Contemporanul » Românii de pretutindeni » Eveniment: Târgul Internaţional de Carte din Salonic

Eveniment: Târgul Internaţional de Carte din Salonic

România regală în Anul Centenarului Marii Uniri

În acest an, în perioada 3-⁠6 mai, la Salonic a avut loc cea de a 15-⁠a ediţie a Târgului Internaţional de Carte, în marele şi impunătorul pavilion expoziţional HelExpo. Ţara invitată de onoare a fost Franţa. România a avut stand în pavilionul 13, în cadrul ţărilor francofone.

În ultimii patru ani organizarea participării României la acest târg de carte i-⁠a revenit Consulatului General al României la Salonic şi Societăţii Culturale Balkania Contemporană din Atena. Încercând să ne orientăm în multitudinea de edituri şi de publicaţii româneşti, a fost stabilită din pornire următoarea temă: lumea editorială din România în Grecia şi lumea editorială grecească în România. Aceasta plecând de la ideea că, în ultimă instanţă, târgurile de carte cam asta ar trebui să fie: canale de stabilire a relaţiilor dintre edituri din ţări diferite şi posibilitatea de a înforma  publicul asupra noutăţilor editoriale dintr-⁠un anumit colţ de lume. Cum atenţia asupra relaţiilor noastre cu lumea balcanică se cuvine susţinută, ne-⁠am propus să invităm la standul nostru editurile româneşti care au publicat cărţi scrise de autori greci şi editurile greceşti care publică cărţi ale autorilor români traduse în Grecia, sau legate prin conţinut de ţara noastră. La fel ca în anii precedenţi, ne-⁠am străduit ca informaţia să fie la zi, astfel încât la fiecare ediţie a târgului de carte, în stand să avem cărţile ultimului an, despre care vorbitorii să informeze publicul. Astfel, an de an am reuşit să interesăm cititorii asupra noutăţilor editoriale din cele două ţări. Propunerile noastre au survenit după consultările cataloagelor, atât într-⁠o ţară, cât şi în cealaltă.

Dat fiind faptul că participăm la acest târg în ultimii patru ani, la standul nostru s-⁠a creat o tradiţie. A luat naştere un grup de discuţii, o adunare a celor interesaţi în jurul exponatelor şi o prezentare de către profesionişti a cărţilor expuse. Lucru care nu este tocmai uşor atunci când eşti în afara ţării. Şi în acest an, ca şi în anii precedenţi, acest grup de discuţii s-⁠a dovedit eficient şi performant. Noutatea a fost invitarea printre noi, la sugestia prof. Ciprian Suciu de la Universitatea Makedonia, a studenţilor masteranzi de la departamentul limbilor romanice. Târgul a început, aşadar, inedit, cu o lecţie deschisă la standul nostru asupra literaturii române (prof. Ciprian Suciu şi Monica Savulescu Voudouri).

Un alt element inedit a fost o cooperare directă cu editurile greceşti prin invitarea lor la standul nostru, după cum şi grupul nostru de discuţii a participat la expunerile realizate de aceste edituri despre cărţile autorilor români publicate de ele în traducere. Schimbul a fost permanent, participarea activă. Scriitori greci au vorbit în grupul românesc de discuţii (de exemplu, poeta Eftihia Alexandra Loukidou, care a prezentat traducerea în limba română a poetului Titos Patrikios, apărută la Editura Omonia din Bucureşti).
Din partea Editurii ateniene Gavrielides – o editură de prestigiu, specializată în publicarea de poezie – la standul nostru a fost prezentat un volum bilingv al Aurei Christi – Orbita zeului · Στο μάτι του θεού (Ediţie bilingvă româno-⁠greacă, traducere în greacă de Victor Ivanovici, Editura Gavrielides, Atena, 2017) – prezentarea fiind făcută de traducătorul lui, Victor Ivanovici.

Editura grecească Porphirabooks, care a publicat în traducere o carte a profesorului Tudor Dinu de la Universitatea din Bucureşti a fost susţinută în prezentarea la panel de prezenţa grupului nostru de discuţii, invitată, apoi, la standul nostru pentru o mai strânsă colaborare. La discuţia în panel organizată de Editura Zaharopoulos la lansarea unei cărţi a Monicăi Săvulescu Voudouri, tradusă în limba greacă, a luat parte, pe lângă vorbitorii greci, şi profesorul Ciprian Suciu. Alţi membri ai grupului de discuţii şi membrii Consulatului General al României la Salonic au făcut parte din public.

Tot inedită a fost în acest an, pe baza colaborării dintre Consulatul General al României (dna Sabina Cătălina Somăcescu) şi a Uniunii Elene din Bucureşti, invitarea la târg a UERpress, editura acestei uniuni. Preşedintele Bogdan Zisopol a venit la Salonic însoţit de academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, de prof. Cosmin Dumitrescu şi de ziaristul Horia Alexandrescu. S-⁠au prezentat porducţii ale acestei edituri, mai noi şi mai vechi. Nu a lipsit echipa televiziunii române, adusă de la Bucureşti în acest scop, care a prins pe peliculă solemnitatea momentului.

Societatea Culturală Balkania Contemporană

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now