Din ultimul număr:
Contemporanul » Modele » Jacques De Decker: O operă imensă

Jacques De Decker: O operă imensă

Dragă Eugen,
Cu regretul profund de a nu putea citi acest text la Bucureşti – şi mai ales în prezenţa ta – ţi-⁠l trimit odată cu expresia fidelităţii mele, a profundei mele conivenţe şi cu o complicitate a prieteniei. Cu bucuria de a te revedea curând la Bruxelles,
Prietenul tău statornic,
Jacques

Dar de unde vine geniul lui Eugen?
Aş fi dat totul pentru a fi prezent la sărbătoarea lui Eugen. Dar nimeni nu poate face imposibilul: am fost obligat să rămân departe de Bucureşti în această zi mare (lipsă de timp pentru pregătiri, incompatibilitate cu alte constrângeri şi termen insuficient pentru a putea trimite o înregistrare holografică…), pe scurt, nu am fost niciodată atât de mâhnit din cauza absenţei la ziua omagială a unui prieten.

Căci dacă cineva ar merita un omagiu, el este acela. Mai întâi pentru tinereţea sa eternă: renunţ să-⁠mi amintesc vârsta lui Eugen, pentru că ştiu că are cu totul alta decât cea din calendar. Are vârsta fervorii sale, energiei, vivacităţii spiritului, curajului intelectual, puterii de muncă, excepţionalei sale energii de a construi.

Corespunde exact ideii pe care o am despre intelectualul contemporan. Într-⁠o lume în care cultura umanistă este într-⁠un pericol fără precedent, în care comunicarea delapidează cunoaşterea, în care orizontalitatea câştigă în faţa verticalităţii, în care schema câştigă în faţa discursului complet şi în care scurtătura ţine locul dezvoltării răbdătoare, în care ne mulţumim cu „ready made” atunci când meditaţia profundă este singura care poate să ne scoată din marasm, el este personajul luptătorului, calm şi îndârjit, a cărui apropiere dă căldură inimii şi stimulează spiritul.

Eugen Simion reprezintă mai întâi o operă imensă a cărei geneză stârneşte imaginaţia. Unde a găsit energia de a o realiza, pentru că nu ne putem imagina că ea ar fi putut vedea lumina zilei fără luni, ani întregi de recluziune studioasă despre ale căror privaţiuni Eugen nu ne-⁠a vorbit niciodată? Am tras concluzia că Simion nu dormea niciodată, precum actualul preşedinte al Franţei care îşi datorează probabil ubicuitatea rezistenţei la oboseală.

Se obişnuieşte să distingem oamenii de acţiune de oamenii de gândire, sau să ne bucurăm că unul se găseşte în fiecare dintre aceste categorii de excepţii care, aparţinând uneia, face frecvente incursiuni în cealaltă. Dar în cazul lui Eugen, nu e vorba de un partaj rezonabil, ci de o dublă personalitate absolută.

Aceeaşi care face ca în el să coexiste două identităţi: cea românească şi cea franceză. Nu cunosc pe nimeni care să fi făcut cunoscute cel mai bine Franţei figurile proeminente ale literaturii române, fie că ne sunt familiare (în acest caz, aportul său este inestimabil), fie că ne sunt mai puţin cunoscute (şi în acest caz, este generos cu descoperirile şi cu contribuţiile majore la literatura mondială). În plus, luciditatea cu care se apleacă asupra altor autori francofoni, belgieni, de exemplu (mă gândesc, în special, la Simenon, a cărui operă autobiografică a analizat-⁠o, în mod excepţional, pentru Academia Regală de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia) demonstrează o curiozitate infinită şi marea sa avengură. Atuurile sale sunt nu doar forţa sa de muncă, dar şi excepţionala sa capacitate de analiză, care fac din el un expert prin excelenţă al textelor intime (corespondenţă, jurnale) ale scriitorilor. Ar fi interesant ca într-⁠o zi să ne prezinte teoria metodei sale. Simion, fondatorul „intimologiei”?

Mi-⁠aş fi dorit atât de mult să vă expun gândurile mele cu voce tare. Reîntâlnirea noastră nu va avea loc decât foarte târziu, anul acesta, dar îmi exprim dorinţa de a vă fi putut transmite în ce măsură Eugen Simion ocupă, în inima şi sufletul meu, locul unui maestru şi al unui prieten.

Traducere din limba franceză de
Dana Oprica

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now