Contemporanul » Românii de pretutindeni » Dragoş Nelersa: Un an fructuos şi liniştit

Dragoş Nelersa: Un an fructuos şi liniştit

Corespondenţă din Ţara Sfântă

Anul 2018 a fost unul de referinţă pentru statul Israel. S‑au împlinit 70 de ani de la declararea independenţei, sărbătoare la care israelienii au prezentat lumii o ţară puternică, dezvoltată şi prima în lume în multe domenii.

Israelul este o ţară mică înconjurată de vecini care au încercat să şteargă patria evreilor de pe hartă. Guvernul israelian şi armata au arătat lumii că promisiunile unor organizaţii teroriste precum Hamas, Hezbolah sau ameninţările venite din Iran nu vor fi niciodată mai mult decât cuvinte.

În ciuda numeroaselor mişcări de boicotare, a creşterii antisemitismului în toată lumea, Israelul a continuat să fie un far de speranţă şi să înfrunte toate piedicile. Ţara Sfântă şi‑a consolidat legăturile cu Statele Unite, Australia, India, Brazilia, un număr de ţări arabe şi, dincolo de acestea, a stabilit un număr de turişti record.

Paradoxal, putem spune că anul 2018 a fost anul încălzirii relaţiilor cu vecinii arabi. După ce diplomaţia israeliană a trudit din greu ani de zile şi au avut loc numeroase întâlniri secrete, care nu au fost date publicităţii, roadele încep să se arate. Irakul a trimis mai multe delegaţii în Israel în 2018. Netanyahu a efectuat o vizită oficială sultanului din Oman. Arabia Saudită a permis companiei Air India să utilizeze spaţiul aerian saudit pentru zboruri directe de la New Delhi la Tel Aviv. În plus, Oman a deschis acum spaţiul său aerian operatorilor aerieni israelieni.

Tot în anul 2018, guvernul Statelor Unite ale Americii a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitala statului Israel şi a mutat ambasada în Ierusalim la data de 14 mai pentru a coincide cu cea de‑a 70‑a aniversare a independenţei. Alianţa şi cooperarea dintre SUA şi Israel nu au fost niciodată mai puternice.
Chiar şi Brazilia, o ţară cu peste 200 de milioane de locuitori, şi‑a deschis porţile pentru companiile israeliene de a‑şi exporta produsele. În plus, preşedintele Bolsonaro a anunţat oficial că Brazilia îşi va muta ambasada în Ierusalim.

În 2017, prim‑ministrul indian Narendra Modi a devenit primul şef de stat din India care a vizitat Israelul, iar în 2018, Netanyahu i‑a returnat vizita. Modi şi Netanyahu au semnat memorandumuri de înţelegere referitoare la securitatea informatică, producţia de petrol şi gaze, transportul aerian, medicina homeopatică, producţia de film, tehnologia spaţială şi inovaţia. În plus, turismul indian către Israel a crescut cu peste 31%.

Se pot adăuga multe alte elemente care să sublinieze dezvoltarea spectaculoasă a statului Israel, dar poate cea mai mare dintre ele este că în 2018 nu a fost război. Sunt atâtea elemente care pot declanşa un conflict major în micuţa ţară din Orientul Mijlociu încât un an în care a fost pace este o victorie a binelui şi a democraţiei.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now