Din ultimul număr:
Contemporanul » Modele » Mircia Dumitrescu: O instituţie, un învingător

Mircia Dumitrescu: O instituţie, un învingător

În februarie, pe data de 5, în anul 1974 Constantin Noica îi trimite lui Eugen Simion o epistolă în care cere alianţă la chestiunea Eminescu…

Vă rog să-⁠mi permiteţi a deschide o paranteză prin a anunţa că Primăria Capitalei prin Muzeul Naţional ala Literaturii Române a finanţat retipărirea volumului I al Manuscriselor eminesciene, tiraj care a fost epuizat. Cele 500 de exemplare retipărite cuprinde scrisoarea facsimilată a lui Constantin Noica adresată Domnului Eugen Simion.

Deci, în februarie, pe data de 5, în anul 1974, Constantin Noica îi trimite lui Eugen Simion o epistolă în care cere alianţă la chestiunea Eminescu, mai mult, îi cere a-i lua locul: „Ce nu mai pot face eu şi trebuie făcut poate face din plin cineva ca dumneavoastră. Mă gândesc că războiul de azi al culturii noastre s-⁠ar putea să nu mai dureze mult şi atunci cum vom sta în faţa celor de mâine? În nădejdea că mă veţi ajuta să mă retrag liniştit”.

Pronia l-⁠a îndreptat către Eugen Simion pe Noica, deşi era înconjurat de mulţi admiratori care pe parcurs s-au dovedit a fi falşi.

Cât despre război el nu s-⁠a încheiat – ba s-⁠a accentuat, s-⁠a acutizat, dar cu tenacitate valahă – Eugen Simion reuşeşte să realizeze visul lui Noica dar şi al celorlaţi visători ai culturii române. Ca preşedinte el urmează cu stricteţe proiectul testamentar iniţial al membrilor Academei Române, căci nu există om să nu-⁠şi iubească patria, iubirea fiind spusă prin cuvinte cât mai bine exprimate, ducând la creşterea limbii române.

Cunoaşterea istoriei României şi cunoaşterea limbii române este o misiune esenţială a identităţii naţionale. Eugen Simion pune în valoare tezaurul, patrimoniul naţional din cadrul Academiei Române, al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” şi Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, alături de un colectiv de excepţie, care mi-⁠a făcut onoarea să mă înglobeze şi pe mine. Coordonează şi realizează celebrele Dicţionare ale Literaturii Române acum la ediţia a doua, Enciclopedia Literaturii Române Vechi, Istoria Românilor în 12 volume, prima după 1990, continuă vechiul dicţionar început de Haşdeu şi nu în ultimul rând celebra colecţie Pleiade ce numără peste 200 de titluri îngrijite şi publicate în numai 15 ani.

Eugen Simion este o instituţie, un învingător, care sparge superstiţia că românii mai ales valahii, nu sunt capabili să-⁠şi finalizeze proiectele grandioase. La mulţi ani, Domnule Profesor Eugen Simion. Şi aşa cum am început să amintesc de Constantin Noica, o să închei cu fraza Domniei sale: „vă exprim pe această cale preţuirea mea colegială şi românească”.

La mulţi ani, domnule Profesor Eugen Simion!

Vă doresc aceeaşi putere de muncă pe care o admir şi o invidiez.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now