Contemporanul » Noutăți editoriale » Poeta Aura Christi la Festivalul Internațional BooKcity

Poeta Aura Christi la Festivalul Internațional BooKcity

Poeta Aura Christi susține un turneu de conferințe și lecturi publice în cadrul Festivalului Internațional BookCity de la Milano, care se va desfășura în perioada 13-17 noiembrie 2019. Aura Christi este o prezență cunoscută în cadrul festivalurilor din Italia: Salonul Internațional de Carte de la Torino, Festivalul literar de la Pordenone ș.a. Aura Christi a susținut conferințe, lansări de carte, turnee și lecturi publice, organizate pe parcursul anilor la Roma, Florența, Pordenone etc.  Volumul Geniul inimii este al patrulea titlu al Aurei Christi tradus în limba italiană, după Sfera frigului. Din infern, cu dragoste (La sfera del freddo. Dall’inferno con amore), traducere de Maria Floarea Pop, Rediviva Edizioni, Milano 2015, Elegii nordice (Elegie nordiche), traducere de Geo Vasile, Editura Aracne, Roma, 2017 și Orbita zeului (Orbita del dio), traducere de Ștefan Damian și Francesco Corsi (Editura Aracne, 2018). În 2019 volumele Geniul inimii și Orbita zeului au apărut în versiune italiană și chineză, ambele cărți fiind lansate, respectiv, în Italia și China, la Târgurile Internaționale de Carte de la Torino și de la Beijing.

Despre Geniul inimii criticul de arte Francesco Corsi scria, între altele, că „e dificil de găsit un poet sau un filosof care să poată, cu lirica sa, să-ți acapareze simțurile, sufletul, să lase un semn profund asupra felului tău de a privi lumea. Prin complexa ei simplitate care este forma unei infinite bogății interioare, Aura Christi îl conduce pe cititor în viscerele ființei. Cruciali pentru poetica Aurei Christi sunt ochii, izvor de viață, piatră pe care totul se zidește: în actul de a vedea Aura regăsește întreaga mistică a ființei (…). Aura exprimă filosofie când scrie poezie, exprimă poezie când face filosofie, și face asta pentru că, tocmai în acest cerc hermeneutic, se află propria ei viață”.

Poetul și traducătorul Gao Xing din Republica Populară Chineză, a întâlnit-o pentru prima oară pe malul lacului Qinghai și a văzut în Aura Christi „un om simplu, liniștit, fragil, dar, odată ce deschide gura, constați imediat pasiune, personalitate evidentă, cultură, încredere în sine, energie interioară, și dorința de a îmbrățișa lumea întreagă. Am participat împreună la un festival de poezie, acolo, în Qinghai, iar discursul ei, doldora de gânduri și de idei, a dezvăluit o viziune largă, și m-a impresionat profund”. Citindu-i, așadar, cărțile, Gao Xing scria, între altele, următoarele: „Pătrunzând în lumea poeziei Aurei Christi, suntem parcă luați în primire de o cale luminoasă, suntem captați de un anume farmec, suntem emoționați de un suflu. Aceasta este unicitatea poeziei Aurei Christi: conținut, profunzime, obscuritate, bogăție, mister, un puternic sentiment de tragism și sfințenie, simț religios și conștiința suferinței, iar toate acestea se constituie într-o lumină interioară emoționantă. (…) În timp ce emit o atmosferă puternică de modernitate și de libertate, poemele Aurei Christi au în același timp farmecul poeziei clasice. Într-un lirism foarte introvertit și plin de contemplare pioasă, poeta explorează temele supraviețuirii, suferinței, existenței proprii, destinului, libertății, exilului, vieții și morții, întunericului și luminii. Acestea sunt teme atemporale, teme universale, teme care cuprind lumea întreagă, umanitatea în ansamblul ei. În acest sens, putem prea bine spune că Aura Christi nu este doar un poet român, ci și un poet universal. Sunt încântat să aflu că Aura Christi a publicat peste zece cărți de poezie și a cules numeroase premii literare. Iar dincolo de poezie, ea scrie comentarii critice, eseuri și romane. Scrierile sale în proză sunt, de asemenea, unice, și aș dori să le numesc comentarii poetice, eseuri poetice și romane poetice. Pentru că, în esență, Aura Christi este poet, un poet favorizat de muze”.

Unul dintre cele mai prestigioase evenimente, dedicate cărții și autorilor din capitala lombardă, Festivalul Internațional BooKcity ajuns la cea de-a opta ediție, se desfășoară în acest an în perioada 13-17 noiembrie 2019. Ca la toate edițiile precedente, Festivalul Internațional BooKcity propune sute de evenimente organizate în locații centrale și pe cuprinsul Regiunii Lombardia: întâlniri cu autori, prezentări de carte, dialoguri, lecturi, expoziții, spectacole, dezbateri și multe altele. Noua ediție a Bookcity este promovată de Departamentul de Cultură al Primăriei din Milano și Asociația Bookcity Milano (formată din Fundația Corriere della Sera, Fundația Giangiacomo Feltrinelli, Fundația Arnoldo și Alberto Mondadori și Fundația Umberto și Elisabetta Mauri).

Editura Rediviva din Milano își anunță participarea consecutivă pentru cea de-a șaptea oară la acest important festival, la care a propus nume și autori de referință pentru literatura românească, o vitrină de promovare a culturii române. Cu sprijinul Institutului Cultural Român, la actuala ediție va fi prezentă poeta și scriitoarea Aura Christi, nume de referință în peisajul cultural românesc contemporan, invitată în zilele de 16 și 17  noiembrie 2019 la Milano și Como.

Astfel, în cadrul Festivalului Bookcity din Milano, va fi organizat evenimentul cu titlul: Întâlnire cu poezia românească de Aura Christi. Valori românești – valori europene,  care se va desfășura sâmbătă, 16 noiembrie 2019, de la ora 16:00, la Palatul SIAM – Sala bibliotecii din Via Santa Marta 18, Milano. Vor participa: Aura CHRISTI, Francesco CORSI și  Violeta Popescu. Întâlnirea este moderată de scriitoarea și jurnalista Irina Țurcanu Francesconi.

Pe 17 noiembrie 2019, poeta Aura Christi va fi în mijlocul comunității de români din orașul Como, unde va susține conferința Valori românești – valori europene, urmată de o lectură publică. Evenimentul va avea loc la Parohia românească Sf. Grigorie Palama. Din partea editurii Rediviva va participa la eveniment și Violeta Popescu, care va prezenta ultimele publicații editoriale apărute cu sprijinul Institutului Cultiural Român prin programul TPS: Geniul inimii de Aura Christi, traducere Maria Floarea Pop, prefață de Francesco Corsi, și cartea Identitatea românească de Ioan-Aurel Pop, apărută de curând în cadrul colecției Culturi și cvilizații și lansată în prezența autorului.

Am redescoperit la timp – și-l redescopăr, mereu, din alt unghi, într-o singurătate construită, în perioade privilegiate (când mi se dă forța și mi se creează condiții pentru a fugi mâncând pământul de totul, aproape!) – caracterul sacru al scrisului și, în primul rând, sacralitatea absolută a Poeziei, care prin intensitatea-i incandescentă urcă, urcă, urcă buimăcitor, revărsându-și abundentele ape subterane – ca un ocean, pe ale cărui maluri trupul de carne rămâne departe, departe – într-un soi de misticism, spuneam și altădată, imposibil de prins în definiții, chenare, enciclopedii, dicțonare, șpalturi. Un misticism straniu, amețitor, subversiv – ca o mantie imperială, colorată într-un roșu grena și mov regal, ce-ți acoperă trupul de abur al sufletului! –, pentru că vine dinspre terenurile inefabile ale ființei tale ce respiră, în acele zone afunde, absolute, aerul unei lumi ideale, «lumea de vis a ideilor eterne», îi spune Carl Gustav Jung, și creează un tip de tensiune supra-umană. Și, totodată, o neconcordanță flagrantă cu aproape tot ce vezi și auzi, când te menții pe linia de plutire, împăcând printr-un miracol de neînțeles ghemurile de contrarii dintre lumile în care tu, om viu, cu suflet, trup, minte, respiri, exiști, visezi, ciugulești din când în când, gândind la lumi, vorba poetului, despre care majoritatea covârșitoare crede – uimitor, stupefiant! – că nu există, în timp ce pentru tine, pentru sufletul tău acestea sunt copleșitor de prezente, palpabile, aproape! Și credința ta – a unui om, care nu e decât un pumn de humă, peste care s-a suflat o boare! – în acea lume ideală rămâne a fi vitală, imposibil de zdruncinat, în primul rând, în ciuda eurilor tale splendid de mărunte, ranchiunoase, încolțite de exasperare, de heriniile zădărniciei sau de alte bestii nu mai puțin seducătoare(Aura Christi, Forța poeziei)

Nicolae Balotă: „Iată, înainte de toate, o voce. O voce pe care, dacă ai auzit-o odată, nu o vei mai uita niciodată. Într-o epocă a clamorilor indistincte, a vociferărilor haotic aglutinate, ca şi a vorbăriei ce nu poate fi ascultată, cu toată strădania ei vană de a se face auzită, am descoperit o voce penetrantă a unui poet, vocea totodată insinuantă şi convingătoare a unui gânditor. Că poetul şi gânditorul acesta este o poetă şi o gânditoare adaugă la seducţia vocii.

Desigur, nu este doar o voce, chiar dacă răsună cu putere. Vocea aparţine unei personalităţi puternice, originale, derivă dintr‑un origo, dintr-o sursă existenţială autentică. O sursă ascunsă, învăluită în tăcere, hrănindu-se din tăcere. Căci vocea pe care o descopeream citind poemele Aurei Christi, mai apoi eseurile ei, aceeaşi voce în toate textele poematice sau de reflecţie, trădează o intimă, o profundă, o tulburătoare legătură a cuvântătoarei cu necuvântul.

Surpriza fericită pe care mi-o rezervau scrierile din Fragmente de fiinţă, pe care mi-o amplifică, mi-o justifică străbaterea acestui Labirint al exilului, este aceea a conjuncţiei, a legăturii – filosofic vorbind – esenţiale şi existenţiale a vocii cuvântătoare cu poeticul. Or, iată, în cuvintele Aurei Christi, curgând abundent, din surse ascunse, fluidul vivifiant al poeziei, să nu ne temem de retorica majusculelor, al marii Poezii.

Este tocmai ceea ce te întâmpină din preambulul la suma aceasta de texte: o apologie a Poeziei, cum nu mă mai aşteptam să aud rostită de o voce ştiutoare. Numai un iniţiat în arcanele poeticului poate să-şi permită cu o atât de sublimă neruşinare libertatea de a vorbi nu despre poezie, ci din poezie. Mărturisiri precum: «realitatea mea de oţel care este poezia», «Dacă poezie nu e, nimic nu e», «Am îmblânzit moartea prin poezie…», «Câtă suferinţă – exact atâta poezie», sunt tot atâtea mărturii ale celui ce nu se ruşinează de a se expune devorat de propria sa pasiune… Ostentaţie retorică? Nicidecum. E curajul temerarilor care înfruntă locurile comune ale celor ce vor rămâne pururi în afara acelui «templu de cuvinte», pe care tot această îndrăzneaţă poetă se mărturiseşte chemată să-l înalţe.” (Flacăra, Un destin Literar, nr. 7, 2000)

Distinsă cu numeroase premii literare, între care unele dintre cele mai prestigioase, Premiul Academiei Române pentru Poezie (1996), Premiul Autorul Anului, decernat de Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (2007), „Omul Anului 2017” și medalia aniversară „Israel 70”, distincții acordate de Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română și Centrul Cultural Israeliano-Român (2018), Aura Christi este poet, romancier, eseist și editor român, autor a peste 50 de cărți publicate în România și în străinătate. Poemele sale sunt traduse în peste 17 limbi. S-a născut la Chişinău (URSS/ Republica Moldova), la 12 ianuarie 1967. Absolventă a Liceului teoretic român-francez „Gh. Asachi” din Chişinău (1984) şi a Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat (1990). Debut absolut – 23 octombrie 1983 în paginile ziarului Tineretul Moldovei, unde în anii de studenție devine redactor, apoi coordonator principal al secției de cultură. (1988-1991) Redactor șef al revistei Galaxia Gutenberg. (1991-1992) În 1993 redobândește cetățenia română și se stabilește la București. Scriitoarea a întreprins călătorii de documentare, turnee, recitaluri și conferințe ca invitat la festivaluri sau simpozioane, congrese sau târguri de carte, în Israel, Grecia, Republica Moldova, Republica Populară Chineză, Franța, Germania, Turcia, Federația Rusă, Macedonia, Italia, Bulgaria, Spania ș.a. Este redactor-şef al revistei Contemporanul. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Rediviva

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now