Contemporanul » Noutăți editoriale » ,,Educație și conștiință națională”, eveniment cultural prilejuit de Ziua Națională a României la Focșani

,,Educație și conștiință națională”, eveniment cultural prilejuit de Ziua Națională a României la Focșani

Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, ora 18,00, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, va avea loc la Teatrul „Mr. Gheorghe Pastia” din Focșani evenimentul intitulat ,,Educație și conștiință națională”, prilejuit de Ziua Națională a României. Publicul va putea audia o conferință despre educația copiilor noștri așa cum este dorită de învățământul românesc de azi, conferință susținută de istoricul și scriitorul Mircea Platon, redactor-șef al prestigioasei reviste ,,Convorbiri literare”.
Organizatorii evenimentului sunt Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Asociația Elevilor din Județul Vrancea, Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți”, Asociația Profesorilor ,,Cuvânt și Faptă”, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și Asociația „Platforma Civică ÎMPREUNĂ”.

Evenimentul se dorește a fi unul de evocare atât a resorturilor culturale care au făcut posibilă Marea Unire, cât și a măsurii în care educația școlară de astăzi, învățământul românesc așa cum este el supus unei continue transformări de trei decenii, mai reflectă sau nu aceste resorturi profunde, singurele care pot naște generații demne de înaintași.

Elevii din cadrul Atelierului de creație și dramaturgie al Asociației Elevilor din Județul Vrancea vor interpreta fragmente din articolele cenzurate ale scriitorului Alexandru Vlahuță, astfel cum au fost ele publicate în volumul îngrijit de Mircea Platon, „Alexandru Vlahuță. Primul și ultimul’’.

Mircea Platon este Doctor în Istorie (2012) al Universității de stat din Ohio, Columbia, SUA, având publicate peste 200 de eseuri, comentarii politice și recenzii în toate marile ziare și reviste culturale din ţară în Du Bois Review: Social Science Research on Race (Cambridge University Press), French History (Oxford University Press), History of Political Economy (Duke University Press), Intellectual History Review (Routledge)

Lucrări publicate:

Paseism polemic sau încercare de naţionalism critic, eseuri (Iași, Agora, 1996), Jocuri sub ulm, poezii (Timișoara, Marineasa, 1999), Literatură cu blazon, eseuri (Iași, Timpul, 2000), Ortodoxie pe litere, eseuri (București, Christiana, 2006), Cine ne scrie istoria?, studii și eseuri (Iași, Timpul, 2007), A treia forţă: România profundă, eseuri (București, Logos, 2008; co-autor: Ovidiu Hurduzeu), Măsura vremii: Îndemn la normalitate, eseuri (București, Predania, 2009; co-autor: Gheorghe Fedorovici), Conștiinţa naţională și statul reprezentativ, studii și eseuri (Iași, Timpul, 2011), Cartea străduţelor subtile, poezii (Iași, Ed. Timpul, 2015), Ce-a mai rămas de apărat (București, Eikon, 2016), Elitele și conștiința națională (București, Contemporanul, 2017), Geografie și conștiință națională (Ideea Europeană, 2018), Alexandru Vlahuță. Primul și ultimul (Timpul, 2019), Națiune, modernizare și elite românești (Ideea Europeană, 2019)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now