Contemporanul » Modele » Leonard Bernstein – neuitatul muzician

Leonard Bernstein – neuitatul muzician

Temperamental, inventiv în muzică, extrem de generos în relaţiile umane, Bernstein

Născut la 18 august 1918, Leonard Bernstein ajunge postum la un centenar de existenţă virtuală. Provenea dintr‑o familie de imigranţi din Ucraina, a făcut o carieră strălucită de pianist, compozitor, pedagog, dirijor în compania unor orchestre celebre. Este considerat unul dintre cei mai prodigioşi muzicieni americani. Faima sa este datorată în special poziţiei de director muzical al New York Philharmonic. Este cunoscut şi ca autor al creaţiei sale muzicale West Side Story, Peter Pan, Candide, Wonderful Town, On the Town, On the Waterfront. Modern în tot ce creat, a fost un prodigios simfonist, autor de balete, muzică de cameră, de film, corale etc. A murit la vârsta de 72 de ani, în plină activitate creatoare, la 14 octombrie 1990. Întreaga viaţă, începând din copilărie, a fost dedicată muzicii clasice şi moderne. A studiat şi filosofia antică, din care s‑a inspirat, ca şi din literatura antică. În tinereţe l‑a îndrumat un maestru – Dimitri Mitropoulos, căruia i‑a rămas recunoscător. Apoi, Aron Copland, compozitor în vogă, Fritz Reiner, Isabelle Vengerova, Judy Holliday, Serge Koussevitzky ş.a. A colaborat cu Bruno Walter, dirijor, a parcurs un itinerariu prin muzica secolelor XIX‑XX, interpretând pe cei mai importanţi compozitori, iar la Carnegie Hall era adeseori audiat, ca şi la radio CBS. Din 1954 ţinea prelegeri muzicale la TV, când în Europa televiziunea abia era cunoscută.

Arturo Toscanini l‑a invitat să dirijeze în capitale europene. Desigur, nici Israelul nu l‑a ignorat, a fost de câteva ori chemat la Tel Aviv, Ierusalim. Companiile Columbia, Deutsche Grammophon, Radio Bavaria i‑au înregistrat concertele. A fost la Scala din Milano, cu participarea Mariei Callas. Baletele sale au fost interpretate şi în Tahiti, aflat în Oceanul Pacific. A creat evenimente, festivaluri, concursuri muzicale etc. Este cunoscut în Japonia, China. În onoarea Preşedintelui Kennedy, asasinat în 1963, el a condus un concert comemorativ din creaţia lui Mahler. A colaborat cu Dmitri Şostakovici. A fost un admirator al jazzului, a contribuit cu compoziţii. Pentru muzică de film a fost invitat şi de Zeffirelli. Era un bun cunoscător al muzicii din ţările europene, din Italia, ţările nordice, ca şi din Rusia. A fost prieten cu Mstislav Rostropovici, admiraţia fiind reciprocă. Pentru reprezentări de creaţii muzical‑literare a apelat la colaborarea cu actorul Maximilian Schell. Creaţia sa este bogată şi reprezentată în diverse genuri, a fost activ şi pe plan social, avea înclinaţii pro‑socialiste, iar în viaţa particulară, deşi căsătorit cu o frumoasă actriţă din Chile, şi‑a manifestat homosexualismul, fără a fi denigrat de admiratori. „Nu pentru asta îl iubim”, a spus unul dintre fanii săi. Temperamental, inventiv în muzică, extrem de generos în relaţiile umane, Bernstein rămâne o stea în istoria muzicii.

Boris Marian

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now