Din ultimul număr:
Contemporanul » Românii de pretutindeni » Eroul politicii israeliene

Eroul politicii israeliene

Dacă ar trebui să aleg bărbatul anului în politica israeliană, atunci l-⁠aş alege pe… Donald Trump. De când deţine funcţia de preşedinte SUA, el a realizat transformări revoluţionare în domenii centrale ale vieţii israeliene: politica externă, priorităţile partidelor politice şi politicile faţă de palestinieni.

Să începem cu palestinienii. Poţi să-⁠l urăşti pe Trump sau să-⁠l dispreţuieşti, dar nu se poate spune că nu are o metodă în acţiunile lui. Trump consideră că pentru a solicita concesii de la oponentul său, trebuie mai întâi să-⁠l ameninţe şi să-⁠l denigreze. Dacă oponenţii sunt umiliţi, ei se vor reorienta. Dacă nu se conformează, vor fi pedepsiţi. Dacă se vor linguşi, vor fi recompensaţi.

Un astfel de comportament este destul de comun în afacerile interne ale unei ţări, inclusiv în statele democratice, însă este considerat periculos în ceea ce priveşte politica externă. Deocamdată atacurile lui Trump asupra ţărilor străine şi a liderilor străini, războaiele sale comerciale şi războaiele verbale nu au dus încă la războaie reale.

Economia americană este în plină expansiune, iar întrebarea cu privire la exact unde se îndreaptă Trump în lume cu războaiele sale comerciale împotriva Chinei, Canadei, Europei de Vest şi împotriva marilor corporaţii americane este încă deschisă dezbaterii. Mai rămâne şi ches­tiunea cu Coreea de Nord, relaţia cu Kim Jong Un începând cu blesteme amare, s-⁠a ajuns acum la linguşirea reciprocă. Aceeaşi atitudine combativă caracterizează relaţiile dintre administraţia Trump şi palestinieni. Trump a început-⁠o într-⁠un spirit bun. El l-⁠a numit pe ginerele său, Jared Kushner, trimis special în Orientului Mijlociu şi l-⁠a găzduit pe Abu Mazen la Casa Albă. Preşedintele american a căutat o afacere rapidă, afacerea secolului, care i-⁠ar fi dovedit ingeniozitatea în calitate de mediator, în comparaţie cu impotenţa totală a lui Obama şi a lui Hillary. Când i-⁠a devenit clar că palestinienii nu se grăbesc niciodată, mai ales să nu se supună dictaturilor americano-⁠israeliene, el a luat măsuri. Transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim este pur simbolic, dar reducerea drastică a ajutorului acordat de SUA pentru UNRWA şi cererea de anulare a statutului de refugiat pentru milioane de palestinieni care sunt în prezent consideraţi a fi refugiaţi, au fost semnificative. Închiderea birourilor PLO din Washington este o altă lovitură.

Guvernul israelian a văzut în aceşti paşi un dar care merită sărbătorit. Cel mai important este faptul că nimeni nu ştie unde se vor termina frustrările palestinienilor, dacă se vor supune sau vor lansa o nouă Intifadă. Influenţa lui Trump asupra partidelor politice din Israel este fascinantă. Argumentul central al lui Yair Lapid (principalul contracandidat împotriva lui Netanyahu) a fost că populaţia vrea tot un lider puternic cu mici schimbări. „Voi fi o versiune mai uşoară a lui Netanyahu”, a promis Lapid. Eu voi fi Netanyahu pe care lumea va fi fericit să-⁠l îmbrăţişeze. Din păcate pentru el a venit epoca Trump şi scena politica internaţională a întâmpinat doi buni prieteni: Trump şi Netanyahu. Din acel moment pentru dreapta politică israeliană nu au mai existat limite. Urmează să vedem dacă Trump este cu adevărat eroul şi salvatorul păcii israeliano palestiniene sau epoca lui va trece şi cele două popoare vor rămâne tot cu degetul pe trăgaci.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now