Contemporanul » Românii de pretutindeni » Eşecul diplomaţiei române

Eşecul diplomaţiei române

Este foarte ciudată politica românească şi numeroase ţări şi‑au format puncte de vedere deloc favorabile diplomaţiei româneşti. Nu este de mirare că Estonia, o ţară cu o populaţie totală cât ceva mai mult decât jumătate de Bucureşti, a fost preferată la Naţiunile Unite

România a pierdut alegerile pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020‑2021, un eveniment care în vâltoarea fluxului de ştiri a trecut total neobservat. Estonia a obţinut un număr mai mare de voturi, fiind aleasă ca reprezentant al Grupului Est‑European. Pentru diplomaţia de la Bucureşti, eşecul poate fi caracterizat ca fiind un „faliment istoric” şi este o prăbuşire care va avea efecte pe termen lung.

Din declaraţiile oficialilor români, nimeni nu se simte vinovat sau măcar responsabil pentru faptul că România n‑a intrat în preferinţele Naţiunilor Unite. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ne informează că ţara „s‑a înscris târziu în cursă”; Domnia Sa nu se simte vinovat, chiar dacă, sub mandatul altor miniştri de Externe anteriori, România mai fusese membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU de vreo patru ori. Acum a fost refuzată…

Cu sau fără vinovaţi, faptele sunt consumate; România a fost devansată de Estonia, iar acum ar trebui analizat cum s‑a ajuns în această situaţie de poziţionare în coada Europei. Este greu să ştii cine şi cum a votat, dar una peste alta, România a fost susţinută de 57 de votanţi, în timp ce Estonia a cules 138 de voturi. O înfrângere catastrofală cu peste 70%. Cum s‑a putut ajunge acolo?

O bâlbâială totală are loc la ora actuală atât în politica internă, cât şi în cea externă a României şi, din păcate, asta implică şi Israelul. Lumea întreagă a privit cu uimire cum premierul Viorica Dăncilă a promis mutarea ambasadei din Tel Aviv la Ierusalim, ca apoi să îşi retragă spusele: „asta este opinia mea personală, dar hotărârea o iau organele abilitate”.

Care sunt organele abilitate? Premierul României a venit în Israel şi a călătorit în SUA fără să fie abilitat? S‑a dus în concediu sau în excursie? Se plimbă prin lume ca Vodă prin lobodă, fără să‑i pese de politica externă a României? Asta‑i de râsul curcilor!

Din păcate, nu este atât de râs, cât este de plâns, dacă ne gândim cum, printr‑un singur gest puternic mediatizat la AIPAC, România a pierdut prietenia unor ţări. Toate statele arabe din Orientul Mijlociu au simţit imediat nevoia să se situeze alături de palestinieni şi aşa a pierdut România un număr important de voturi. I‑a folosit la ceva? A avut poporul ceva de câştigat? Nu! Măcar dacă îşi respectau promisiunea şi se apropiau de Israel. Dar şi guvernului de la Ierusalim i‑au întors spatele. Nu a fost trimis un ambasador în Israel de doi ani şi jumătate, iar după cum vin veştile de la Bucureşti, nici nu o să fie desemnat unul în viitorul apropiat. Unde sunt relaţiile diplomatice şi de prietenie neîntrerupte cu care se laudă oficialii români când vin în vizită la Ierusalim? Am impresia că tocmai s‑au întrerupt.

Guvernul acuză preşedinţia, preşedintele spune că propunerile pentru postul de ambasador la Tel Aviv sunt inacceptabile, şi, uite aşa, aruncă pisica de la unu la altul, iar noi trebuie să înghiţim găluşca explicaţiei că nu se găseşte un om potrivit să fie trimis Israel.

Astfel, România pierde simpatia tuturor liderilor israelieni, dar şi a statelor arabe. Toate declaraţiile contradictorii, lipsa de activitate diplomatică şi nesiguranţa acţiunilor pe plan internaţional aruncă România în rândul ţărilor bananiere.

La Tel Aviv, însărcinatul cu afacerile ad interim îşi termină mandatul în luna august. Ambasada rămâne sat fără câini şi riscă să retrogradeze la rangul de legaţie. Asta îşi doreşte statul român de la relaţia cu Israelul?

Este foarte ciudată politica românească şi numeroase ţări şi‑au format puncte de vedere deloc favorabile diplomaţiei româneşti. Nu este de mirare că Estonia, o ţară cu o populaţie totală cât ceva mai mult decât jumătate de Bucureşti, a fost preferată la Naţiunile Unite.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now