Contemporanul » Noutăți editoriale » Academia Română: omagiu academicianului Nicolae Breban la 85 de ani

Academia Română: omagiu academicianului Nicolae Breban la 85 de ani

Academia Română a organizat vineri, 1 februarie 2019, sesiunea aniversară omagială dedicată scriitorului Nicolae Breban, cu prilejul împlinirii vârstei de 85 de ani.

Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.00 (Calea Victoriei 125, Sector 1, București).

Au luat cuvântul: acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, și prof.univ.dr. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, care vor omagia personalitatea scriitorului Nicolae Breban, romancier, eseist, poet, dramaturg și publicist cu o carieră literară de peste 60 de ani.

Născut în 1934, la Baia Mare, într-o familie de intelectuali, privită și tratată ostil de către regimul comunist instaurat în România după 1944 (tatăl preot greco-catolic, mama de naționalitate germană), Nicolae Breban se înscrie cu autoritate, încă de la debut, în galeria celor mai mari romancieri români postbelici, primit cu elogii de critica literară.

Opera sa, masivă, complexă, problematizantă, avea să fie redactată în câteva etape, marcate de relația autorului cu regimul politic de la București din perioada dictatorială. A debutat editorial în 1965, cu romanul Francisca, pentru care a primit Premiul Academiei Române. În anii imediat următori publică romanele În absența stăpânilor (1966) și Animale bolnave (1967), pentru care primește Premiul Uniunii Scriitorilor din România. În 1977 îi apare romanul Bunavestire, considerat o capodoperă de critica literară și încununat din nou cu Premiul Uniunii Scriitorilor, dar atacat vehement de regimul politic de la București, întrucât autorul intrase în conflict deschis cu Partidului Comunist, denunțând, în 1971, la Paris, tezele culturale dogmatice adoptate de regimul Ceaușescu. Între 1986-1989, exilat provizoriu la Paris, va scrie piesele de teatru Culoarul cu șoareci și Bătrâna doamnă și fluturele și îi apare romanul Drumul la zid, subintitulat poem epic. Om al proiectelor de ample dimensiuni, Nicolae Breban publică după 1990: trilogia Amfitrion (vol. I: Demonii mărunți, vol. II: Procuratorii, vol. III: Alberta), pentru care primește, pentru a treia oară, Premiul Uniunii Scriitorilor, tetralogia epică Ziua și noaptea, tetralogia memorialistică Sensul vieții, volumele de eseuri O utopie tangibilă, Riscul în cultură, Spiritul românesc în fața unei dictaturi. Opera sa literară a fost tradusă în franceză, germană, italiană, suedeză, rusă, bulgară, maghiară, lituaniană, letonă, bucurându-se de o bună circulație internațională.

Redactor-șef al revistei România literară până în 1971, Nicolae Breban va inaugura, în 1990, când revine în țară, noua serie a revistei Contemporanul. Ideea Europeană, una dintre cele mai vechi publicații românești de politică, știință și cultură (fondată în 1881), al cărei director este și în prezent.

În octombrie 1997 scriitorul Nicolae Breban este ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2009 membru titular.

Biroul de presă al Academiei Române

 

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

 1. alexandru.dascalu@gmail.com'
  Alexandru Dascălu

  Spre rușinea mea, adăugat târziu listei mele de lecturi obligatorii, Nicolae Breban ne-a dat Literatură adevărată. Retractez cu jenă tot ce am gândit urât despre Breban. Un scriitor care trebuia citit. ”În Est, un scriitor cu adevărat necesar.”(N.B.)
  Nu-mi permite unghiul cefei, anvergura îngustă a aripilor, să ridic privirea atât de sus, să-i urez La Mulți (câți și-o dori) Ani.

  • dorinpopa9@gmail.com'

   Ma bucur foarte mult pentru tine, draga Lake, ca ai descoperit atit de frumos un mare scriitor, tocmai cind multi se silesc sa-l acopere! Minunat gestul tau de a-i ura ani multi scriitorului despre care mi-ai spus ca-l admiri, dupa iesirea la pensie…… Citi dintre colegii nostri l-au mai descoperit ? Poate le spui colegilor, la intilnirea de la vara, ca exista in Romania un scriitor ca Nicolae Breban, pe care tu-l vezi oricind la nivel de Nobel, facindu-le, atfel, pensia mai interesanta !

   • alexandru.dascalu@gmail.com'

    Scrisul lui aparține raftului de sus al literaturii europene. Dacă scria în germană sau engleză, Breban era de Nobel. Tradus, își pierde din carnea, mirosul, freamătul molecular.

 2. dorinpopa9@gmail.com'

  Nicolae Breban este scriitorul roman care, alaturi de Feodor Mihailovici Dostoievski, m-a tinut in viata in anii de liceu si de facultate, in viata lucida si increzatoare (celor doi le-am citit toate cartile, multe si deloc usoare)!
  Apoi, mi-a daruit 10 ani de prietenie nemaipomenita, la Iasi, Bucuresti, Paris, Cicirlau, Baia Mare, Hirlau, Cluj, Botosani, Fundata, Leipzig, Agapia, Pascani.
  Tata era mindru ca se nascuse in acelasi an cu Nicolae Breban.

  La multi ani foarte veseli, Nicolae Breban, la 85 de ani !

 3. alexandru43@gmail.com'

  La multi ani, cu bucurii si putere de munca!

  • dorinpopa9@gmail.com'

   Atunci cind l-ai cunoscut, Niciolae Breban avea virsta ta de acum, draga Sanducu !

   Dupa atitia ani si dupa atitea intimplari in timp si spatiu, nu ne-am schimbat, amindoi, pozitia/opinia despre scriitorul tineretii noastre, la multi ani si tie si prieteniei !

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now