Contemporanul » Românii de pretutindeni » Gala de premiere „Omul Anului – Cartea Anului 2018” la Tel Aviv

Gala de premiere „Omul Anului – Cartea Anului 2018” la Tel Aviv

Vizita a continuat printr‑o deplasare la Zidul Plângerii. Oficialii români, însoţiţi de rabinul comunităţii, I. Wasserman, au avut posibilitatea să cunoască locurile sfinte ale iudaismului

Cea mai importantă manifestare a comunităţii israelienilor originari din România, desfăşurată în luna aprilie la Tel Aviv şi intitulată „Omul Anului – Cartea Anului 2018”, a fost un mare succes, o adevărată sărbătoare a comunităţii româneşti din Israel.

Scriitorii, membri ASILR, pot fi fericiţi că au avut parte de un eveniment remarcabil care a început în ziua de 16 aprilie, când o delegaţie a vizitat Oraşul Sfânt – Ierusalim. Vizita a început la Aşezămintele Româneşti, unde Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie i-a întâmpinat pe oaspeţii veniţi din România. După momente de bucurie spirituală, delegaţia a pornit însoţită de secretarul Aşezămintelor Româneşti, maica Nicoleta Gogean, într‑un periplu prin cetatea veche a Ierusalimului.

La ora 13:00 Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, preşedintele ASILR, subsemnatul, rabinul I. Wasserman, dir. ICR Tel Aviv, Cleopatra Lorinţiu, consilier av. Orlando Culea, consilier politic Oana Tudosie, însoţiţi de presă, au fost primiţi de viceprimarul Ierusalimului, Yossi Deutsch. Desfăşurate în sala mare de consiliu a primăriei capitalei, discuţiile s‑au axat pe îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări şi pe intensificarea schimburilor culturale dintre România şi Israel. Ca semn de preţuire şi prietenie, viceprimarul capitalei a invitat delegaţia română să viziteze celebra terasă a primăriei de unde se poate admira Oraşul Sfânt în toată splendoarea lui.

Vizita a continuat printr‑o deplasare la Zidul Plângerii. Oficialii români, însoţiţi de rabinul comunităţii, I. Wasserman, au avut posibilitatea să cunoască locurile sfinte ale iudaismului, să pună întrebări şi să primească explicaţii pertinente, precum şi să se roage şi să pună un bileţel în Zidul Plângerii.

Ziua s‑a încheiat cu o vizită la kibuţul Ramat Rachel, unul dintre ultimele aşezăminte de gen în care comunitatea trăieşte după primele reguli de înfiinţare a kibuţurilor.

*

A doua zi, ziua Galei de Premiere, a fost una cu adevărat specială. Sala de festivităţi a sediului central al Mişcării Kibbutz din Tel Aviv, proiectată de arhitectul Shmuel Mestechkin şi inaugurată în 1969, a găzduit miercuri, 17 aprilie, cea de‑a XI‑a gală de decernare a premiilor „Omul anului – Cartea anului 2018”, eveniment organizat de ASILR, cu sprijinul Ambasadei României la Tel Aviv, al Centrului Cultural Israeliano‑Român, al Fundaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Iudaismului Român în frunte cu rabinul comunităţii, rav. Iosef Wasserman, al Organizaţiei Unitare a Originarilor din România (AMIR), condusă de dl. ministru Micha Harish. Anul acesta, galele de premiere „Omul Anului” şi „Cartea Anului” s‑au desfăşurat sub sloganul „Împreună” – „Be’Yahad”. Parteneri media: Agerpres, TVR, Antena 1. Evenimentul a fost amplu mediatizat şi de DC News, Ştiri pe surse, ziarul Profit, b1.ro etc.

Publicul sosit din toate colţurile ţării împreună cu oficialii din România şi din SUA, personalul Ambasadei, musafirii din România, reprezentanţii ICR Tel Aviv, reprezentanţii cultelor şi personalităţi israeliene s‑au întâlnit într‑o sărbătoare a culturii şi a limbii române.

Seara a fost deschisă de subsemnatul, care a anunţat sloganul sub care se desfăşoară galele de anul acesta: „Despre noi, comunitatea română din Israel, în comparaţie cu alte comunităţi, se spune că suntem una cu multe divergenţe de opinii. De aceea, anul acesta am făcut un apel la cele mai importante organizaţii româneşti de a fi «Împreună», uniţi, pentru că promovarea culturii nu trebuie să ţină cont de culoare politică, de interese personale sau de ambiţii proprii. Împreună, cu toţii putem face ca de aici, de la 2.500 kilometri depărtare, să simţim România aproape, chiar în sufletul nostru”.

În continuare, am prezentat premiul „Omul Anului din România”: „Trăim în Israel, dar suntem foarte atenţi la tot ce se întâmplă în ţara noastră‑mamă. Am discutat, am analizat şi am supus la vot propunerea pentru «Omul Anului 2018» din România. N‑a fost uşor, dar am luat în calcul întâlnirile cu Diaspora, dialogul coerent cu românii care trăiesc pe toate continentele şi până la urmă am ales un… globe trotter. Omul care a alergat pe toate meridianele pământului ca să unească românii de pretutindeni, să premieze excelenţa românească şi să evidenţieze valorile culturale şi spirituale româneşti. Doamnelor şi domnilor, în aplauzele dvs, am onoarea să o invit pe scenă pe doamna Natalia Elena Intotero, ministrul românilor de pretutindeni.

Distinsă doamnă ministru, una dintre valorile iudaismului este recunoştinţa, de aceea vă rog să ne permiteţi să vă acordăm distincţia «Omul Anului 2018» şi medalia Ierusalimului, Terra Santa, ca expresie a recunoştinţei evreieşti pentru dezvoltarea dialogului intercultural şi promovarea cu succes a identităţii româneşti pretutindeni în lume unde trăiesc români şi se vorbeşte româneşte”.

Premiul „Omul Anului din Israel”, împreună cu o medalie guvernamentală israeliană numismatică, a fost acordată unui om de ştiinţă de renume mondial, cercetător distins cu numeroase premii internaţionale – acad. prof. dr. Jean‑Jacques Askenasy. El este al cincilea om de ştiinţă israelian care a devenit membru de onoare al Academiei Române, de‑a lungul a 150 de ani de existenţă a acestei instituţii, fiind specialist în domeniul neuroştiinţelor, dedicat cercetării şi îmbunătăţirii vieţii omului.

S‑au conferit în continuare premiile Kavod, care înseamnă onoare şi gratitudine. Sunt premii de recunoaştere a contribuţiei la dezvoltarea şi promovarea tradiţiilor iudaice, relaţiilor de prietenie prin activităţi, proiecte, parteneriate, în Romania, în Israel, în lume.

A fost invitat pe scenă Consulul general al României la New York, Excelenţa Sa domnul avocat Radu Cătălin Dancu. Sosit special din Statele Unite într‑o vizită foarte scurtă, dânsul a străbătut jumătate din globul pământesc ca să fie prezent în Israel. „Iată, împreună, acest cuvânt, capătă sens şi acoperire prin faptă. Domnul Consul General, avocat Radu Cătălin Dancu este un mare iubitor al culturii iudaice, un promotor al valorilor comune româno‑israeliene. Contribuţia Sa la consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre România, America şi Israel este foarte importantă şi probată prin fapte, prin acţiuni concrete, rezultate palpabile. Excelenţele voastre, împreună să‑i acordăm acestui bun prieten al evreilor şi al Israelului «Premiul Kavod» – onoare şi gratitudine evreiască şi medalia Ierusalimului, Terra Santa”, a spus moderatorul.

În continuare, a urcat pe scenă fostul ministru, domnul Micha Harish, pentru ca împreună să fie acordate următoarele premii. Au primit distincţii: consilierul Primăriei Municipiului Bucureşti av. Orlando Culea; directorul general Tarom Tel Aviv, doamna Daniela Dragne; managerul societăţii Framinor, domnul director Marian Coman; rabinul pensionarilor din Tzahal, rav. Iosef Harel; directoarea Fundaţiei Wilhelm Filderman, doamna Janina Ilie; director Robert Schorr, conducătorul secţiei de cultură din cadrul FCER. Cei doi delegaţi ai FCER prezenţi la Tel Aviv au fost declaraţi ambasadori culturali pe meleagurile Ţării Sfinte. Ei au adus mulţumiri sprijinului de care se bucură din partea FCER, personal din partea preşedintelui Federaţiei dr. Aurel Vainer.

După un respiro muzical cu marea doamnă a operei române, soprana Daniela Vlădescu, a urmat premierea scriitorilor.

*

Premiile „Cartea Anului 2018” au fost acordate astfel: Magdalena Brătescu – Cromatica Fericirii (proză); Paul Leibovici – Jurnal de călătorie (reportaj turistic literar); Alexandru Andy – Adio Mamă! (proză umoristică); Ernest Huşanu – Rădăcini (proză scurtă memorialistică); Francisca Stoleru – Casa de pe Colina Doamnei (roman social); Tellu Aberman – Lecţii de viaţă (proză scurtă); Harry Bar Shalom – Oraşul de demult (roman biografic); Ada Shaulov – Dragoste în Amurg (roman de dragoste); Arie Kupferschmidt – Israelul prin ochii unui cetăţean de rând (comentarii politice); Silvia Katz Ianăşi – Rătăciri (roman contemporan de suspans); Teşu Solomovici – Premiul pentru cartea de istorie; Rely Schwartzberg – Dragoste cu trandafiri albi (debut promiţător). De asemenea, s‑au acordat Premiile „Opera Omnia” pentru opera bogată, activitatea literară de prestigiu în slujba cititorilor şi a condeiului de limbă română scriitorilor: Bianca Marcovici, Maria Găitan Mozes, Madeleine Davidson, Petre Cioclu.

Premiul „Criticul literar al anului” a fost înmânat doamnei Hedi Simon, iar Premiul „Jurnalistul Anului” – domnului Edy Grossman.

Hiturile interpretate în final de Haim Rotter au închis seara într‑o notă de armonie, cu gândul la sărbătorile care urmează, atât la evrei, cât şi la creştini. Mereu „Împreună – be’Yahad”.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now