Noutăți editorialeNoutăți

Aura Christi la Festivalul Literar Pordenonelegge 2015

Vineri, 19 ianuarie, la orele 11.30, Institutul Român de Cultură şi Cercetarpoz-festival-italia-venetia-2015e Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Fundaţia Pordenonelegge, vă invită la prezentarea volumului Sfera frigului. Din infern cu dragoste – La sfera del freddo. Dall’inferno con amore, de Aura Christi, tradus în limba italiană de Floarea Maria Pop şi publicat la editura Rediviva. Evenimentul, ce face parte din programul Festivalului Literar Pordenonelegge, una dintre cele mai bine cotate manifestări de profil din Nodul Italiei şi o întâlnire importantă pentru toţi iubitorii de literatură, reunind pe scenele sale atât autori consacraţi, cât şi scriitori aflați la începutul carierei, va avea loc la Pordenone, în Palatul Gregoris (Corso Vittorio Emanuele, II, 44, 33170).

Aura Christi este poetă, romancieră, eseistă, publicistă și traducătoare. S-a născut la Chişinău aura_christi_portret-foto-reprez(Republica Moldova), la 12 ianuarie 1967. Este absolventă a Liceului teoretic român-francez „Gh. Asachi” din Chişinău (1984) şi a Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat (1990). Debutează la 23 octombrie 1983 în Tinerimea Moldovei. În 1993 redobândește cetățenia română și se stabilește la București unde locuieşte şi astăzi. Poemele sale au fost traduse şi publicate în Germania, Franţa, Belgia, Italia, Suedia, Israel, Federaţia Rusă, SUA, Bulgaria, Albania, Turcia, Țara Galilor, Republica Populară Chineză ș.a. În romanele și eseurile sale vorbeşte despre destine umane aflate sub teascul ocupației străine, unul din motivele literare preferate fiind numit de scriitoare acasă – în exil. Tema recurentă a cărților sale este exilul geografic şi încercarea fiinţei de a-şi afla o patrie în poezie. Scriitoarea a susținut turnee, recitaluri publice și conferințe ca invitată la festivalFracesco-5uri, simpozioane, congrese în Israel, Grecia, Republica Moldova, Republica Populară Chineză, Federația Rusă, Italia ș.a. Este redactor-şef al revistei Contemporanul. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Floarea Maria Pop este poetă şi traducătoare. Colaborează cu Centrul cultural italo-român din Milano. A tradus în limba italiană: În absenţa stăpânilor de Nicolae Breban (In assenza dei padroni, Cantagalli 2013), O istorie sinceră a poporului român de Florin Constantiniu (Storia della Romania, trad. în colaborare cu Fulvio del Fabbro, Rubbettino 2015), Sfera frigului. Din infern cu dragoste de Aura Christi (La sfera del freddo. Dall’inferno con amore, Rediviva 2015).

Pentru mai multe detalii accesaţi: www.pordenonelegge.it/festival/edizione-2015/autori/2256-Aura-Christi

Tot în data de 19 septembrie, cu începere de la orele 17.00, Aura Christi, însoţită de traducătoarea Floarea Maria Pop se va întâlni cu membrii comunităţii române din localitatea Sacile. Evenimentul, intitulat Periplu poetic va avea loc la Centro Giovani Zanca în sala Brugnacca (Viale Zancanaro, 8, 3307, Sacile). Întâlnirea a fost organizată în colaborare cu Asociaţia culturală română G. Enescu. Pentru mai multe detalii accesaţi: www.facebook.com/associazioneculturale.romena.ateneul

O a treia întâlnire ce o are ca protagonistă pe Aura Christi va avea loc la Veneţia, în data de 18 septembrie, de la orele 11.00. În cadrul unei lecţii-dialog poeta le va vorbi studenţilor Lectoratului de Limba, Cultura şi Literatura română din cadrul Departamentului de Studii Lingvistice şi Culturale Comparate al Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia despre Poezie şi destin. În timpul dezbaterii se vor menţiona şi dificultăţile pe care le prezintă traducerea de poezie din limba română în limba italiană şi viceversa.

Organizatori: Institutul Cultural Român și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. În parteneriat cu: Fundaţia Pordenonelegge, Asociaţia culturală română G. Enescu din Sacile, Departamentul de Studii Lingvistice şi Culturale Comparate al Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia.

 Sursa: www.icr.ro/venetia
Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button