Contemporanul » Noutăți » „Educaţie şi conştiinţă – repere culturale româneşti”

„Educaţie şi conştiinţă – repere culturale româneşti”

FAE a demarat un proiect naţional având drept obiectiv identificarea valorilor culturii româneşti aşa cum sunt ele prezente ori, dimpotrivă, lipsesc, în educaţia şcolară de azi…

„Educaţie şi conştiinţă – repere culturale româneşti”, discutate de scriitorul Mircea Platon în faţa elevilor din Botoşani. Federaţia Asociaţiilor de Elevi (FAE), în parteneriat cu Asociaţia Elevilor din Judeţul Botoşani, a organizat sâmbătă conferinţa „Educaţie şi conştiinţă – repere culturale româneşti”, avându‑l ca invitat pe scriitorul Mircea Platon, redactor‑şef al revistei Convorbiri literare şi doctor în istorie al Universităţii de stat din Ohio, SUA. Evenimentul a fost găzduit de Colegiul Naţional „A.T. Laurian” din Botoşani şi face parte dintr‑un proiect naţional dedicat identificării valorilor culturii româneşti aşa cum sunt ele prezente în educaţia şcolară de azi, informează publicaţia Botoşăneanul.ro.

Fin cunoscător al realităţilor culturale ce au caracterizat primele decenii de existenţă ale statului român modern, un adevărat redescoperitor al unor personalităţi ale culturii române lăsate în umbră (precum Alexandru Vlahuţă sau Calistrat Hogaş), Mircea Platon le‑a vorbit elevilor şi dascălilor prezenţi la eveniment despre importanţa inestimabilă pe care a avut‑o, în cea de‑a doua jumătate a secolului al XIX‑lea, implementarea unui sistem clasic de învăţământ în formarea identităţii naţionale româneşti, element fundamental al viitorului stat naţional unitar român. Scriitorul a subliniat faptul că un astfel de model are marele merit de a crea o cultură generală, care înseamnă „acele repere comune, acele repere pe care le avem cu toţii. Cultură generală nu înseamnă să ştii din toate câte puţin, înseamnă să ştii din mai multe domenii nişte lucruri solide, înseamnă acea cultură care este împărtăşită de toţi, acea cultură care stă până la urmă la baza identităţii noastre naţionale”.

Invitatul a atras în continuare atenţia că „ceea ce se întâmplă în cultura aceasta post‑modernă este nişarea, totul este cultură de nişă, subcultură. S‑a distrus cultura generală. Este greu să mai pretindem că avem o identitate de români. […] Acum este o proliferare de identităţi construite, de segmente de hiperrealitate, de identităţi false de consum. Practic, am ajuns să ne identificăm prin ceea ce consumăm şi lucrul acesta este foarte periculos. De ce? Pentru că tradiţia nu costă nimic, e gratis. Consumul costă. Ca să consumi trebuie să ai, să investeşti, să cumperi. Din această identitate construită pe bază de consum se naşte şi foarte marea nesiguranţă a tinerilor, tot felul de complexe identitare, de statut social ş.a.m.d. Tradiţia, care se sedimentase pe baza sistemului de învăţământ clasic, se raporta la nişte criterii stabile. Pentru că acesta este rolul sistemului de învăţământ clasic, să îţi ofere nişte sisteme stabile”.

Nicolae Săcrieru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Elevi, organizator al evenimentului, a arătat că FAE a demarat un proiect naţional având drept obiectiv identificarea valorilor culturii româneşti aşa cum sunt ele prezente ori, dimpotrivă, lipsesc, în educaţia şcolară de azi. (www.activenews.ro)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now