Contemporanul » Românii de pretutindeni » Eurovisionul ca lecţie de patriotism

Eurovisionul ca lecţie de patriotism

Luna trecută, Eurovision, cel mai important concurs muzical al Planetei, s‑a desfăşurat la Tel Aviv, sub soarele Mediteranei. Israelul, ţara gazdă, a vrut să se prezinte la mare înălţime şi a reuşit. Spectacolul a fost unul grandios, a decurs fără nici un incident, cu toate că probleme au fost destule. Spectatorii, alături de cei peste 200 de milioane de telespectatori, au trăit clipe de neuitat în compania celor patru prezentatori israelieni.

Cheltuielile n‑au fost deloc mici. Începând cu Societatea publică de radiodifuziune (Kan), municipalitatea Tel Aviv, Ministerul Turismului, cu toţii au contribuit cu câteva milioane bune de şekeli la reuşita israeliană, pentru că organizarea unui astfel de concurs este o problemă naţională din multe puncte de vedere. N‑au lipsit nici gesturile de patriotism; un evreu miliardar a scos din buzunarul propriu peste un milion de dolari pentru ca diva Madonna să interpreteze două melodii pe scena telaviviană.

Mai puţin plăcut este faptul că, aşa cum se întâmplă uneori la marile evenimente, au existat şi sacrificii umane. Un şofer de camion a plătit cu viaţa într‑un accident de muncă, fiind ucis când un echipament de iluminat s‑a prăbuşit peste el, iar gruparea teroristă Hamas a trimis o ploaie de rachete cu o săptămână înainte de începerea celebrului concurs, atac în care au fost ucişi patru civili israelieni. Hamasnicii au şantajat în acest fel guvernul israelian, care s‑a temut că o rachetă ar putea ajunge în Tel Aviv şi ar speria turiştii. Un astfel de eveniment i‑ar determina pe mulţi să‑şi anuleze sosirea în Israel şi ar putea chiar să pună în pericol desfăşurarea spectacolului. De aceea, executivul, condus de Benjamin Netanyahu, a permis intrarea în Fâşia Gaza a câteva milioane de dolari trimişi din Qatar, cumpărând astfel liniştea necesară desfăşurării unui spectacol de nivel internaţional.

Turiştii au sosit cu miile, primăria Tel Avivului fiind pregătită să primească cel puţin 20.000 de turişti. Preţurile la hoteluri au sărit în aer, biletele de avion s‑au epuizat instantaneu, iar petrecerile pe plaja Mediteranei s‑au ţinut lanţ. Peste 1.500 de jurnalişti au sosit în Israel din întreaga lume, interesul faţă de cum se poate desfăşura Eurovisionul într‑o ţară boicotată de tot felul de grupuri pro‑arabe şi în care câteodată vorbesc armele a fost unul enorm. Până şi delegaţia islandeză, care dorea să efectueze un protest politic, şi‑a abandonat planul după ce a văzut adevărata faţă a Israelului şi a cunoscut căldura gazdelor.

Putem spune că Israelul a făcut tot posibilul pentru ca oaspeţii străini să cunoască una dintre cele mai fascinante ţări din lume şi să înţeleagă cât de special este acest stat democratic. Tel Avivul a fost la mare înălţime, oferind aceeaşi imagine pe care locuitorii săi o cunosc foarte bine, aceea de oraş care nu doarme niciodată.

Desigur, au fost şi nemulţumiţi, şi anume religioşii, pentru că Israelul este o ţară în care nu putem ignora această latură spirituală. S‑a ajuns până acolo încât s‑au făcut afirmaţii că ţara este umilită pentru că nu s‑au făcut abateri de la standardele internaţionale şi regulile stricte ale Corporaţiei Europene de Radiodifuziune au impus repetiţii sâmbăta, profanându‑se astfel ziua sfântă de Şabat în care este interzis să lucrezi în religia iudaică.

A fost nevoie de intervenţia prim-ministrului Netanyahu, care a explicat partidelor religioase că alt­fel nu se poate, majoritatea participanţilor sunt oaspeţi străini, care nu sunt evrei, iar concursul este unul internaţional.

Păcat că reprezentanta României, Ester Peony, nu a obţinut calificarea în finală. Aceasta este pentru a doua oară consecutiv când România nu se califică în finala Eurovision. Nici reprezentantul Israelului, Kobi Marimi, nu a adus publicului meloman mari satisfacţii. Chiar dacă Israelul a fost calificat direct în finală, fiind ţară organizatoare, voturile specialiştilor adunate cu voturile publicului nu au fost foarte numeroase pentru Kobi.

Una peste alta, Eurovision 2019 a fost un succes mediatic şi un triumf pentru Israel, care a arătat lumii că este o naţiune puternică, o ţară frumoasă şi că, prin organizare, a ridicat nivelul spectacolului Eurovision la cote greu de atins. Dorim mult succes Olandei, care va organiza concursul muzical din 2020, şi nu ne pierdem speranţa că într‑o zi şi România va triumfa pe scena Eurovision şi va aduce evenimentul la Bucureşti.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now