Contemporanul » Noutăți » Aura Christi la Festivalul Internațional BookCity

Aura Christi la Festivalul Internațional BookCity

Il genio del cuore/ Geniul inimii vorbeşte despre ceea ce sintetizează titlul: capacitatea inimii de a vedea lucrurile cu claritate. Cu claritatea bronzului sau a unui răsărit…

Poeta Aura Christi a susţinut un turneu de conferinţe şi lecturi publice în cadrul Festivalului Internaţional BookCity de la Milano. Aura Christi este o prezenţă cunoscută în cadrul festivalurilor din Italia: Salonul Internaţional de Carte de la Torino, Festivalul literar de la Pordenone ş.a.; scriitoarea a susţinut conferinţe, turnee şi lecturi publice, a participat la lansări de carte, organizate la Roma, Florenţa, Pordenone, Sacile etc. Romanul în versuri Geniul inimii este a patra carte a Aurei Christi tradusă în limba italiană, după Sfera frigului. Din infern, cu dragoste/ La sfera del freddo. Dall’inferno con amore, traducere de Maria Floarea Pop, Rediviva Edizioni, Milano 2015, Elegii nordice/ Elegie nordiche, traducere de Geo Vasile, Editura Aracne, Roma, 2017, şi Orbita zeului/ Orbita del dio, traducere de Ştefan Damian şi Francesco Corsi, Editura Aracne, 2018. În 2019, Geniul inimii şi Orbita zeului au apărut în versiune italiană şi chineză, ambele cărţi fiind lansate la Târgurile Internaţionale de Carte de la Torino şi de la Beijing. De asemenea, Orbita zeului a văzut lumina tiparului, în 2019, în versiune spaniolă.

Despre Geniul inimii criticul de artă Francesco Corsi scria, între altele, că „e dificil de găsit un poet sau un filosof care să poată, cu lirica sa, să‑ţi acapareze simţurile, sufletul, să lase un semn profund asupra felului tău de a privi lumea. Prin complexa ei simplitate, care este forma unei infinite bogăţii interioare, Aura Christi îl conduce pe cititor în viscerele fiinţei. Cruciali pentru poetica Aurei Christi sunt ochii, izvor de viaţă, piatră pe care totul se zideşte: în actul de a vedea Aura regăseşte întreaga mistică a fiinţei (…). Aura exprimă filosofie când scrie poezie, exprimă poezie când face filosofie, şi face asta pentru că, tocmai în acest cerc hermeneutic, se află propria ei viaţă”.

Unul dintre cele mai prestigioase evenimente, dedicate cărţii şi autorilor din capitala lombardă, Festivalul Internaţional BookCity, ajuns la cea de‑a opta ediţie, s‑a desfăşurat în acest an în perioada 13‑17 noiembrie. Ca la toate ediţiile precedente, Festivalul Internaţional BookCity a propus sute de evenimente, organizate în locaţii centrale şi pe cuprinsul Regiunii Lombardia: întâlniri cu autori, prezentări de carte, dialoguri, lecturi, expoziţii, spectacole, dezbateri ş.a. Noua ediţie a BookCity a fost intens promovată de Departamentul de Cultură al Primăriei din Milano şi Asociaţia BookCity Milano (formată din Fundaţia Corriere della Sera, Fundaţia Giangiacomo Feltrinelli, Fundaţia Arnoldo şi Alberto Mondadori şi Fundaţia Umberto şi Elisabetta Mauri). Ediţia din acest an a Festivalului BooKcity a înregistrat un record unic, bucurându‑se de circa 3000 de autori prezenţi în peste 250 de locuri milaneze: universităţi, fundaţii, prestigioase biblioteci etc.

Editura Rediviva din Milano a participat a şaptea oară la acest important festival, la care a propus nume şi autori de referinţă ai culturii române. Cu sprijinul Institutului Cultural Român, la actuala ediţie a participat Aura Christi – nume de referinţă în peisajul cultural românesc contemporan, invitată în zilele de 16 şi 17 noiembrie 2019 la Milano şi Como. Astfel, scriitoarea română a participat la Întâlnire cu poezia românească de Aura Christi. Valori româneşti – valori europene, care s‑a desfăşurat sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 16:00, la Palatul SIAM – Sala bibliotecii din Via Santa Marta 18 – una dintre cele mai vechi şi elegante biblioteci milaneze. Alături de poeta Aura Christi, au vorbit şi au citit poezie Francesco Corsi, Violeta Popescu şi scriitoarea şi jurnalista Irina Ţurcanu Francesconi.

Pe 17 noiembrie, poeta Aura Christi a conferenţiat pe aceeaşi temă – Valori româneşti – valori europene – şi a citit poezie în oraşul Como, la Parohia românească Sf. Grigorie Palama. Din partea Editurii Rediviva a participat la eveniment Violeta Popescu, care a prezentat ultimele publicaţii editoriale apărute cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul TPS: Geniul inimii de Aura Christi, traducere de Maria Floarea Pop, prefaţă de Francesco Corsi, şi Identitatea românească de Ioan‑Aurel Pop, apărută de curând în cadrul Colecţiei Culturi şi cvilizaţii şi lansată în prezenţa autorului.

Distinsă cu numeroase premii literare, între care unele dintre cele mai prestigioase, Premiul Academiei Române pentru Poezie (1996), Premiul Autorul Anului, decernat de Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (2007), „Omul Anului 2017” şi medalia aniversară „Israel 70”, distincţii acordate de Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limba Română şi Centrul Cultural Israeliano‑Român (2018), Aura Christi este poet, romancier, eseist şi editor român, autor a peste 50 de cărţi publicate în România şi în străinătate. Poemele sale sunt traduse în peste 17 limbi. S‑a născut la Chişinău (URSS/ Republica Moldova), la 12 ianuarie 1967. Absolventă a Liceului teoretic român‑francez „Gh. Asachi” din Chişinău (1984) şi a Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat (1990). Debut absolut – 23 octombrie 1983 în paginile ziarului Tineretul Moldovei, unde în anii de studenţie devine redactor, apoi coordonator principal al secţiei de cultură. (1988‑1991) Redactor-şef al revistei Galaxia Gutenberg.

În 1993 redobândeşte cetăţenia română şi se stabileşte la Bucureşti. Scriitoarea a întreprins călătorii de documentare, turnee, recitaluri şi conferinţe ca invitat la festivaluri sau simpozioane, congrese sau târguri de carte, în Israel, Grecia, Republica Moldova, Republica Populară Chineză, Franţa, Germania, Turcia, Federaţia Rusă, Macedonia, Italia, Bulgaria, Spania ş.a. Este redactor‑şef al revistei Contemporanul. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Editura Rediviva

Irina Ţurcanu Francesconi
Claritatea unui răsărit

Milano a fost gazda culturii timp de cinci zile în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente din nordul Italiei, BookCity. În cea de‑a şaptea ediţie a festivalului, s‑a atins un număr record în ceea ce priveşte lansările de carte, atelierele artistice, mesele rotunde, unde s‑au dezbătut subiecte literare, filosofice, ştiinţifice, şi nu numai. Cu trei mii de autori în peste 250 de locuri, BookCity a înregistrat un flux extraordinar de vizitatori, confirmându‑se un punct de referinţă în panorama culturală italiană.

Din partea României, poeta Aura Christi a întâlnit cititorii în una dintre cele mai frumoase biblioteci din Milano. Astfel, la bilbioteca din Palatul SIAM, unde poeta a fost primită cu căldură, s‑a deschis un portal, iar poezia şi‑a întâlnit dimensiunea sa proprie şi a oferit celor prezenţi prilejul de a călători în timp şi în spaţiu, aşa cum ştie să o facă literatura.

Publicată în italiană de Editura Rediviva, în traducerea Mariei Floarea Pop, romanul în versuri al Aurei Christi, Il genio del cuore/ Geniul inimii, vorbeşte despre ceea ce sintetizează titlul: capacitatea inimii de a vedea lucrurile cu claritate. Cu claritatea bronzului sau a unui răsărit.

Despre volum, Aura Christi a menţionat că „în momentul în care i‑am rugat pe câţiva prieteni să‑l citească, unii dintre ei au observat că este o carte greu de definit”, deoarece fuge de rigiditatea categoriilor şi a genurilor, îşi croieşte cu îndrăzneală o formă proprie. Un roman în versuri, îl descrie poeta şi explică faptul că temele majore centrale sunt cele ştiute dintotdeauna – eul şi arta de a rămâne tu însuţi, limita, viaţa şi moartea, veşnicia, fericirea, relaţia maestru‑ucenic – unele dintre subiecte sunt dedicate culturii române şi valorilor naţionale. Sunt personaje ele însele vocile cuprinse în acest roman atipic, care mărturisesc aceste teme şi aparţin atât literaturii universale, cât şi literaturii române. Uneori ţin de fantastic, alteori sunt reale. Firul roşu care le uneşte este efortul de a fi tu însuţi.

Cartea s‑a născut cu intenţia de a răspunde unor întrebări esenţiale şi, totodată, existenţiale: cine suntem, de unde venim, încontro mergem? Aura Christi precizeză că aceste întrebări s‑au iscat în siajul capodoperei pictorului Paul Gauguin: „Sunt lucuri la care noi toţi ne gândim, mai ales când ne regăsim la o răscruce de drumuri a vieţii. Devenim filosofi fără voia noastră”.

Înscris în tradiţia literaturii universale, Geniul inimii vorbeşte şi despre distanţă. „E un subiect, distanţa, despre care am putea scrie rafturi de cărţi. Într‑o sinteză, distanţa poate fi exil, pedeapsă, dar poate fi şi un dar, dacă ne gândim la Dante, de exemplu, sau la Ovidiu, sau la Orfeu. Distanţa e condiţia necesară pentru a vedea lucrurile cu claritate. De pildă, chiar ieri-seară o bună prietenă mi‑a făcut un dar minunat. De mulţi ani îmi doream să văd Cina cea de taină. Prietena mea, Sânziana Pop, m‑a însoţit să o văd şi am fost surprinsă de modul în care se schimba perspectiva în funcţie de cât de departe sau de aproape eram de acest tablou leonardesc – unul dintre vârfurile culturii europene. Ba chiar, la un moment dat, lumina ajungea dinspre fereastră – sau aşa părea – creând un joc de umbre şi lumini: o parte dintre apostoli o vedeam, iar cealaltă parte o inventam, pur şi simplu, dintr‑un soi de perspectivă ascunsă ochiului, o inventam dintr‑un tip de absenţă parcă, deşi dintr‑un alt unghi se vedeau toţi apostolii. În ultimă instanţă, distanţa e cea care ne permite să vedem, să simţim prin toţi porii, în clipe de vârf, măreţia operelor sau a oamenilor. De un mare om se cuvine să nu te apropii prea mult, să păstrezi o distanţă, stenică, în primul rând, pentru el, marele om”.

Publicul a exprimat interesul faţă de posibilitatea ca poezia contemporană să devină un vehicol pentru un ideal politic, de pildă, cum o numea Mihail Kogălniceanu – unul dintre ideologii mişcării naţionale româneşti –, „România ideală” sau Europa ideală, iar Aura Christi a răspuns: „N‑am ezitat să introduc, într‑un loc anume, în romanul meu, şi teme vag politice. A doua parte a volumului am scris‑o între lacrimi şi râsete. Am vorbit cu detaşare despre Lenin, despre Stalin, despre Buharin şi Troţki. Am scris cu o linişte şi detaşare intense, în dorinţa de a vedea lucrurile drept şi a le aşeza la locul lor, căci fie că e vorba de politică, fie de cu totul altceva, să nu uităm că ne referim, mereu, aproape, la viaţa noastră. Despre politică se poate, evident, scrie, chestiunea e cum scrii, din ce unghi. Angulaţia rămâne a fi definitorie şi, desigur, obligaţia de a păstra anvergura – ceea ce este foarte rar, mai cu seamă, azi”.

În concluzia întâlnirii, Francesco Corsi, îngrijitorul ediţiei italiene, a pus în valoare trăsăturile poeziei Aurei Christi, care transformă versurile într‑un prilej de reflecţii existenţialiste, ba chiar nietzscheene. În încheiere, poeta a citit în limba română câteva dintre poemele din volum, redate, apoi, de Francesco Corsi în limba italiană, spectacolul poetic mişcând publicul din sală.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

  1. comunicat@eurobservator.ro'

    Aura Christi, poet, romancier, eseist, publicist și editor român născut la 12 ianuarie 1967.

    Cărți publicate de Aura Chrisri:
    https://www.ideeaeuropeana.ro/autor/aura-christi/

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now