Contemporanul » Modele » Regizorul Ioan Cărmăzan, sărbătorit la ICR

Regizorul Ioan Cărmăzan, sărbătorit la ICR

Institutul Cultural Român şi UARF a organizat luni, 25 iunie 2018, la sediul din Aleea Alexandru 38, un eveniment în onoarea regizorului Ioan Cărmăzan. În cadrul aniversării au luat cuvântul vicepreşedintele ICR, domnul Mirel Taloş, regizorul Laurenţiu Damian, criticul de film Dana Duma, scriitoarea Otilia Sîrbu, jurnalistul Bogdan Ficeac şi scriitorii Aura Christi şi Radu F. Alexandru. Publicul a experimentat, de asemenea, „descifrarea codului Cărmăzan” prin lansarea volumului cu acelaşi titlu şi vizionarea filmului „Lişca” (1984), pentru care regizorul a primit Premiul naţional debut cinematografic „Ecaterina Nazare”.

„Descifrând codul Cărmăzan este o carte care aşază lucrurile în ordinea neaşteptată a unui destin despre care se presupune că ar şti totul sau aproape totul. Cei doi autori, Vasile Bogdan şi Ioan Cărmăzan, acceptă provocarea întâlnirii lor reuşind să redefinească, printr-⁠un efort scriitoricesc, un întreg univers emoţional menit să incite cititorul avizat. (…) De la prima până la ultima filă domină o melancolie visătoare, constructiv de calmă, în reaşezarea unei lumi unice, căutătoare de sensuri”, afirmă scriitoarea Otilia Sîrbu în „declaraţia de identitate” care prefaţează volumul.
Despre personalitatea cineastului, autorul Vasile Bogdan spune că este „în permanentă mişcare, ca şi la Andy Warhol, altul în fiecare cadru al unei serii”.

„L-⁠am întâlnit în mai multe rânduri, mereu diferit, unghiuri la întâmplare ale unui personaj plin de vitalitate, paradoxal, a cărui forţă rezidă în capacitatea de a retrăi, de a construi, de a esenţializa, de a da viaţă”, susţine Vasile Bogdan, autorul volumului Descifrând codul Cărmăzan.

Ioan Cărmăzan este membru fondator al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România – U.A.R.F. şi, din 2013, preşedintele Uniunii, conferenţiar în cadrul Facultăţii de Arte, Universitatea „Hyperion”, membru al Uniunii Scriitorilor. A debutat în 1982 cu filmul „Ţapinarii” (regie şi scenariu), urmat de „Lişca” (1984 – regie), realizat cu un scenariu de Fănuş Neagu şi Vintilă Ornaru, urmate de alte 12 filme regizate, 9 filme pentru care a asigurat (co)scenariul şi 10 filme documentare. A primit multe premii şi diplome de excelenţă, din care amintim: în 2017 Diploma de Excelenţă – Premiul special pentru regie, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la premiera filmului „Casa din vis”, în cadrul Galei Premiilor UARF Ediţia a V-a 2017, în 2015 „Diploma de Onoare” – Liga de Prietenie Româno-Sârbă în cadrul manifestării culturale „Zilele Filmului Sârbesc în România”, în 2012 – Premiul de Excelenţă „Clacheta de Aur” – pentru activitate cinematografică, acordat în cadrul Galei Premiilor UARF – 2012, în 2012 – Medalia Omagială „Magna Cum Laude” – cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea UARF, fiind unul dintre membrii fondatori ai UARF, în 2005 Placheta UARF, pentru regia filmului „Lotus”, acordată în cadrul Festivităţii prilejuite de premierea celor mai de succes filme româneşti – Top Spectatori 2005, în 2001 Premiu la Festivalul de film de la Cairo („În fiecare zi, Dumnezeu ne sărută pe gură”), în 2002, Marele premiu la Festivalul de Film de la Rotterdam ş.a. (ICR, Biroul de presă)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now