Contemporanul » Polemice » A fi sau a nu fi premier

A fi sau a nu fi premier

Corespondenţă din Ţara Sfântă

Este pentru prima dată în istoria Israelului când un premier în funcţie se confruntă cu acuzaţii penale. Perioada nu este aleasă întâmplător. Mai este doar foarte puţin timp până la alegerile din data de 9 aprilie

O bombă politică a declanşat în Israel procurorul general al statului, Avichai Mandelblit, care a anunţat că prim-ministrul Benjamin Netanyahu poate fi judecat pentru luare de mită, fraudă şi înşelarea încrederii. Asta nu înseamnă că premierul va ajunge în sala de tribunal pentru a fi judecat. Vor urma audieri cu procurorii, după care se va decide dacă Netanyahu poate fi trimis în faţa judecătorilor sau nu.

Este pentru prima dată în istoria Israelului când un premier în funcţie se confruntă cu acuzaţii penale. Perioada nu este aleasă întâmplător. Mai este doar foarte puţin timp până la alegerile din data de 9 aprilie, iar anunţul procurorului general scutură drastic politica israeliană şi aruncă o umbră grea asupra campaniei electorale a lui Netanyahu.

Prim-ministrul poate fi acuzat de fraudă, mită şi înşelare a încrederii în trei cazuri separate. Procurorul Mandelblit, în decizia sa, a scris că există suspiciuni că premierul „a afectat imaginea serviciului public şi încrederea publică” şi că este suspectat că a abuzat de poziţia şi de statutul său de funcţionar public în schimbul primirii de mită.

Până acum, publicul a fost informat asupra acuzaţiilor care i se aduc lui Netanyahu numai din speculaţiile presei. După anunţul procurorului cetăţenii Israelului nu se mai bazează pe bârfe, ci pe date oficiale. Oare vor decide israelienii realegerea prim-ministrului sau se vor lepăda de el?

Există încă mulţi alegători care, chiar dacă cred fiecare cuvânt scris de Mandelblit în decizia sa, consideră că Netanyahu este un excelent prim‑ministru şi că preţul corupţiei, reflectată în câteva cutii de trabucuri şi de şampanie oferite de nişte miliardari premierului, este insignifiantă faţă de cum conduce acest om ţara.

Mulţi dintre cei mai admiraţi lideri de‑a lungul istoriei au avut standarde morale foarte scăzute în viaţa lor personală. Şi deci nu este deloc sigur că decizia lui Mandelblit va influenţa alegătorii pentru a‑şi schimba votul, chiar dacă consideră că procurorul şi poliţiştii au dreptate.

Aşadar, avem două întrebări. 1) Decizia procurorului general va provoca daune electorale lui Netanyahu? şi 2) Poate Netanyahu să continue să servească drept premier?

Răspunsul la prima întrebare îl vom afla în curând. Sondajul efectuat imediat după anunţ nu poate fi relevant. Este posibil ca anunţul procurorului general să reducă un procent dintre alegători prim-ministrului, dar este greu de crezut că va pierde alegerile.

Răspunsul la cea de‑a doua întrebare este mai problematic. Un prim-ministru nu poate funcţiona la capacitate maximă în umbra ameninţării cu procesele. El nu poate să se apere în instanţă şi să gestioneze în mod corespunzător afacerile statului. Nu există posibilitatea să‑şi concentreze energia asupra problemelor grave cu care se confruntă Israelul în acelaşi timp în care se luptă în instanţă să‑şi demonstreze nevinovăţia.

Desigur, legea israeliană permite unui prim‑ministru să continue să‑şi îndeplinească mandatul până la o hotărâre judecătorească definitivă, dar aceasta nu este doar o chestiune legală. Ţara Sfântă merită un prim‑ministru care este dedicat în întregime problemelor statului.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now