Din ultimul număr:
Contemporanul » Modele » Preafericitul Daniel: Un promotor al valorilor perene româneşti*

Preafericitul Daniel: Un promotor al valorilor perene româneşti*

† Preafericitul Daniel
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE
Un promotor al valorilor perene româneşti*
Academicianul Eugen Simion la 85 de ani de viaţă

Aniversarea împlinirii a 85 de ani de viaţă a Domnului Academician Eugen Simion, Preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură şi fost Preşedinte al Academiei Române, este o mărturie a unei bogate misiuni desfăşurate în slujba promovării literaturii, spiritualităţii şi demnităţii naţionale.

Prin activitatea de decenii pe care a desfăşurat-⁠o şi continuă să o aibă şi astăzi în cadrul unor instituţii culturale importante, Domnul Academician Eugen Simion întregeşte tezaurul culturii române, publicând cărţi fundamentale: fie le scrie, fie coordonează apariţia lor în seria operelor complete ale unor autori clasici şi contemporani, fie scriind prefeţe, studii introductive şi comentarii critice cu rol de ierarhizare şi valorizare atât de necesare.

Uneori, activitatea culturală a domniei sale înseamnă restituire fundamentală şi istorică a unor manuscrise – cum este cazul poetului naţional Mihai Eminescu, alteori este vorba de o reevaluare a receptării operei şi a omului – cum este cazul lui Titu Maiorescu.

Înainte să ajungă unul dintre cei mai importanţi critici literari ai generaţiei sale, scriind despre literatura anilor ‘60, dar şi despre scriitori ce vin dinspre „dimineaţa poeziei” româneşti, îmbinând armonios critica de întâmpinare cu elemente de istorie literară, Domnul Eugen Simion a fost atras definitoriu de opera eminesciană.

Când se afla în ultimul an de facultate, a fost chemat de eminescologul Dumitru Panaitescu-⁠Perpessicius în echipa de cercetare a manuscriselor eminesciene a Academiei Române. Ţelul era continuarea ediţiei critice monumentale pe care marele critic şi editor o începuse în anul 1933 şi pe care avea s-⁠o ducă până la volumul al Vl-⁠lea (1963). Eminescu va deveni astfel şi pentru Eugen Simion unul din importantele proiecte, o preocupare serioasă care avea să se întindă pe parcursul mai multor ani.

După ce a fost ales Preşedintele Academiei Române (1998), Domnul Eugen Simion a reuşit să împlinească visul cultural de a-⁠1 aduce pe Eminescu la îndemâna oricărui cercetător, eminescolog sau tânăr literat, cititor de ocazie sau pasionat de poezie, prin tipărirea integrală în facsimil a manuscriselor lui Eminescu.

Proiectul coordonat de Eugen Simion, realizat de Academia Română şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA) este unul dintre cele mai importante şi monumentale acte culturale, salvând de la deteriorarea firească şi ireversibilă manuscrisele de o valoare inestimabilă ale patrimoniului naţional cultural.

De asemenea, Academicianul Eugen Simion, atât din postura de istoric literar, cât şi de critic experimentat – cel mai reprezentativ al generaţiei sale – devine un adevărat apărător al impozantului autor al celebrei teorii a formelor fără fond în cultura română, Titu Maiorescu, un alt mare clasic şi întemeietor de cultură românească modernă.

Merită apreciat din plin întregul program editorial al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, al cărei preşedinte este Domnul Academician Eugen Simion, care coordonează şi seria Opere fundamentale. În acest fel, Domnul Eugen Simion a restituit conştiinţei culturale româneşti scrierile lui Titu Maiorescu în integralitatea lor: lucrările de critică literară, pe de o parte, şi jurnalul intim şi corespondenţa, pe de altă parte. Numai citite şi considerate împreună, acestea ne pot arăta cu adevărat cine a fost şi cum a fost Titu Maiorescu.

Studiile, prefeţele şi alte eseuri publicate de Domnul Academician Eugen Simion despre Titu Maiorescu fac tabloul integral şi înţelegerea completă a fenomenului şi a omului Maiorescu în epoca sa, aşezându-⁠l corect în receptarea culturală actuală.

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Dăruitorul vieţii şi al tuturor binefacerilor, să dăruiască Domnului Academician Eugen Simion ajutorul Său sfânt în toată lucrarea de promovare a culturii poporului român.

Întru mulţi şi fericiţi ani!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now