Contemporanul » Românii de pretutindeni » Dragoş Nelersa: Lozul lui Netanyahu

Dragoş Nelersa: Lozul lui Netanyahu

Corespondenţă din Ţara Sfântă

După ani de zile în care Israelul nu a avut controlul asupra arenei diplomatice internaţionale şi a fost forţat să facă echilibristică între o iniţiativă americană imposibilă şi o iniţiativă europeană ilogică, ceva s-⁠a schimbat.

Preşedintele american Donald Trump a sosit la Casa Albă şi astfel s-⁠a produs cea mai mare schimbare în politica din Orientul Mijlociu din ultimele decenii. America a redevenit un actor regional puternic, iar dovadă stau toate acţiunile care se petrec în jurul Ţării Sfinte: ambasade care se mută la Ierusalim; declaraţia rusă privind limitarea prezenţei iraniene în Siria şi schimbări de abordare a conflictului israeliano-palestinian.

Israelul este o poveste interesantă în toate disciplinele posibile şi, în ciuda conflictelor militare, turismul este mai înfloritor ca niciodată. Ţara Sfântă este plină de studenţi, jurnalişti, profesori, activişti pentru drepturile omului, credincioşi sau simpli cetăţeni care vin să vadă o ţară unică şi „să trăiască” ştirile fierbinţi pe pielea lor. Cu toţii au ce vedea aici, începând cu o tehnologie dezvoltată, arheologie, istorie, teologie, o economie interesantă care merită studiată, proiecte inovatoare de desalinizare a apei, filosofia naturii umane şi terminând cu nenumărate puncte de vedere asupra conflictelor internaţionale şi religioase.

În majoritatea discuţiilor cu israelieni sau turişti, apare foarte des numele preşedintelui american Donald Trump. Amprenta lui se aşterne din ce în ce mai pregnant asupra Israelului, iar deciziile sale provoacă discuţii în cele mai îndepărtate colţuri ale globului.

La început mulţi n-⁠au crezut în „nebunul” de la Casa Albă. Trump este o persoană ciudată. Întâi s-⁠a crezut că una spune şi alta va face. Fiecare declaraţie a preşedintelui american a fost însoţită de temerea că există un preţ prea mare de plătit în ziua următoare. Astăzi, nu mai suntem convinşi de nimic, cu excepţia faptului că Trump a zdruncinat convenţiile internaţionale şi schimbă lumea.
Datorită nebuniei sale şi tweet-⁠urilor trimise noaptea târziu, ceva pozitiv se întâmplă în arena nord-⁠coreeană. Datorită ştergerii moştenirii lui Obama, Trump a anulat acordul problematic cu Iranul. Datorită atitudinii sale faţă de Israel, putem înţelege pentru prima dată că politica externă dusă de administraţia Obama a fost greşită. Prin această „diplomaţie iraţională” a lui Trump, putem înţelege cât de distorsionată era logica predecesorului său despre relaţiile externe.

În acest context, se poate spune că Statul Israel a câştigat lozul cel mare. Primul ministru Benjamin Netanyahu a ales numerele potrivite şi acum „este pe val”. Dar toţi câştigătorii ştiu că există şi un risc. Când primeşti o asemenea „pleaşcă”, respiri profund şi îţi planifici cu atenţie viitorul. Statisticile spun că şansa de a câştiga din nou o sumă mare este foarte mică. Acelaşi lucru se aplică şi cazului Trump. Unii americani îl urăsc şi îl văd ca sursa tuturor relelor din lume, iar Partidul Democrat îşi radicalizează punctele de vedere. Asta înseamnă că Statul Israel va avea o problemă cu democraţii în ziua „de după Trump”. Dacă vor câştiga alegerile viitoare, vor şterge moştenirea lui Trump la fel cum s-⁠a şters şi moştenirea lui Obama. Se vor răzbuna. Nu este nimeni vinovat, aşa funcţionează psihologia americană de polarizare.

Şi atunci ce ar putea face Netanyahu? Pentru orice câştigător cea mai bună soluţie este diversificarea investiţiilor. Primul ministru israelian trebuie să profite de forţa politică a momentului pentru a lega cât mai multe alianţe. Aparent, Bibi face deja asta, dar şi el este un conducător atipic. Israelienii ştiu că deciziile lui Netanyahu sunt de multe ori controversate, dar cred în continuare cu tărie în el. Netanyahu conduce Israelul de ani buni şi, dacă mâine s-⁠ar organiza alegeri, n-⁠ar avea nicio emoţie.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now