, scurgeri care ar intenţiona să arate că decizia procurorului este întemeiată pe o greşeală sau este părtinitoare. În acelaşi timp, problema trebuie să ajungă şi la Înalta Curte. Instanţa va trebui să se ocupe de o multitudine de petiţii împotriva includerii sau excluderii anumitor puncte în rechizitoriu, precum şi petiţii care vor încerca să‑l înlăture pe Netanyahu de pe scena politică. Există un precedent numit „Deri‑Pinhasi” – o declaraţie anterioară a Curţii Supreme, conform căreia un oficial al guvernului inculpat pentru acuzaţii grave trebuie înlăturat din funcţie dacă nu demisionează din proprie iniţiativă. O astfel de situaţie nu se aplică unui prim‑ministru, dar, având în vedere faptul că un premier în funcţie nu a fost niciodată supus unei revizuiri a Înaltei Curţi, această problemă poate să apară.

Mai există un scenariu. Din acest moment, orice membru Knesset, inclusiv Netanyahu, are la dispoziţie 21 de zile să formeze o coaliţie. Înalta Curte
poate primi petiţii prin care solicită preşedintelui Reuven Rivlin să refuze să‑i permită acest lucru lui Netanyahu pe motiv că statutul său juridic s‑a schimbat acum.

Alternativ, dacă Netanyahu câştigă cel de‑al treilea tur de scrutin, care este de aşteptat să aibă loc în martie 2020, alte petiţii pot fi depuse la Înalta Curte împotriva premierului, pe motiv că un prim‑ministru care are statutul de inculpat nu poate forma un guvern. Scenarii sunt multe, iar situaţia politică a ţării este foarte complicată. Netanyahu va lupta din răsputeri să‑şi dovedească nevinovăţia, dar şi să‑şi păstreze funcţia. Pentru Israel nu va fi uşor.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now