Contemporanul » Românii de pretutindeni » Corespondenţă din Ţara Sfântă: Un eveniment remarcabil

Corespondenţă din Ţara Sfântă: Un eveniment remarcabil

S‑au decernat premii anuale celor mai importante personalităţi din România legate prin scrisul şi activitatea lor de Israel şi celor mai valoroşi reprezentanţi ai scriitorimii israeliene de limbă română

Vineri, 25 ianuarie 2019, în sala mare a Casei Scriitorilor din Tel Aviv, a avut loc o întrunire organizată de Centrul Cultural Israeliano‑Român, Editura Teşu şi Revista Maximum, cu sprijinul Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. În cadrul festivităţii, s‑au decernat premii anuale celor mai importante personalităţi din România legate prin scrisul şi activitatea lor de Israel şi celor mai valoroşi reprezentanţi ai scriitorimii israeliene de limbă română.

Organizatorii au fost onoraţi de prezenţa la eveniment a poetei, romancierei şi eseistei Aura Christi, redactor-şef al Revistei Contemporanul. Ideea europeană din Bucureşti. Domniei sale i s‑a conferit premiul „Opera Omnia” şi medalia de argint recunoştinţă evreiască pentru volumele „Psalmi” şi „Planeta Israel”. Aura Christi, laureată a Premiului Academiei Române, este considerată unul dintre cei mai valoroşi poeţi români contemporani, iar prezenţa ei la Tel Aviv a fost o mare bucurie pentru publicul israelian. Lectura poeziilor Aurei Christi a emoţionat spectatorii şi a fost răsplătită cu aplauze sincere. „Am avut privilegiul de a mă naşte, de a mă forma şi de a exista într‑un mediu cosmopolit – a spus poeta Aura Christi. – În curtea prunciei, a pubertăţii şi adolescenţei mele se vorbea în română, bulgară, ebraică, rusă, franceză ş.a. În Ţara Sfântă, remarc bucuroasă, se vorbeşte în câteva limbi exact ca în Chişinăul primei mele tinereţi. E unul din motivele pentru care mă simt aici, în Ţara Sfintei Scripturi, acasă. Emoţia e cu atât mai intensă cu cât eşti sau devii conştient de faptul că pe aceste locuri sfinte au păşit mari profeţi, sfinţi, călugări. Nevoia de a respira aerul respirat de marii bărbaţi ai Sfintelor Scrieri l‑a făcut pe un Thomas Mann să scrie epopeea Iosif şi fraţii săi. (…) Poezia mea e scrisă în văzduhul lecturilor din Sfânta Scriptură. Dacă unii colegi se întreabă cum de e posibil să scrii poezie după ce a scris poezie Rilke, eu mă tot întreb cum e posibil să scrii poezie după ce ai citit Psalmii marelui proroc David şi Cântarea Cântărilor scrisă de mâna Regelui Solomon. (…) În ciuda acestor întrebări, în ciuda altor lucruri, totuşi, scriu. Scriu poezie şi mă rog, citind zilnic, aproape, din psalmii lui David, despre care vorbesc adeseori, inclusiv pe parcursul turneelor, lansărilor şi lecturilor publice, făcute în România şi dincolo de hotarele ţării mele, folosite ca pretext pentru a vorbi despre poezie, despre valorile fondatoare ale lumii, despre poezie ca prilej de reumanizare, despre cultura română, care e o cultură majoră. Vă mulţumesc, prieteni, că v‑aţi gândit la mine. V‑aţi gândit la mine, deşi eu sunt un personaj secundar în toată această poveste. Eu nu sunt decât un instrument prin care se scrie. Restul? Şi restul e tot o poveste. O poveste despre care vom mai vorbi, în mod cert, cât de curând, mai exact, când voi reveni pentru turneul israelit pe parcursul căruia vom lansa Geniul inimii în versiune ebraică. Vă îmbrăţişez cu multă dragoste şi recunoştinţă!”

De asemenea, a fost decernat premiul „Opera Omnia” cu medalie de argint doamnei Cleopatra Lorinţiu, directoare adjunctă a Institutului Cultural Român din Tel Aviv, pentru întreaga sa activitate. În prezenţa sponsorului, domnul Marian Coman, preşedinte al „Framinor Group” din România, i s‑a acordat prestigiosul „Premiu Framinor 2018” scriitorului, istoricului, editorului, jurnalistului Teşu Solomovici pentru volumul O istorie altfel a evreilor din România. Cartea a fost publicată de Editura Academiei Române, cu prefeţe semnate de academician Dinu C. Giurăscu şi academician Răzvan Theodorescu.

Premiul pentru proză s‑a decernat scriitorilor Magdalena Brătescu pentru romanul Cromatica fericirii, editura Familia, Francisca Stoleru pentru romanul Casa de pe Colina Doamnei, Harry Bar Shalom pentru romanul Oraşul de demult, editura Hasefer, şi Ernest Huşanu pentru romanul Rădăcini. Premiul „Opera Omnia” s‑a oferit scriitorilor din Israel: Ada Shaulov Engelberg şi Tellu Aberman, premiul pentru proză; poetei Maria Găitan‑Mozes, premiul pentru poezie; dr. Paul Leibovici, premiul pentru critică şi istorie literară; Hedi Simon, Lucreţia Berzinţiu şi dr. Irina Airinei (din România), premiul pentru jurnalistică; premiul pentru foileton umoristic şi epigramistică, lui Andy Ceauşu; premiul pentru umor şi caricatură, lui Edy Mattes.

Premiile acordate au constat în diplome şi două cărţi. Premianţii au ţinut discursuri de mulţumire, iar doamna Aura Christi a citit poezii din cartea sa Orbita zeuluiOrbita del dio, apărută relativ recent la Editura Aracne de la Roma, în versiune bilingvă. S‑au făcut numeroase fotografii. Atmosfera a fost una de sărbătoare, cu multe zâmbete, îmbrăţişări, lumină şi bucurie.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now