Megaevenimente

Ca învăţător, a educat generaţii de studenţi şi continuă să o facă şi astăzi, deoarece picturile sale vorbesc tinerilor din lumea întreagă, iar în aceste zile tinerilor artişti plastici chinezi…

Sunt evenimente care depăşesc cotidianul, iar Institutul Cultural Român de la Beijing, China, i‑a învăţat pe pasionaţii după cultura României să aştepte acţiuni culturale cu îndelung ecou în societate, în suflet. Îmi este peste mână să numesc asemenea acţiuni culturale, care aproape că întregesc cifra 500 din vara anului 2015 şi până astăzi şi care, numai amintite, ar umple câteva pagini de revistă. Arte vizuale, muzică, teatru şi dans, film, carte tradusă în limba chineză şi tipărită, cursuri de limba română, cursuri de dans popular românesc, conferinţe, mese rotunde, dezbateri de artă şi câte şi mai câte! Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, teatrele din Sibiu, Craiova, Petroşani, trupe de teatru independente, cum este cea a lui Dan Victor, care a trezit la viaţă Inimă de gaz de Tristan Tzara. Teatrul Ţăndărică singur printr‑un turneu larg, prin frecvenţa pe scena Teatrului pentru copii din Beijing şi prin cooperarea la transpunerea scenică a romanului clasic chinez Însemnarea călătoriei spre vest, conturează supremul mega…

Este o minune că acest parcurs al megaevenimentelor nu a fost mutilat din faşă, ştiut fiind că românii sunt grav bolnavi de axiofagie şi egoplasm, însuşiri care merg azi mână‑n mână!

Din dezordinea în care degetele ating clapele obscure ale laptopului, se conturează numele neasemuitului maestru Gheorghe Zamfir cu seria de naiuri mergând până la un metru, el beneficiind deja, în străvechiul oraş Xian, de o Academie de Nai!

Prezenţa cuminte a României, an de an, începând cu 2015, anul inaugurării ICR Beijing, la Târgul internaţional de Carte de la Beijing s‑a metamorfozat anul acesta în Ţară invitată de Onoare, cu o puzderie de evenimente culturale la Pavilionul românesc, la standurile altor edituri, în parteneriat, sau în oraş, cum este cazul mega‑actorilor Dan Tudor şi Ada Navrot de la Teatrul Dramaturgilor români, care vor prezenta la Art Words Institute piesa de teatru Infractorii de Ana‑Maria Bamberger.

După exegezele lui George Oprescu şi Vasile Drăghici, Vasile Florea a publicat la Editura Litera un studiu de anvergură universitară, format academic, a huge book, Arta românească de la origini până în prezent. Am luptat, cu câte mori de vânt, Doamne?, trei ani încheiaţi, iar astăzi ştim că s‑au angajat să o traducă profesorii universitari Ding Chao, Dong Xixiao, Feng Zhichen, Pang Ziyuan, iar Editura Foreign Language Teaching and Research din Beijing va învesti muncă, creativitate şi bani. Cartea aceasta va îmbogăţi marile biblioteci, ca şi Istoria Românilor de preşedintele Academiei României, Ioan‑Aurel Pop, tipărită anul trecut, i‑am spus la un moment dat doamnei Xu Xiaodan, redactor responsabil de proiect. Ştim, a acceptat ea cu un zâmbet poznaş şi de fapt pe acest argument am obţinut aprobările necesare.

În 2015, într‑o vizită la Hangzhou, l‑am cunoscut pe venerabilul pictor Quan Shanshi, născut în 1930, care mi‑a vorbit de admiraţia pe care i‑o poartă lui Corneliu Baba. Să‑i organizăm o expoziţie, am spus entuziast. Facem această expoziţie la Centrul meu de artă, s‑a oferit el pe loc. Iar pe 16 noiembrie 2018, prin strădaniile sale şi ale românilor, am avut vernisajul acestei expoziţii, cinstind în China conceptul „România 100” şi totodată împlinirea a 70 de ani de la stabilirea de relaţii diplomatice, deoarece Expoziţia Baba a fost deschisă, rând pe rând, câte o lună şi jumătate – două luni pentru publicul din Hangzhou, Nanchang, Ningbo, Shanghai, Handan, traseul oprindu‑se la Beijing (august‑octombrie 2019).

Omagiul la unul dintre vernisaje, un scurt şi simplu eseu, a oferit gazdelor un Corneliu Baba aşa cum îl simt românii. Baba este marele maestru al picturii în ulei. Opera sa este puternic personală şi are la bază tradiţia culturii româneşti şi a picturii occidentale. A învăţat tehnică de la pictorii români Grigorescu şi Tonitza, şi de la europenii: El Greco, Goya, Rembrandt, dar măiestria s‑a născut cu el.

Era un om cult, un adevărat cărturar. În tinereţe a studiat filologia şi filosofia, şi toată viaţa a citit şi a ascultat muzică de calitate. Spirit înalt, deschis lumii. Inimă năvalnică. Disciplină riguroasă în muncă.

În Baba există două personalităţi: Maestrul şi Învăţătorul.

Ca învăţător, a educat generaţii de studenţi şi continuă să o facă şi astăzi, deoarece picturile sale vorbesc tinerilor din lumea întreagă, iar în aceste zile tinerilor artişti plastici chinezi. El i‑a învăţat pe studenţi ce este pictura, nu cum să picteze, de aceea a născut mari maeştri. Când picta, Corneliu Baba nu căuta momentul, funcţia luminii, nici esenţa lucrurilor, ci durabilul, ceea ce depăşeşte clipa. Ca pictor, a studiat fiinţa umană şi se vor scrie studii despre observaţiile expuse în tablourile sale cele mai reprezentative. A practicat mai cu seamă următoarele genuri de pictură: portretul, portretul cu caracter social, autoportretul, peisajul, natura moartă. Calităţi: claritatea compoziţiei, armonia culorilor, sonoritatea nuanţelor, caracterul muzical al picturii. A fost un maestru al echilibrului şi perseverenţei. Pictura lui este contemporană cu noi, mai ales prin umanismul pe care‑l emană.

Iată de ce Baba va trăi de‑a pururi!

Beijing, iulie 2019

Constantin Lupeanu

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Constantin Lupeanu

Constantin Lupeanu –  scriitor, traducător, sinolog și diplomat din România. Născut în data de 4 august 1941 în com. Murgași, Dolj. Este un scriitor, traducător, sinolog și diplomat din România. A studiat la școala generală în comuna Murgași din județul [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now