Noutăți editorialeNoutăți

Gelu Negrea: Centenarul unei instituții: Mihai Șora

Mihai Şora · 100

Centenarul unei instituții: Mihai Șora

Încercarea de a te păstra, atunci scrii ori când vorbești despre Mihai Şora, în graniţele austere ale demersului analitic sau în perimetrul echilibrat ale evocării ceremonioase reprezintă premisa apriorică a mihai-sora-aniversareunui eşec asumat. Orice referire la viaţa omului şi la opera vieţii sale atrage irezistibil vecinătatea stenică a jubilaţiei şi sărbătorii. Aceasta nu pentru că Mihai Şora ar fi fost un perpetuu răsfăţat al destinului, iar traiectoria sa biologică şi intelectuală n-ar fi cunoscut sinuozităţi deconcertante ori devastatoare seisme – dimpotrivă. Dar puţini oameni au ştiut, asemenea Domniei Sale, să preschime vitregia timpurilor în sămânţă roditoare, neşansa istorică în triumf al gândului senin şi întâmplarea trecătoare în dăruire generoasă pe altarul lucrurilor durabile. Durabile  în timp şi, mai ales, în sufletele celor binecuvântaţi cu şansa de a-i fi contemporani.

Spunând, într-un interviu din urmă cu câțiva ani, că întotdeauna a ales să facă mai mult pentru ceilalţi decât pentru sine, Mihai Şora n-a formulat doar o opţiune sau un proiect dintre cele mai generoase, ci o autentică profesiune de credinţă existenţială căreia i-a fost mereu şi îi este în continuare, și acum, la vreme de centenar, fidel. În lumea noastră meschină până la indecenţă şi egoistă până la ferocitate, a-ţi dedica viaţa unor idealuri comunitare, a te consacra binelui, adevărului şi frumosului pe care să le împărtăşeşti cu semenii tăi, a considera că bucuria spiritului n-are conotaţii elitiste, fiind cu atât mai substanţială cu cât poate înflori un număr mai mare de inimi însetate de cultură este un mod superior de a fi tu însuţi ca om între oameni, cum suna o sintagmă camilpetresciană din veacul trecut, căzută, nu ştiu de ce, într-o nemeritată desuetudine.

În felul său propriu de a figura un desuet sublim, Mihai Şora  este în egală măsură:

 Un romantic, rătăcind, cu graţie pascaliană, într-o lume maculată de pragmatism;

 Un paşoptist întârziat, convins că intelectualul autentic trebuie să fie un iluminist care datorează ţării sale mai mult decât îi datorează lui ţara sa;

Un etern logodit cu utopia melioristă privitoare la imperfecta, dar mereu perfectibila specie umană;

Un umanist care ştie că a dărui este infinit mai profitabil decât  primi şi că numărul de motive pentru care un om este fericit se amplifică proporţional cu numărul de oameni cu care împarte propria fericire;

Un fundamentalist al esenţelor;

Un trăirist pentru care a fi şi a face rămâne mereu mai important decât a avea.

Aceste lucruri simple şi tot mai dureros uitate în lumea și în vremurile noastre au irigat întotdeauna subteran metabolismul public al lui Mihai Şora – filosoful, gânditorul, ministrul, editorul, scriitorul. Pe scurt, instituția culturală Mihai Șora. Din ele s-au născut, între altele, primele reforme de substanţă ale învăţământului românesc postdecembreist (eşuate, din păcate, ulterior, în succesive şi contraproductive experimente); din ele s-a întrupat proiectul  Restitutio Benjamin Fondane, căruia i s-a consacrat în ultimii ani; din ele s-au înfiripat ideea şi lucrarea de spirit numite noua serie a Bibliotecii pentru toţi care a umplut cândva un gol de informaţie şi valoare, marcând indelebil o epocă şi ţinând conectate două generaţii de români la izvorul viu al marilor opere ale literaturii autohtone şi universale. Și enumerarea poate continua…

Exegi monumentum aere perenius, exclama odinioară cu orgoliu poetul latin. Bronzul nepieritor din care crește monumentul simbolic al lui Mihai Şora îl reprezintă însăşi viaţa sa luminoasă și exemplară care, prin forța deciziei unui destin fast, a ajuns să numere, iată,  20 de luștri.

Gelu Negrea

Total 3 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button